U bent hier

Het Gazon Experiment van Daphne

voorna_0_0.png

Het eindresultaat

"Het is intussen heerlijk groen in onze tuin. Het gras was gemaaid (intussen al weer te lang), de kale plekken opnieuw ingezaaid, maar nog steeds blijven er wat plekken onbegroeid. Dit valt echter niet zo op; de eerste indruk is nu een lekker groen gazonnetje en dat was in het begin wel anders! Ik blijf merels spotten die zaadjes wegpikken, maar dat neem ik voor lief.

Voor mij is een tuin zonder natuur geen tuin, dus daarin zie ik graag vogels die aan hun nestjes werken en hommels en bijen van bloem naar bloem gaan.
Ondanks het maaien is het gras toch al weer aan de lange kant en ondanks de regen zijn er toch wat gelige plekjes ontstaan, maar dat zal bijtrekken. En dankzij de ECOstyle producten kunnen we weer genieten van ons kleine maar fijne grasveldje, mooi op de tuinbank en met onze blote voeten in het gras! Straks is het wel vakantietijd. Hoe zou het gazon er bij staan als we weer terugkomen van vakantie?"

De tussenstand

“Ons gazonnetje lag er treurig bij, met vooral veel kale plekken. Na de bemesting en het zaaien met Graszaad-Extra was het afwachten. In midden mei heb ik nog de AZ-Kalk gestrooid. En nu.... is er zeker resultaat te zien! Het gras is flink gegroeid, het bloeit ook hier en daar. De kale plekken zijn minder, maar nog niet helemaal weg. Waarschijnlijk ook door de vogels in de tuin die de zaadjes eruit pikten. Maar nu houd ik erg van vogels en twee merels hebben ook een nestje in de tuin gemaakt. Wat kon ik daar nou aan doen?

Raar genoeg is op het stukje dat ik met gaas had afgedekt ook op veel plekken nog niet zo opgekomen als gehoopt. Wel komen daar klaprozen op. Die moet ik er natuurlijk uittrekken want die gaan daar heel onhandig groeien bij de tuinbank. En het gras moet ook gemaaid! Veel te doen nog dus, maar ik houd van werken in de tuin. En dan straks in de zomer met onze blote voeten in het gras en vanaf de bank genieten!”

Na het zaaien van Graszaad-Extra nog last van kale plekken? Dat kan gebeuren door een teveel aan regenval, een tekort aan voeding of een tekort of teveel aan zon. Als je graszaad strooit, bewaar dan altijd een klein restje om later eventueel bij te strooien. Maai het gras kort, zodat je goed kunt zien waar de kale plekken zitten en hark voorzichting de kale plekken aan. Strooi het Graszaad-Extra op deze plekken en druk voorzichtig met de voet de zaadjes aan. Wees daarna met het maaien extra voorzichtig en maai niet te kort af. Zo geef je de groeiende grassprietjes een kans om eerst wat langer te groeien voor zij gemaaid worden. Zo komt het perfecte gazon al gauw in het vooruitzicht!

Startfase

"Ons kleine maar fijne gazon ziet er niet best uit. Er zijn kale plekken en een beetje mos hier en daar. De grond is vooral flink aangestampt en niet luchtig. Dus het plan is: eerst verticuteren. Daarna is er hier en daar nieuwe aarde gestrooid om te egaliseren. Na het verticuteren heb ik Graszaad-Extra en de Gazon-AZ gestrooid. Aangezien de temperaturen nog zo laag zijn, ontkiemt het zaad nog niet. De AZ-Kalk ga ik later strooien. 

Over de grote plekken hebben we kippengaas gelegd, anders pikken vogels het misschien weg. En nu moet ik afwachten ...
Het helaas wel even duren voordat het zaad ontkiemt, door het koude weer. Er valt in ieder geval wel genoeg regen!"

 

Zoekveld