Een van de meestvoorkomende planten in de Nederlandse tuin: de buxus. Helaas is dit ook de populairste plant voor de buxusmot. De buxusmot verschijnt aan het begin van de lente, zo rond april, mei. Ze zetten hun eitjes af op de buxus. De rupsen van de buxusmot geven de meeste schade. Wil je de buxusrups bestrijden? Dit doe je effectief en 100% natuurlijk met aaltjes tegen rupsen van de buxusmot of met de Trechterval Buxusmot.
De larve van de buxusmot is vooral te herkennen aan kaalgevreten buxus. Buxusmotrupsen staan er om bekend complete hagen kaal te vreten. Ook het spinsel waarmee ze bladeren aan elkaar spinnen is goed te zien. Helaas zie je de schade pas goed als de rupsen al groter zijn. Kleine rupsen eten nog relatief weinig. Door vroeg in het voorjaar de buxus te checken, bestrijd je op tijd. Hoe eerder je bestrijdt, hoe beter het is.
Controleer de buxus vroeg in het voorjaar op vuilgele rupsjes van zo’n 2 mm. Zie je ze? Bestrijd dan de buxusrups natuurlijk met aaltjes.
Rond april/mei wordt de buxusmot actief en legt hij zijn eitjes in de buxus aan de onderkant van het blad. Tot en met oktober blijft de plaag actief. De aaltjes zet je in zodra er rupsen van de buxusmot zichtbaar zijn, van april tot en met oktober. De omgevingstemperatuur moet tenminste 10 °C zijn.