U bent hier

Het Gazon Experiment van John

voor_en_na_0_0_0.png

Het eindresultaat

‘Soms zijn dingen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, alleen moet je dat eerst wel even zien…

Het is nu eind juni en de zomer is officieel begonnen. Dus eigenlijk hoog tijd om te gaan genieten van ons vernieuwde gazon! Helaas laat het weer het op het menselijke vlak de laatste tijd overdag nogal afweten, maar de natuur heeft echter niets te klagen.

Was het na het opnieuw inzaaien in april vooral het oudere gras wat duidelijk zichtbaar genoot van de verzorging met de AZ-Kalk en de Gazon-AZ, nu is het op de nieuw ingezaaide plekken goed zichtbaar dat we hier echt vers gras hebben. Dit gras groeit gewoon als kool en het is momenteel de kunst om tussen de buien door het gras te maaien zodat het er nog goed blijft uitzien.

Ook de plek onder de trap, waar wij eerst bijna geen graszaad tot ontkieming kregen, ziet er nu goed uit. Dit dankzij een tip vanuit ECOstyle naar aanleiding van mijn vorige verhaal. Wat door ECOstyle wel gezien werd, maar door mij niet, was dat de trap het natuurlijke regenwater tegenhield waardoor het onder de trap lang niet vochtig genoeg werd om te kunnen ontkiemen. Soms is het zo eenvoudig….

Voor ons is het Gazon Experiment echt geslaagd! Wij kunnen nu genieten van een mooi groen gazon. En eigenlijk was dit op echt eenvoudige wijze te bereiken. Volg het ECOstyle stappenplan en het komt echt goed. Nu aan ons nog de taak om ook in de twee komende seizoenen nog de noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren. Dus binnenkort gaan we nog een keer bemesten en in het najaar nog een keer verticuteren, kalk strooien en als laatste de bodem afdekken voor de winter. Dan hopen wij voor volgend jaar op een goede en gemakkelijke start!’

De tussenstand

"Het is nu eind mei. Vijf weken geleden hebben we onze tuin onderhanden genomen zoals ik eerder heb beschreven. Ik schreef toen al dat de verwachting was dat er kouder weer aan zou komen. Helaas kwam deze verwachting uit. Dit heeft volgens ons toch wel zijn weerslag gehad op het ontkiemen van het graszaad wat wij toen helaas massaal hebben moeten zaaien.

Door de kou heeft het beduidend langer geduurd dan verwacht voordat het graszaad ging ontkiemen. Vreemd genoeg hebben we ook een aantal stukken waar de ontkieming niet echt goed gegaan is. Gelukkig valt het grootste gedeelte hiervan weg onder een trap zodat het niet heel echt opvalt. Dit is overigens niet het donkerste gedeelte van de tuin. Tot onze verbazing en vreugde is het graszaad wel goed tot ontkieming gekomen in een gedeelte wat eigenlijk altijd volledig in de schaduw ligt!

Het gedeelte waar wij alleen de  AZ-Kalk en de Gazon-AZ hebben aangebracht heeft het heel erg goed gedaan tot dusver. We hebben daar een goed en mooi vol gegroeid gazon, wat we bijna wekelijks moeten maaien om het er verzorgd uit te laten zien. Hierdoor heeft onze tuin nu gelukkig voor het grootste gedeelte weer een mooi en verzorgd uiterlijk gekregen.  

We gaan nu op de kaalste plekken nogmaals wat graszaad zaaien en hopen dat dit over een aantal weken dan toch wat meer begroeid zal zijn. We zijn al een heel eind, maar het is dus nog niet helemaal af."

Graszaad-Extra

John heeft veel schaduwrijke plekken in de tuin en tot zijn grote verbazing kwam daar ook het Graszaad-Extra op! Graszaad-Extra is een graszaadmengsel dat is samengesteld uit grassoorten die zowel veel zonlicht als enige schaduw verdragen. Zolang de bodem goed vochtig wordt gehouden op de warmere dagen, komt het zaad dus ook op de schaduwplekken op. Aangezien elk gazon wel eens (gedeeltelijk) in de schaduw ligt of in de volle zon, is Graszaad-Extra dé ideale keus voor de kale plekken in jouw gazon!

Startfase

“Wij wonen aan de rand van de stad, in een voormalig natuurgebied. Door vrij uitzicht vanuit onze tuin en de rust die daar heerst, is het buitenleven voor ons best wel belangrijk geworden.

Onze tuin is dan ook in het voorjaar en de zomer het hart van onze woonomgeving. Het gazon wordt gebruikt om op te spelen, maar ook om te zonnebaden. Wij vinden het dan ook fijn als wij kunnen uitkijken naar en kunnen vertoeven op een mooi groen gazon.

Meestal hebben we een redelijk goed gazon in de zomer, maar elk voorjaar moeten we eerst goed aan de slag. De herfst- en winterperiode heeft altijd echt een weerslag op ons gazon.

Daarom doen we nu ook mee aan Het Gazon Experiment. We hebben op 21 april, helaas geen al te zonnige voorjaarsdag, onze tuin flink onder handen genomen: gemaaid, geverticuteerd, sommige plekken geëgaliseerd en daarna weer hele stukken opnieuw ingezaaid met Graszaad-Extra. Als laatste ook nog de AZ-Kalk en Gazon-AZ aangebracht. Deze hebben we uitgereden met behulp van een strooiwagen om zo een goede gelijkmatige verdeling te krijgen. Het was alleen wel even zoeken naar de juiste instellingen voor de strooiwagen.

Nu blijft het eerst een kwestie van rustig afwachten en ervoor zorgen dat het gazon voldoende vochtig blijft. De eerste dagen heb ik nu zelf nog wat moeten sproeien, maar helaas lijkt het erop dat de natuur dat de komende tijd voor mij gaat doen. Het koudere weer wat we nu eind april zullen krijgen zal helaas niet bijdragen aan een spoedige ontkieming. We hopen dus dat we snel wat hogere temperaturen en wat meer zon krijgen. Dan kunnen we binnenkort echt gaan genieten van ons vernieuwde gazon!”

Zoekveld