De taxuskever staat ook wel bekend als de gegroefde lapsnuitkever of lapsnuitkever. Je bestrijdt de kever met de aaltjesval tegen taxuskevers.
De kever is klein, ongeveer 1 cm en heeft een lange gebogen snuit met knievormig gebogen antennen. Daarnaast heeft hij een hard, gegroefd dekschild. De kleur is vooral zwart, maar aan de bovenkant is de taxuskever vaak wat bruiner met gele vlekjes.
De schade van de taxuskever herken je aan ronde hapjes uit de bladrand. Vaak zie je dit bij bij planten en struiken zoals de azalea, camelia, fuchsia, hedera, liguster, rododendron en natuurlijk de taxus.
De taxuskever legt ook eitjes in de bodem. Dit zorgt voor een nieuwe plaag, want larven van de taxuskever eten aan de wortels van planten. De larven bestrijd je met aaltjes tegen de larven van de taxuskever.
De schade van de taxuskever herken je aan happen uit het blad van verschillende planten. Je ziet ze (de hapjes) vooral aan de rand van het blad. Ze hebben vaak een rafelige rand.
De gaten in de bladeren zorgen dat je planten meer vatbaar zijn voor ziekten en schimmels.
Je vangt de taxuskever het beste met een aaltjesval. Dit is een plankje met daarin verschillende groeven. In de groeven zit een gel met aaltjes.
De taxuskever gebruikt los plantenmateriaal zoals takjes en blaadjes als schuilplaats. Vervang bij de boom of plant die last heeft van de taxuskeverplaag deze blaadjes en takjes door de val. De taxuskever schuilt nu onder de val en aaltjes dringen het lichaam van de taxuskever binnen. Daar scheiden de aaltjes een specifieke bacterie uit en de taxuskever sterft na 2 tot 3 dagen.
De aaltjes (nematoden) gebruiken de kever als broedkamer en vermenigvuldigen zich snel. Na 2 tot 3 weken schakelen ze nieuwe, schuilende kevers ook weer uit.
De val tegen de taxuskever is geschikt voor een oppervlakte van ongeveer 4 m².
De val tegen de (volwassen) taxuskever gebruik je zodra je taxuskevers ziet in de periode mei tot half november. De luchttemperatuur moet een paar uur per dag ten minste 12°C zijn.
Pak naast de taxuskever ook zijn larven aan. Vanaf eind mei kruipen taxuskevers uit hun poppen, eitjes leggen ze dan vanaf halverwege juni tot september. Dat zijn veel eitjes in één zomer. Rond eind juni komen de eerste eitjes uit. De geboren larven eten direct aan de ondergrondse wortels in je tuin. Gelukkig bestrijd je de larven van de taxuskever gemakkelijk met aaltjes tegen de larven van de taxuskever. Dat doe je in de periode van maart tot en met oktober.
De larven gaan door 6 á 7 verschillende stadia. Ze vervellen per stadium en worden steeds groter. Tijdens de overwintering, vanaf begin november, als de larven dieper de grond in kruipen, blijven ze groeien. In het voorjaar, na het laatste larvestadium, verpoppen de larven een laatste keer. Ze komen na eind mei uit hun pop als volwassen taxuskever.