Menu

Augustus

Zomers genieten

 

Tip!

Groeien jouw groenten en kruiden niet als kool? Gebruik dan de vloeibare Groente & Kruiden plantenvoeding. Deze voeding zorgt voor een rijke oogst, smaakvolle producten en is geschikt voor alle soorten groenten, kruiden en fruit.

 

Tweede snoeibeurt buxus en hagen

Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe meer de plant gaat vertakken en hoe voller de plant wordt! Het beste is om de buxus in de zomer minimaal twee keer te snoeien. De tweede keer is het beste in augustus tot midden september. Als je later gaat snoeien kan het zijn dat de jonge takjes de eerste vorst moeilijk kunnen trotseren. Let op; niet snoeien als de zon volop schijnt, dan verbrandt de buxus op de snoeiplekken.


 

Boost je haag

Je haag oppeppen? Dan is het nieuwe ECOstyle-product Hagen Micro-Actief dé natuurlijke oplossing die je zoekt. De kleine helper met groot effect!


 

Kruiden bewaren

Wil je in de winter ook nog kunnen genieten van jouw zelfgekweekte kruiden? Vries dan nu een groot deel van deze kruiden in. Zodat je in de winter ook nog een voorraad over hebt.

Kruiden-sigaar

Dit is de perfecte truc voor kruiden zoals; salie, bieslook, peterselie en/of andere kruiden met platte bladeren. Verwijder de steeltjes van de kruiden (indien nodig). Was daarna de kruiden als je dit wilt, maar zorg er wel voor dat alles goed droog wordt. Dit kan bijvoorbeeld door alles goed droog te deppen met keukenpapier. Neem het bosje kruiden en stop ze in een plastic zak. Rol de zak strak op, als een sigaar en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zak kwijt raakt. Vervolgens doe je een aantal elastiekjes om de rol om er voor te zorgen dat alles stevig vast zit. Daarna vries je de kruiden-sigaar in.

Als je de kruiden wilt gebruiken dan haal je de kruiden-sigaar uit de diepvries. Verwijder het plastic en hierna kun je kleine schijfjes er af snijden. De rest stop je weer terug in de plastic zak en daarna in de vriezer.

Pesto-blokjes

Het maken van pesto-blokjes is dé manier voor het bewaren van kruiden met tere bladeren, zoals; basilicum en oregano. Deze kruiden verliezen een deel van hun smaak als je ze invriest zonder een vloeibare stof. Neem daarom ongeveer 450 gram kruiden en doe deze samen met 112 ml olijfolie in de keukenmachine. Deze kruidenpasta doe je vervolgens in ijsblokjesvormen en daarna in de vriezer. Als de blokjes hard zijn kan je ze ook in een plastic zakje doen.

De pesto-blokjes zijn erg lekker met knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas door de pasta. Of doe eens een blokje door jouw stoofpot.

 

Stappenplan: Stekken

  • Als voorbeeld het stappenplan voor het stekken van de hortensia:
  • Knip een stek van de hortensia af (neem van niet-bloeiende zijscheuten stekken van ongeveer 7 centimeter lang) en gooi de slappe top van de stek weg en gebruik het hardere stuk stengel eronder.
  • Kort de stek vervolgens zo ver in dat er nog twee of drie bladeren aan zitten
  • Doe de stek in een pot en gebruik hiervoor Potgrond  voor Huis en Tuin. Door de rulle structuur kan de stek goed wortelen.
  • Plantenstekken zijn erg gevoelig voor verdrogen. Je kunt ze wel op een warme plaats zetten, maar niet in de volle zon. Een tip is om over de plant een doorzichtige plastic zak heen te doen. Zo ontstaat een ideale, warme en vochtige omgeving.
  • Na enkele weken komen er wortels en beginnen de stekken uit te lopen. Je kunt de kluit dan voorzichtig uit elkaar halen en de stekken opnieuw uitzetten/ planten, zodat ze direct door kunnen groeien.
  • Het is wel belangrijk de potgrond voortdurend vochtig te houden in de zomer!