U bent hier

Gazonwerkzaamheden in het voorjaar

 

Tip!

Zie je geen mos of viltlaag? Begin dan met bekalken. Verticuteren kan ook na de eerste maaibeurt.

Op een mooie voorjaarsdag...

  • Verwijder het mos (verticuteren).
  • Inzaaien kale plekken.
  • Kalk strooien voor een goede bodemstructuur.
  • Bemesten voor gezonde groei.

Verwijder het mos (verticuteren)

Met een verticuteerhark of verticuteermachine verwijder je niet alleen mos. Je haalt ook de viltlaag weg die in de winter is ontstaan en belucht de bodem. Dit is goed voor een rijk bodemleven en voor een goede groei van het gras.

Tip!

Zie je geen mos of viltlaag? Begin dan met bekalken. Verticuteren kan ook na de eerste maaibeurt.

Kale plekken inzaaien

Als je mos en vilt verwijdert, kunnen kale plekken ontstaan. Op de kale plekken kan Graszaad-Extra gestrooid worden. Dit speciale mengsel is geschikt voor alle soorten gazon, ontkiemt snel en is minder aantrekkelijk voor vogels dankzij een speciale coating.

Tip!

Zaai wanneer het al enkele dagen 10°C of warmer is geweest. Houdt de bodem vochtig tot het graszaad mooi ontkiemd is.

Kalk strooien voor een goede bodem

Op een gezonde bodem groeit gras beter. Kalk zorgt voor de juiste zuurgraad (pH-waarde). Gebruik AZ-Kalk, omdat dit sporenelementen en bacteriën bevat voor een beter bodemstructuur en de juiste opname van voeding. AZ-Kalk heeft een natuurlijke, beige kleur. U heeft dus geen lelijke witte korrels in uw tuin.

Tip!

Met de pH-Bodemtest kun je gemakkelijk zelf de zuurgraad meten. Je kunt gerust vaker in het jaar kalk strooien.

Bemesten voor een gezonde groei

De organische mest Gazon-AZ stimuleert het bodemleven en zorgt voor een goede bodemstructuur. Voorwaarden voor een gezonde groei en een sterke grasmat. Organische meststoffen kun je onder alle weersomstandigheden strooien. Er bestaat geen kans op verbranding van het gazon. Gazon-AZ bevat de juiste voeding voor je gazon tot wel 4 maanden lang. 

Tip!

  • Gebruik een strooiwagen voor een gelijkmatige bemesting. ECOstyle producten kunnen bij elk weertype worden gestrooid.

Regelmatig maaien

Maaien van het gazon moet regelmatig gebeuren. Voor het beste resultaat maai je met beleid en laat je het maaisel liggen. Maaisel wordt, door diverse soorten schimmels en bacteriën, razendsnel omgezet tot voedingsstoffen. Via maaisel wordt er op jaarbasis 100 kg stikstof/hectare teruggebracht. Als je je bedenkt dat de meeste gazons gemiddeld 150kg stikstof/ha krijgen via meststoffen is dit een behoorlijke hoeveelheid! Door het laten liggen van maaisel help je niet alleen je gezon groeien, maar ook de bacteriën, schimmels, protozoa en andere organismen. Al deze organismen zijn erg nuttig voor de bodem. Onze AZ-meststoffen helpen ook nog eens voor een razendsnelle omzetting naar voedingsstoffen. Onze meststof om deze redenen dé meststof is om te gebruiken in combinatie met mulchmaaiers en robotmaaiers.

Tip!

Houd er rekening mee dat scherpe messen voor een beter resultaat zorgen. Laat in het najaar dus de grasmaaier controleren door een specialist.

Zoekveld