Januari was nat en koud. Februari start met winterse nachten maar halverwege de maand gaan we de lente proeven. Vorstgevoelige planten laat je voorlopig nog even binnen staan. Ter compensatie steken sneeuwklokjes gelukkig hun kopjes op en volgt gauw het bloeiend geel.
Waar komt het sneeuwklokje vandaan?
Het sneeuwklokje is één van de vroegst bloeiende planten in de tuin. Het is een bolgewas dat al sinds de 18e eeuw in Nederland voorkomt. De bol is geïmporteerd uit Zuid-Europa en heet in het latijn Galanthus.
Bloeiend geel in februari: Forsythia, toverhazelaar en schijnhazelaar
Een opvallende en veel voorkomende bloemkleur in het komende voorjaar is geel. Een paar vroege bloeiers (goed voor de biodiversiteit in je tuin) in 3 tinten geel.
Bladverliezende heesters en bomen met kleurige en bijzondere takken
Planten hoeven niet altijd mooie bloemen te hebben om op te vallen. Er zijn soorten die doen het met hun kale takken. Het geslacht Cornus (kornoelje) kan er wat van. Het zijn een vijftigtal bladverliezende heesters of bomen. We tippen graag een paar.
Algemene tuinklussen februari
|
To do in je siertuin in februari
|
Op veel landerijen is het nog een natte boel na alle januarineerslag. Heb je dat ook in je tuin? Beluchten is voor nu een acute oplossing, maar voor een structurele oplossing vraag je het beste een hovenier. Met hem of haar kun je zorgen voor een goed drainagesysteem en een betere bodemstructuur.
Om te beluchten maak je gaten van 10 tot 15 cm in de grond. Dat kan met een prikrol of riek. Je kunt ook kiezen voor verticale drainage. Jij of je hovenier boort dan een gat of een paar gaten en met een grondboor en plaatst daarin een regenpijpje gevuld met grind.
Gras dat bevroren is breekt makkelijk af en heeft geen veerkracht. Als je over bevroren gras loopt, resulteert dit mogelijk in gele plekken in je gazon. Dit herstelt pas in het voorjaar weer.