Zie je kleine, zwarte vliegjes bij je planten? Waarschijnlijk zijn het volwassen varenrouwmuggen. (Verdere) Schade voorkom je met aaltjes, natuurlijke vijanden van de larven van de varenrouwmug.
Volwassen varenrouwmug (ook wel rouwvlieg genoemd)
Je vindt varenrouwmuggen op vochtige plaatsen. Je ziet varenrouwmuggen daarom veel in kassen, maar ook bij sierplanten in de woonkamer zoals orchideeën. De varenrouwmug legt zijn eitjes tussen de wortels van planten. Schade merk je vooral aan zaailingen, verspeende planten en stekken. Bij een gebrek aan ander organische materiaal, eten de larven van de varenrouwmug hiervan. Omdat de larven zich minimaal verplaatsen, zie je de vraatschade vaak alleen op bepaalde plekken.
De larven en de volwassen varenrouwmuggen verspreiden virussen en schimmelsporen.
De larven eten de wortels van planten aan.
De aaltjes zoeken de larven op en dringen naar binnen. Ze scheiden daar specifieke bacteriën af, waardoor de larve na 2 tot 3 dagen stopt te leven. De aaltjes gebruiken de larve als broedkamer en vermenigvuldigen zich snel. Na 2 tot 3 weken zoeken ze weer nieuwe larven op. Dit proces gaat zo door, zolang er voldoende varenrouwmug-larven (voedselbronnen) zijn voor de aaltjes en de bodemtemperatuur niet te laag wordt. Zorg dat je de bodem voldoende vochtig houdt.
De varenrouwmug en zijn larven kun je het hele jaar natuurlijk bestrijden. Bij een omgevingstemperatuur van 10 °C of meer doen de aaltjes effectief hun werk
Een volwassen varenrouwmug is een klein, zwart vliegje van 2 tot 3 mm. De varenrouwmug heeft lange poten, is donkerbruin tot zwart en zijn vleugels hebben een v-teken.
Larven van een varenrouwmug zijn langwerpige ‘witte wormpjes’ van 3 à 4 mm. Ze hebben een glasachtig lichaam.
De varenrouwmug legt eitjes tussen de wortels van planten, alleen op vochtige plaatsen. Het ei groeit uit tot een larve in vier stadia. Dan verpopt de larve zich tot volwassen varenrouwmug. Hoe lang het duurt van ei tot mug is afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Van eitje en larve naar volwassen varenrouwmug:
• 15°C - ongeveer zes weken
• 20°C tot 24°C - ongeveer 3 weken
De varenrouwmug leeft maximaal een week. De vrouwtjes leggen in deze periode 50 tot 300 eitjes. De eitjes van de varenrouwmug komen na 2 tot 3 dagen uit.
Larven van de varenrouwmug tref je mogelijk het hele jaar. De larven leven waar het vochtig is. Ecologisch verantwoord bestrijden met aaltjes kan gelukkig ook het hele jaar, zolang de omgevingstemperatuur maar minimaal 10 °C is.
Je bestrijdt de (larven van) de varenrouwmug op een natuurlijke en ecologisch verantwoorde manier met aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug.