U bent hier

Buxusschimmel

Heb je last van bruine bladeren en zwarte takken in jouw buxus? Dan kan het zijn dat de plant last heeft van een schimmelziekte. Er zijn twee buxusschimels namelijk: Cylindrocladium en Volutella.

Cylindrocladium; begint met zwarte vlekken op de bladeren die na een paar dagen massaal eraf vallen. Daarnaast ontstaan en zwarte strepen op de jonge twijgen.

Volutella; hierbij worden de bladeren bruin waarna ze verdorren en nog een tijdje aan de plant blijven hangen. Onderaan de bladeren kun je bleekroze schimmelsporen zien.

Verspreiding

De schimmel verspreidt zich snel. Heeft jouw buxus veel last ervan verwijder hem dan in zijn geheel. Let er wel op dat je hem niet op de composthoop gooit, de schimmel blijft daar namelijk nog zeker 3 jaar actief. Heb je tuingereedschap gebruikt om de buxus te knippen, maak deze dan na gebruik goed schoon.

spruzitr_plagen_ziekten_schade_low_res_buxusschimmel.jpg

Preventieve behandeling

Spuit vroeg in het voorjaar je buxus in met Vital zodat je de weerstand tegen ziektes verhoogd. De bladeren van de buxus worden afgehard, waardoor schimmelziektes minder snel kunnen binnendringen.

Zoekveld