U bent hier

Frans A.C. Looijestijn, tuin- en landschapsontwerper

Frans A.C. Looijestijn is tuin- en landschapsontwerper. Hij weet ontzettend veel van planten en natuur. Hij helpt ECOstyle sinds november 2017 met de samenstelling van de maandelijkse tuinkalender.  

Bio

Frans maakte zich het groenvak eigen bij opleidingen in Breda, de Verenigde Staten en in Boskoop. Hij startte in 1981 als bedrijfsleider bij de destijds vermaarde Koninklijke Kwekerij Moerheim (voorheen B. Ruys B.V.). Sinds 1992 is Frans eigenaar van Moerheim, de particuliere afdeling. De tuin- en plantenexpert gaf ook leiding aan de naast Moerheim gelegen bekende Tuinen van Mien Ruys en hij schreef diverse catalogi. Eén van zijn hobby’s fotograferen sluit naadloos aan bij zijn passie voor vormgeving van tuin en landschap. Frans was verder betrokken bij het ontwerpen en inrichten van het Ecomunitypark, het unieke, natuurlijke werklandschap in Oosterwolde waar ook ECOstyle zijn energieneutrale huisvesting heeft. 

frans-looijestijn.jpg
Frans Looijestijn (Foto door: Miranda Wolf)

 

Net als sneeuwklokjes kondigen de krokussen het voorjaar aan! De krokus (Crocus) komt uit de bergen rond de Middelandse Zee, maar ze horen inmiddels net zo bij het culturele erfgoed van The Netherlands als stroopwafels. Er bestaan zo’n 90 soorten, een derde daarvan bloeit in de herfst! Frans Looijestijn weet er meer van en kent de link met saffraan.

Rozen verdeel je onder naar hun groeieigenschappen. Zo zijn er wilde of botanische rozen, klimrozen, heesterrozen, grootbloemige rozen, trosrozen, miniatuurrozen en stamrozen. Zo aan het eind van de winter als het niet meer vriest en er geen vorst meer wordt verwacht is het de beste tijd om rozen te snoeien. Dat is meestal rond half maart. Een korte snoeihandleiding. 

Clematis is een bekende en geliefde klimplant. Er zijn maar liefst zo’n 300 soorten. En ze zijn allemaal rankend, ze moeten dus wat geholpen worden in hun weg omhoog. Op welke manier moet je snoeien? Dat bepaalt de bloeitijd.

Planten hoeven niet altijd mooie bloemen te hebben om op te vallen. Er zijn soorten die doen het met hun kale takken. Het geslacht Cornus (kornoelje) kan er wat van. Het zijn een vijftigtal bladverliezende heesters of bomen. We tippen graag een paar. 
8 Kornoeljes die kaal ook prachtig zijn.

Een opvallende en veel voorkomende bloemkleur in het komende voorjaar is geel. Een paar vroege bloeiers (goed voor de biodiversiteit in je tuin) in 3 tinten geel.

Het sneeuwklokje is één van de vroegst bloeiende planten in de tuin. Het is een bolgewas dat al sinds de 18e eeuw in Nederland voorkomt. De bol is geïmporteerd uit Zuid-Europa en heet in het latijn Galanthus

A rose is a rose is a rose. Het is een beroemd citaat uit een gedicht van Gertrude Stein (1913). Vrij vertaald: dingen zijn wat ze zijn. Maar de ene roos is de andere niet! Speciaal voor 14 februari, 14 feiten over rozen.

Er liggen nog dode bladeren en de dovenetel bedekt samen met wat klimop de bodem van de wintertuin. Maar in dezelfde kleur grijs komen er al polletjes naar boven met witte puntjes. Sneeuwklokjes: de lente komt er aan!

 

De winterperiode is een goede periode om te snoeien. Er zit geen blad aan de struiken en bomen en planten zijn in rust. Een mini snoeicursus door Frans Looijestijn

Soms laat de natuur het het beste zien als er alleen maar witte rijp en zonlicht is.

Pagina's