Nieuwbouw ECOstyle

Het nieuwe magazijn en kantoor van ECOstyle staan op het Ecomunitypark in Oosterwolde. Een bijzonder werklandschap op een unieke locatie. Iedere dag genieten van de prachtige natuur.

Even wat weetjes van dit bijzondere werklandschap:
 • Ecomunitypark: 17 ha groot
 • 55% van het park blijft bestaan uit groen en water, 45% wordt bebouwd.
 • Aan de gebouwen worden eisen gesteld op het gebied van o.a. verantwoord energiegebruik, technische duurzaamheid en passend in het landschap.
 • BREEAM: internationaal erkend certificaat heeft het Ecomunitypark gewaardeerd met de hoogst mogelijke toekenning van 5 sterren. Ons werklandschap is hiermee het eerste gebied in Nederland dat deze erkenning ontvangt. Op 8 maart 2016 werd bekend dat ons magazijn de prestigieuze BREEAM Award® voor “Industrial Buildings” heeft gewonnen. 
 • Het prachtige landschap in Zuid-Oost Friesland kenmerkt zich door de aanwezigheid van lanen, singels, houtwallen en bosschages. Dit landschap vind je ook straks weer terug op het Ecomunitypark.
 • Onze nieuwe gebouwen vangen het regenwater op. Dit wordt dan hergebruikt en wateropvang vindt ook plaats in de poelen en in de aangelegde beek.
 • Uniek is ook de Pingoruïne. Een overblijfsel uit de ijstijd.  Door het gedeeltelijk uitgraven zal deze pingo worden hersteld. De verwachting is, dat hierdoor een bijzondere begroeiing zal ontstaan.
 • De oude beek is in volle glorie hersteld. Belangrijk voor de ontwatering van het park, maar ook voor de flora en fauna. In de toekomst zullen bredere stukken in de beek ontstaan. Nu al ontstaat er een unieke biodiversiteit van planten, kikkersoorten, insecten, waterdieren en waterplanten.
 • Bij de openbare verlichting op het park zal rekening worden gehouden met de aanwezigheid van vleermuizen en het stimuleren daarvan.
 • Ecomunitypark is onderdeel van de gemeenschap en is dus altijd toegankelijk voor fietsers en wandelaars.
   
Nieuwbouw van ECOstyle & duurzaamheid

Onze nieuwe gebouwen zijn ons visitekaartje voor alles waar wij in geloven als ECOstyle: versterken van natuurlijke kringlopen, de kracht van de natuur, ecologie, duurzaamheid, zorg voor elkaar en zorgvuldig omgaan met ons milieu. Dit alles vertaalt zich in onze bijzonder duurzame gebouwen.

Wist jij dat?

 • Wij warm blijven door gebruik te maken van aardwarmte!
 • Er liggen maar liefst 675 zonnepanelen op het dak, dus ECOstyle is niet alleen energie neutraal, maar is in staat om energie terug te leveren aan het netwerk.
 • Het kantoor is prachtig aangekleed met speciaal natuurlijke wax geïmpregneerd hout dat de prachtige natuurlijke kleur behoudt en daardoor volledig op gaat in het landschap.
 • Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt o.a. om de toiletten door te spoelen.
 • Binnen en buiten hebben wij de meest duurzame verlichting die er is, waarbij rekening wordt gehouden met nachtdieren.
 • De nieuwbouw van ECOstyle gaat voor een BREAAM 5-sterren certificering; het hoogst haalbare voor gebouwen. Boven de lijn Apeldoorn – Amsterdam zijn ons nieuwe magazijn en kantoor de meest duurzame gebouwen in het Noorden.
 • Al tijdens de bouw konden wij een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Tijdelijk zijn allerlei wilde bloemzaden mengsels ingezaaid. Onze ecologe van ECOstyle heeft al ringslangen, uilen en allerlei insecten & amfibieën gespot rondom onze nieuwe gebouwen. Mooi toch!
 • Maar duurzaamheid zit ‘m ook in de betere en efficiëntere logistiek van het magazijn. Op deze wijze kunnen onze producten zo efficiënt mogelijk verstuurd en getransporteerd worden. 
   
Ecomunitypark: samen werken aan de toekomst

Interview met Anne Jan Zwart

Anne Jan Zwart, visionair, en één van de eigenaren van ECOstyle uit Appelscha, is de initiator van het bijzondere project Ecomunitypark, het werklandschap van de toekomst. Dit is zijn verhaal.

ECOstyle zit bij ons in het hart, we gaan er met hart en ziel voor. We weten waar we vandaan komen.
Duurzaam ondernemen is vanaf het begin ons startpunt, onze leidraad, geweest. Het is geen onderscheidende waarde voor ons, maar onze basis. Het is geen marketingsausje, het komt uit ons hart. We hebben oprecht respect voor de toekomst en voor de  toekomstige generatie.

In de loop van de jaren is ECOstyle gestaag verder gegroeid. In Appelscha, waar we al sinds mensenheugenis gevestigd zijn, liepen we tegen grenzen aan. Dan begin je na te denken over het soort werkomgeving waar je het liefst zou willen functioneren. Een plek waar we optimaal tot bloei kunnen komen. Het bedrijf, maar vooral ook de medewerkers. Zo ontstond al in 2002 het idee voor Ecomunitypark, een werklandschap in plaats van een bedrijventerrein. Waar alles in elkaar grijpt: het wordt een stijl van leven, met gedeelde waarden, volop ruimte voor creativiteit en innovatie. Waar trouwens ook gewoon geld verdiend wordt. Een ander business model, maar wel eentje waar People, Planet én Profit belangrijk zijn.

Een belangrijke motivatie om de plannen echt door te zetten was de geboorte van mijn eerste kleindochter. Wat me toen bij de keel greep was dat ik hoorde dat meisjes die op dat moment werden geboren 50% kans hadden om 100 of ouder te worden. Als je je dat realiseert en kijkt hoe we leven, dan denken we daar echt niet genoeg bij na. We moeten veel actiever zoeken naar nieuwe oplossingen, willen veranderen.

Ecomunity is geen bedrijvenpark, maar een ecologisch werklandschap. We zijn bezig met gebiedsontwikkeling. Dat komt voort uit een verantwoordelijkheid voor de ruimte, want ruimte is schaars. De kwaliteit van de ruimte in het Ecomunitypark heeft alles te maken met de menselijke ruimte. Het is een plek waar je je fijn voelt. Een mooi gebied waar het fijn is om te zijn, ongeacht het weer, ongeacht wat je er te doen hebt. Een goede kwaliteit van de ruimte voegt ook veel toe aan het businessmodel. Als mensen ergens graag zijn is hun inzetbaarheid groter.

Centraal staat dat we met elkaar respect hebben voor de ruimte. Wij zijn maar passsanten. Als je zo naar de wereld kijkt krijgen problemen ook een andere dimensie. Een belangrijk uitgangspunt is co-creatie. We streven naar een nauwe samenwerking met bedrijven onderling, en bedrijven met het onderwijs.

We gaan een weg die nooit eerder is gegaan. Het is een model, we zullen niet zeggen dat het hét model is. Maar het moet anders. Wij zetten een eerste stap op weg naar een transitie. Dit is waar ik in geloof. Nog steeds, of misschien nog wel meer dan toen ik het oorspronkelijk bedacht.

Wil jij meer weten over het ontstaan van het Ecomunitypark?

Zoekveld