U bent hier

Februari

Planten hoeven niet altijd mooie bloemen te hebben om op te vallen. Er zijn soorten die doen het met hun kale takken. Het geslacht Cornus (kornoelje) kan er wat van. Het zijn een vijftigtal bladverliezende heesters of bomen. We tippen graag een paar. 
8 Kornoeljes die kaal ook prachtig zijn.

Een opvallende en veel voorkomende bloemkleur in het komende voorjaar is geel. Een paar vroege bloeiers (goed voor de biodiversiteit in je tuin) in 3 tinten geel.

Januari ligt achter ons en als tuinliefhebber ben ik daar blij om. De dagen worden weer langer en hier en daar piept al een bolletje boven de grond. De temperatuur is de afgelopen weken vreemd omhoog en omlaag geschoten, voor de natuur best lastig. Aan de andere kant, ik verbaas me ook altijd weer over de flexibiliteit van alles wat groeit en bloeit.  

Het sneeuwklokje is één van de vroegst bloeiende planten in de tuin. Het is een bolgewas dat al sinds de 18e eeuw in Nederland voorkomt. De bol is geïmporteerd uit Zuid-Europa en heet in het latijn Galanthus

A rose is a rose is a rose. Het is een beroemd citaat uit een gedicht van Gertrude Stein (1913). Vrij vertaald: dingen zijn wat ze zijn. Maar de ene roos is de andere niet! Speciaal voor 14 februari, 14 feiten over rozen.

Er liggen nog dode bladeren en de dovenetel bedekt samen met wat klimop de bodem van de wintertuin. Maar in dezelfde kleur grijs komen er al polletjes naar boven met witte puntjes. Sneeuwklokjes: de lente komt er aan!