U bent hier

Gras zaaien

Voor kale plekken of voor een compleet nieuw gazon

gras-zaaien.png

Kale plekken in je gazon of een heel nieuw gazon. We helpen je aan een groene grasmat. Op een natuurlijke manier!

Product focus gazon

Graszaden voor je gazon

Graszaad-Inzaai voor het inzaaien van een nieuw gazon
Graszaad-Extra voor het doorzaaien van het gazon of inzaaien van kale plekken

Meststof voor je gazon

Gazon-AZ voor het bestaande gazon
GazonStart voor het opstarten van een nieuw gazon

 

Vind een verkooppunt

Bekijk deze producten

Tips voor het inzaaien van gras

  • Start vanaf begin april, bij een gemiddelde bodemtemperatuur van 10°C (reken het uit door het gemiddelde van de nacht en dagtemperatuur te nemen).
  • Houd na het inzaaien de grond vochtig totdat het graszaad ontkiem
  • Gras zaaien kan uitstekend in het najaar, omdat de bodemtemperatuur ideaal is en voldoende vochtig

Houd bij het inzaaien van gras rekening met:

  • Wanneer gras opkomt, is afhankelijk van diverse factoren. In het vroege voorjaar duurt het al gauw enkele weken. Houd het graszaad goed vochtig!
  • Bedek het graszaad niet of hark het niet diep in. Zorg ervoor dat het graszaadje goed contact maakt met de aarde
Wat is belangrijk bij gras zaaien?

Het is belangrijk om de bodem altijd goed vochtig te houden. In ieder geval tot de eerste graszaden zijn gekiemd.

Tips bij gras zaaien
  • Meng het graszaad eventueel met droog, fijn, wit zand. Zo kan het graszaad gelijkmatiger verdeeld worden
  • Houd de vermelde dosering aan van de verpakking
  • Te dicht strooien van het graszaad belemmert de ontkieming
  • Het gazon verlangt een kalkrijke grond met een zuurgraad (pH) van 5,5-7,0.De zuurgraad van de grond is makkelijk te meten met de pH-bodemtest van ECOstyle. Als de pH lager dan 6 is, strooi dan AZ-kalk bij. AZ-kalk kan het hele jaar door gestrooid worden op gazon én border

Ideale tijdstip voor gras zaaien en doorzaaien

Vanaf begin april kun je het beste beginnen met zaaien, mits de gemiddelde bodemtemperatuur minimaal 10°C is. Dit geldt voor zowel gras voor een nieuw grasveld of gazon én het doorzaaien van een bestaand gazon. Vóór april is de temperatuur van de grond vaak nog te laag (te koud), waardoor het zaad niet of nauwelijks kiemt. 

Inzaaien nieuw gazon én graszoden 

Graszaad ontkiemt het beste als de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10°C ligt. Dan pas kun je een nieuwe gazon inzaaien. Bij een lange winter en koud voorjaar zal de bodemtemperatuur niet zo snel stijgen en kan de ontkieming meer tijd vragen.Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om de grond vochtig te houden totdat het graszaad mooi ontkiemd is. Hiervoor genoemde kan uiteraard ook op graszoden worden toegepast.

Gras zaaien in najaar

Het herstellen van het gazon kan ook uitstekend plaatsvinden in het najaar, want de bodemtemperatuur is nog relatief hoog en het is vaak voldoende vochtig. Dit geldt ook voor de aanleg van een nieuw gazon. Nog een bijkomende voordeel van gras zaaien in het najaar is dat je minder last hebt van onkruid. De bodemtemperatuur is nog lekker warm, waardoor het gazon goed ingezaaid kan worden. De maanden augustus, september en oktober zijn - bij normale weersomstandigheden - de ideale periode voor de aanleg van een gazon.

Opkomen nieuwe gras

Het is niet precies aan te geven wanneer het ingezaaide gras boven komt, want de bodemtemperatuur en het vocht zijn bepalende factoren, naast een goede bodemstructuur. In het vroege voorjaar duurt de eerste opkomst van het ingezaaide gras al gauw enkele weken vanwege de vaak nog lage bodemtemperatuur. Advies is om het ingezaaide graszaad vochtig te houden. Belangrijk is dat de gemiddelde bodemtemperatuur minimaal 10°C is.

Wegwerken graszaad

Het graszaad mag niet diep ingeharkt of met een laag compost of potgrond bedekt worden. Zeer licht inharken, aanlopen of aanrollen is aan te raden voor een goed bodemcontact. Zowel bij het doorzaaien als bij het inzaaien van het gazon moet de grond goed aangerold of aangelopen worden. Het is noodzakelijk dat het graszaad goed contact maakt met de aarde. Als dit niet het geval is, kiemt het zaadje wel, maar het worteltje krijgt niet snel genoeg contact met de vochtige grond. Het gekiemde zaadje sterft af en het resultaat blijft uit.

Zoekveld