U bent hier

Slechte bodemstructuur

Problemen in het gazon worden vaak veroorzaakt door een slechte bodemstructuur. Voor een slechte bodemstructuur zijn 5 oorzaken aan te wijzen.

 1. Te weinig of geen bemesting.
  Door weinig of geen bemesting ontstaat een zwakke open grasmat. Door regenval slaat de bodem dicht en dit heeft als gevolg dat er mosvorming ontstaat.
 2. Gebruik van gewone compost op het gazon in het najaar.
  Gewone compost slaat vrij gemakkelijk dicht, dit heeft ook mosvorming als gevolg.
 3. Het gebruik van chemische mosdoders en kunstmest.
  Chemische mosdoders en kunstmest doden het bodemleven. Dit heeft een slechte bodemstructuur als gevolg en uiteindelijk mosvorming.
 4. Een zure bodem met een pH-waarde lager dan 5,5
  Bij een te zure bodem met een lage pH-waarde neemt de activiteit van het bodemleven af waardoor de structuur verslechtert en de kans op mosvorming wordt vergroot.
 5. Het te kort afmaaien van gras
  Te kort maaien van het gazon kan kale plekken veroorzaken. Hierdoor kan mos zich gemakkelijk ontwikkelen.

Een zesde oorzaak van problemen met het gazon kan schaduw zijn, dit veroorzaakt ook mosvorming. Een gazon gesitueerd in de schaduw blijft langer vochtig en mosvorming is hierdoor moeilijk te voorkomen.
 

Oplossing slechte bodemstructuur
Je kunt deze gazon problemen beperken met het doorzaaien van Graszaad-Extra in het voorjaar en afstrooien met Gazon-grond in het najaar. Je kunt beter proberen de oorzaak van mosvorming weg te halen dan de kwaal (mos) te bestrijden. Met de gazon producten van ECOstyle worden de groeiomstandigheden van het gras zo optimaal mogelijk. Gras staat hierdoor sterker tegenover mos.

De zuurgraad van uw bodem weten?

De pH-Bodemtest meet de zuurgraad van uw grond. De waarde niet in orde? Met online kalkulator berekent u eenvoudig hoeveel kalk u nodig heeft.

Zoekveld