0 Vergelijken
Varenrouwmug en trips

Last van kleine, donkere mugjes bij je kamerplanten of kasplanten? Grote kans dat dit de varenrouwmug is. Of zie jij kleine, langwerpige, witte insecten met gerafelde vleugels? Dat zijn waarschijnlijk trips. Door het bestrijden van de larven van deze mugjes, voorkom je de schade die ze aanrichten. ECOstyle heeft de juiste oplossing voor het 100% natuurlijk bestrijden van deze larven. De larven van de varenrouwmug zijn uitstekend te bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die hun prooi gebruiken als voedselbron en broedkamer. Doordat de larven snel doodgaan ben je snel van je plaag af. 

Schade door de varenrouwmug 

De varenrouwmug zelf is niet schadelijk, hooguit wat vervelend. Ze worden ook niet veel ouder dan een week. In die week leggen ze wel enkele honderden eitjes die uitgroeien tot larven. De larve van de varenrouwmug zorgt voor aangevreten wortels en stengels. Hierdoor verzwakt de plant of kamerplant en is hij vatbaar voor schimmels en ziekten. Bestrijd daarom tijdig en effectief.

Waarmee bestrijd ik de varenrouwmug? 

De varenrouwmug zelf hoef je niet te bestrijden, de schadelijke larven wel. De kleine glazige wormpjes hebben een zwart kopje. Larven van de rouwvliegjes bestrijd je doeltreffend en 100% natuurlijk met aaltjes (nematoden). Aaltjes zijn hele kleine wormpjes en de natuurlijke vijand van de varenrouwmug en andere insecten. Ze leven van nature in de grond. Het aaltje dringt de larve van de varenrouwmug binnen en laat een bacterie los. De prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt. De larve is vervolgens binnen enkele dagen dood. Zo ben jij snel van je plaag af.

Zijn varenrouwmuggen schadelijk voor mijn kamerplanten? 

Varenrouwmuggen houden van vochtige plaatsen en bevinden zich vaak in kassen, maar ook in woonkamers bij kamerplanten, zoals bij de orchidee. De varenrouwmuggen zelf richten geen schade aan, de larven wel. Ze eten graag van de wortels en stengels van zaailingen, verspeende planten, stekken en kamerplanten. De plant neemt hierdoor minder goed voedingsstoffen op, is vatbaar voor schimmels en ziekten en verzwakt.

Tips om varenrouwmuggen te voorkomen

  • Verwijder dode plantenresten.
  • Geef niet te veel water. De varenrouwmug legt zijn eitjes namelijk graag in vochtige, humusrijke grond.
  • Zorg voor een goede bodem en juiste verzorging. Dat is essentieel voor sterke en weerbare planten. Gebruik hiervoor onze Kamerplanten Plantenvoeding, 100% organische voeding. Voor alle groene en bloeiende kamerplanten.
Kamerplant trips.jpg

Trips

Trips zijn langwerpige, witte insecten met gerafelde vleugels, ze komen zowel op kamerplanten als in kassen voor. ECOstyle biedt jou de beste producten voor het biologisch bestrijden van trips. 100% natuurlijk en duurzaam bestrijden met of voor een hardnekkige plaag met onze sprays Luisvrij en Spruzit-R. Je kunt Trips ook bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn hele kleine beestjes van zo’n 1-2 mm lang en 0.2 mm dik. Ze zijn de natuurlijke vijanden van verschillende insecten. Ze dringen hun prooi binnen en laten een bacterie los die de larve doodt. De larve wordt gebruikt als voedselbron en broedkamer. Doordat de aaltjes zich vermenigvuldigen en vervolgens op zoek gaan naar nieuwe prooien, zal de plaag afnemen.

Schadebeeld van trips 

Trips zijn kleine, witte gevleugelde insecten van zo’n 1-2 mm groot. Ze prikken in de bladeren en zuigen de sappen eruit. Hierdoor misvormen knoppen en bladeren en ontstaat er groeiremming. Bij ernstige aantasting verdorren de bladeren en vallen ze af. Bestrijd daarom tijdig en effectief. 

Zijn trips schadelijk voor mijn planten? 

Trips bevinden zich vooral op de groeipunten van een plant, zoals onder de bladeren, op jonge scheuten en in de bloemknoppen. Door over het blad te schrapen, beschadigt de trips het blad en zuigt deze vervolgens leeg. Hierdoor ontstaan zilvergrijze vlekjes op de bladeren. Dit remt de groei en misvormt de knoppen en bladeren. Bij een ernstige aantasting kunnen de bladeren zelfs verdorren en afvallen. Trips kunnen ook virussen overbrengen. 

Tips om trips te voorkomen? 

  • Zet aaltjes in. Hiermee voorkom je dat larven uitgroeien tot trips. 
  • Zorg voor een goede bodem en juiste verzorging, hiermee krijg je sterke en weerbare platen. Ziekten en plagen krijgen dan minder kans.
  • Gebruik onze pH-Bodemtest voor het meten van de zuurgraad. Een goede zuurgraad is de basis voor mooie gewassen en planten.
Aanbevolen PRODUCTEN
€ 21,95
€ 12,45
€ 12,45
€ 4,99