U bent hier

Gazon (7-Stappenplan)

Veelgestelde vragen over gazon onderhoud

1. Kunnen AZ-Kalk en Gazon-AZ gestrooid worden met een strooiwagen van bijvoorbeeld: Wolf-Garten of Gardena (of een ander merk), en op welke stand moet deze dan staan?

Dit kan zonder problemen, bij voorkeur strooi je onze Gazon-AZ op stand 8 en onze AZ-kalk op stand 4. Wij raden aan om onze gazonmest  met de hand te strooien.

2. Mijn huisdieren (en vogels) eten van de ECOstyle gazon producten, is dit schadelijk/gevaarlijk?

Onze producten zijn niet schadelijk voor dieren, zelfs de aaltjes niet. De producten bevatten geen chemische bestanddelen. Echter zijn de producten niet bedoeld als voeding voor jouw huisdier. Dit kan soms diarree bij jouw huisdier veroorzaken, mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact opnemen met onze infolijn.

3. Wij hebben veel last van klaver in het gazon, wat is hier de oorzaak van en hoe kunnen we dit oplossen?

Klaver is een teken van stikstofgebrek, dit kan je oplossen door het gebruik van Bloedmeel.

4. Ik heb een goede zandgrond ingezaaid met graszaad, maar toch ontkiemt het gras niet?

Vaak is de bovenlaag te vast of dichtgeslagen, of is het simpelweg nog te koud. Denk erom dat de bodemtemperatuur minimaal 10°C moet zijn en dat het ontkiemen wel een aantal weken kan duren.

5. Ik wil beginnen met Graszaad-Extra, AZ-Kalk en Gazon-AZ, in welke volgorde moet ik deze gebruiken en hoe veel tijd moet er tussen zitten?

Deze kunnen allen op dezelfde dag gebruikt worden.

6. Moet het graszaad diep weggewerkt worden?

Nee, dit is een veel gemaakte fout. Het graszaad mag niet diep ingeharkt of met een laag compost of potgrond bedekt worden. Het zaad verstikt en zal niet kiemen. Gewoon op de oppervlakte strooien dus.

7. Is het verstandig om maaisel op mijn gazon te laten liggen?

Ja! Maaisel wordt, door diverse soorten schimmels en bacteriën, razendsnel omgezet tot voedingsstoffen. Via maaisel wordt er op jaarbasis 100 kg stikstof/hectare teruggebracht. Als je je bedenkt dat de meeste gazons gemiddeld 150kg stikstof/ha krijgen via meststoffen is dit een behoorlijke hoeveelheid! Door het laten liggen van maaisel help je niet alleen je gezon groeien, maar ook de bacteriën, schimmels, protozoa en andere organismen. Al deze organismen zijn erg nuttig voor de bodem. Onze AZ-meststoffen helpen ook nog eens voor een snelle omzetting naar voedingsstoffen door de toevoeging van specifieke bacteriën en schimmels. Onze meststof om deze redenen dé meststof is om te gebruiken in combinatie met mulchmaaiers en robotmaaiers.

8. Moet ik extra magnesium strooien voor een mooi groen gazon?

In de meeste bodems in Nederland zit voldoende magnesium, een magnesium tekort wordt dan ook niet vaak gezien. Planten hebben maar heel weinig magnesium nodig om goed te kunnen groeien en je geeft al snel té veel magnesium. Dit kan de balans van voedingsstoffen in de bodem flink verstoren. Een overschot aan magnesium kan bijvoorbeeld leiden tot een tekort aan kalium. Wanneer je toch wilt dat er (extra) magnesium aan je bodem toegevoegd wordt, dan is het een goed idee om het maaisel te laten liggen. Zo zorg je ervoor dat je gazon precies voldoende magnesium tot zijn beschikking heeft.

Aan de slag met bemesten en bekalken?

Start dan met de aanschaf van Gazon-AZ en AZ-Kalk. Voor meer informatie over het assortiment voor jouw onderhoud van het gazon.

Zoekveld