Menu

 

 

Natuurlijk vijanden van je plaag: aaltjes

Voor bijna elke plaag is een ecologisch verantwoorde oplossing. Plagen hebben natuurlijke vijanden (nematoden). Dit zijn goede bestrijders. Zet je die goed in, dan ben je gauw van je tuinprobleem af. Zonder de natuur en het milieu te belasten.
Aaltjes zijn zeer effectieve bestrijders van plagen. Ze zijn microscopisch klein en zorgen ervoor dat de larven binnen een aantal dagen sterft. 

 

Wat zijn aaltjes / nematoden?

De aaltjes (of nematoden) zijn microscopisch kleine beestjes en komen van nature in de bodem voor. Het zijn dé natuurlijke vijanden van vele plaaginsecten of de larven ervan. Deze insectenparasiaire aaltjes zijn onschadelijk voor de mens, de tuin en het milieu. De aaltjes dringen de prooi binnen via een opening in het lijf van de prooi. De prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt. Binnen enkele dagen is de prooi dood. Het effect van de aaltjes (natuurlijke vijanden) zie je dus al snel, na een paar dagen stopt de schade.

 

Hoe pas ik aaltjes toe?

Aaltjes pas je gemakkelijk toe. Je lengt de inhoud van de verpakking aan met water en gebruikt ze op de plek waar de plaag zit. Bij je bestelling ontvang je ook een uitgebreide handleiding. Afhankelijk van je plaag zijn er drie verschillende manieren waarop je aaltjes inzet:

  1. Bodem-toepassing: de aaltjes verdeel je met een gieter over de bodem. Dit is de meest voorkomende toepassing. Deze toepassing geldt voor alle plagen die in de bodem voorkomen, bijvoorbeeld de larven taxuskever, engerlingen en emelten.
  2. Blad-toepassing: door middel van een (druk)spuit breng je de aaltjes aan op bijvoorbeeld struiken. Dit geldt voor plagen die op het blad zitten, zoals bijvoorbeeld rupsen.
  3. Boombast-toepassing: met een drukspuit breng je de aaltjes aan op de stam van bijvoorbeeld fruitbomen. Dit geldt voor bijvoorbeeld voor de larven van de fruitmot.

 

Handleidingen natuurlijke vijanden

- Handleiding aaltjes
- Handleiding aaltjes taxuskever en pissebedden
Handleiding larven lieveheersbeestjes (adalia) tegen bladluis

 

Wanneer kan ik aaltjes inzetten?

Aaltjes kunnen in bepaalde perioden in het jaar toegepast worden. Dit is afhankelijk van de soort plaag, maar ook van de temperatuur van de omgeving of de bodem. Per product staat aangegeven wanneer de plaag bestreden kan worden. Alleen in deze periode bestrijd je de plaag effectief met aaltjes.
Wil je graag een email ontvangen wanneer je benodigde aaltjes weer te bestellen zijn? Geeft het aan ons door en we sturen je een email zodra je plaag bestreden kan worden met het juiste product.

 

Hoe herken je je plaag?

Bekijk hier de verschillende plagen. Door de omschrijving en afbeeldingen herken je welke plaag je hebt en hoe en wanneer je kunt bestrijden.

 

Nog vragen?

Bij de meest gestelde vragen vind je veel praktische achtergrondinformatie.

ECOstyle heeft veel ervaring met nematoden. Voor vragen neem je contact op via telefoon of mail: 0516 432 122 of garden@ecostyle.nl

 

Tips

  • Natuurlijke vijanden zet je het in op een bewolkte dag of in de avond
  • Overdoseren kan niet. Twijfel je over de maat, dan pas je beter te veel toe dan te weinig.

 

Onze bestsellers

 

Ons complete assortiment (op alfabetische volgorde)


Verzending

De natuurlijke vijanden passen door de brievenbus, zodat je niet thuis hoeft te zijn voor ontvangst. Laat ze niet te lang in je brievenbus of op je deurmat liggen, maar bewaar ze in de koelkast totdat je de aaltjes gebruikt.  Wanneer het tropisch warm is, nemen we contact met je op over het beste moment van verzenden.