U bent hier

Brenda, Ecoloog ECOstyle

Soms moet je je vijand te slim af zijn. Dit trucje hebben planten in de vingers. Ecoloog Brenda weet van een mooi voorbeeld. Wat doe je als je bestuiver je ook kaalvreet?

Wie kent het niet? Je staat in het tuincentrum en wordt overweldigd door het enorme assortiment aan potgronden. Uiteindelijk kies je maar een willekeurige potgrond, want potgrond is potgrond toch? Ik begrijp dit goed, want het is ook best verwarrend. Toch zijn niet alle potgronden hetzelfde. Ik licht de verschillen toe. Hopelijk maakt dit je keuze bij een volgend bezoekje aan het tuincentrum gemakkelijker. 

Planten schakelen niet alleen de hulp in van insecten maar ook die van bacteriën.

Sneeuwschimmel komt vooral voor wanneer er sneeuw is gevallen op een onbevroren ondergrond, maar kan ook ontstaan tijdens koud en vochtig weer. Hoe herkent u de schimmel en wat doet u ertegen? 

Planten lijken hopeloos en passief, maar niks is minder waar. Planten hebben bijzonder originele manieren om te reageren op wat er in hun omgeving gebeurt. Dit ‘gedrag’ doet niet onder aan dat van dieren. Brenda, ecoloog bij ECOstyle, vertelt u over plantengedrag. Zo kunnen planten horen én praten…

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe planten zich beschermen tegen de winterkou? Ik moet er niet aan denken om zonder dikke winterjas het huis te verlaten, maar bomen maken een behoorlijk statement en laten in sommige gevallen zelfs hun bladeren vallen! Waarom doen ze dit en hoe helpt u planten de koude winterdagen doorkomen?

Wat zijn paddenstoelen precies? Wat doen ze voor de ecologische kringloop en wat betekenen ze voor je tuin?

fruitmot

Rot fruit door fruitmotlarven? Wees er vroeg bij...

langpootmuggen

Vanuit mijn ooghoek zie ik iets donkers op het raam landen. Terwijl ik naar het raam loop om deze mysterieuze verschijning van dichterbij te bekijken, bespeur ik plots volop activiteit boven mijn gazon. Op mijn raam zit een langpootmug en zijn vrienden vieren feest in mijn tuin. Het is eind augustus en mijn gras lijkt dit jaar bijzonder geliefd bij langpootmuggen. Sommige tuinliefhebbers staan hier verder niet bij stil, maar ik denk aan de mogelijke problemen volgend voorjaar...  

biologisch afbreekbaar

Weet je dat planten zich op allerlei manieren beschermen tegen insecten? Chrysanten produceren bijvoorbeeld pyrethrines om schadelijke insecten af te weren. Pyretrhine is ook de werkzame stof van onze Spruzit-R, Promanal-R en MierenSpray. We kijken dus af van moeder natuur. 

Pagina's