U bent hier

Moestuin

'Het liefst zit ik met mijn neus bovenop de grond. Het eerste groene sprietje wil ik niet missen. Dat groene sprietje is natuurlijk pas het begin, daarna begint het echte werk.' Hanna moestuiniert al wat langer. Het opstarten vindt ze jaarlijks een van de lastigste onderdelen. Ze deelt haar 5 tips.

Rijke en smakelijke oogst

Onze producten zijn eigenlijk bij elk tuincentrum of de tuinvakhandel goed verkrijgbaar. Om het jou makkelijk te maken staat er op deze site een overzicht van al onze verkooppunten. Waar het product precies te koop is kunnen wij helaas niet zeggen. ECOstyle heeft geen inzage in de voorraden bij onze afnemers, dus wij kunnen niet zien welke producten waar op voorraad zijn en welk assortiment in de winkel staat. Ons advies is, als je op zoek bent naar een specifiek product, om vooraf even contact op te nemen met de betreffende winkel.

De ECOstyle meststoffen zijn verrijkt met bodembacteriën en schimmels, die na het uitstrooien vrij komen. De schimmelvorming is onschuldig en doet niets af aan de goede werking! Eigenlijk is het juist een teken dat de meststoffen haar werk goed doen.

Tip:

Wanneer te veel meststof wordt gestrooid kan er een dikke plakkaat ontstaan met mogelijk negatieve gevolgen voor het gazon. Dit omdat dan onvoldoende zuurstof bij de wortels kan komen. Ons advies; let op de dosering. Dat is beter voor jouw portemonnee en de tuin!

Met de ECOstyle organische meststoffen kun je volstaan met 2 strooibeurten per seizoen. Mocht je "last" hebben van een arme zandgrond dan luidt het advies om 3 maal per jaar te bemesten volgens het advies op de verpakking.

Vuistregel voor de dosering is 1 kg/ 10 m². Het advies is om te bemesten in het begin van het groeiseizoen (maart – april) en halverwege het groeiseizoen vanaf half juni. Volg de adviezen op de verpakkingen.

Spruzit-R trekt niet in de plant. Spruzit-R kun je dus prima toepassen op je groente en fruit.

Spruzit-R loopt er met water ook af. Dit is ook de reden,  dat het niet toegepast kan worden als het regent. Spruzit-R kent geen wachttijd. Als je je groente afspoelt onder de kraan spoel je de eventueel overgebleven Spuzit-R er ook gelijk af.

Fruitmot kan bestreden worden met Promanal-R maar dit is geen eenvoudige opgave, omdat het een contactmiddel is. U dient de fruitmot echt goed te raken om deze plaag op te lossen. Als u kunt spuiten (want bij een hoogstam boom is dit uiteraard erg lastig) dan 1x per week spuiten (en minimaal 2x herhalen).

Ook kunt u in de herfst direct na de oogst aaltjes tegen de fruitmot toepassen. Deze past u toe op de stam van de fruitboom waarin u de fruitmot heeft geconstateerd. Zij zullen direct de larven (of rupsen) van de fruitmot aanpakken.

ECOstyle adviseert om juist preventief maatregelen te nemen! Met de juiste voorzorgsmaatregelen voorkomt u dat de fruitmot (of andere ongewenste kruipende insecten) zich kan vestigen in de boom, door in het najaar lijmbanden om de boom aan te brengen. Lijmbanden moeten in het vroege najaar om alle fruitbomen worden aangebracht. Dit proces moet worden herhaald na ca. 2 maanden. Deze methode werkt preventief het beste tegen allerlei motten en kruipende insecten.

Fruitrot wordt meestal veroorzaakt door een schimmel. Helaas is de schimmel moeilijk te behandelen. Niet op onze natuurlijke wijze, maar vaak ook niet op een eventueel chemische wijze.

In uw geval is het belangrijk zoveel mogelijk aangetast materiaal te verwijderen. Wat u van de plant afhaalt, kunt u beter niet op een composthoop of in de GFT-bak gooien. Dan blijft de schimmel namelijk bestaan. Deze kunt u beter bij het normale huisvuil weggooien. 

De schimmel kan worden overgebracht door beestjes. Een lijmband om uw boom helpt daar tegen. Verder moet u in het voorjaar zo snel mogelijk beginnen met het spuiten van Vital op de plant. Vital is een middel dat de plant harder maakt. Hij maakt hem sterker, zodat de schimmel minder goed kan binnendringen. Op deze manier kunt u het probleem volgend jaar voorkomen. Het is belangrijk dit minimaal één keer per maand te herhalen, zodat de plant gedurende een langere tijd een verhoogde weerstand heeft.

De lijmband brengt u met de plakkant aan de buitenkant aan. De band moet er zo strak mogelijk omheen. Vervolgens moet er ook nog een touwtje overheen vastgeknoopt worden. Op deze manier kan ongedierte er niet onderdoor, waardoor ze er overheen gaan. Vervolgens blijven ze hangen in de lijm.

Hét complete pakket voor de druif

Pagina's