0 Vergelijken
Snuitkevers

De snuitkevers (waaronder de taxuskevers) kunnen voor veel schade zorgen. Ze vreten aan de randen van bladeren van onder andere de azalea, hedera en taxus. De larven bestrijd je met aaltjes en de kevers met de taxuskeverval. 100% natuurlijk en effectief bestrijden.

Hoe herken je taxuskevers?

De taxuskever, ook wel lapsnuitkever genoemd, is ongeveer 1 cm groot. Hij heeft een hard zwart gegroefd schild met gelige vlekken, lang gebogen snuit en lange en geknakte antennes. Schade van de taxuskever is vooral te zien aan ronde hapjes uit de bladrand van bijvoorbeeld azalea-, camelia-, hedera- en taxusplanten. Ze zijn ’s nachts actief en door hun camouflage zie je ze eigenlijk nooit. Taxuskevers worden ook wel gegroefde lapsnuitkevers, groene snuitkever of druivenhaantjes genoemd. Een taxuskever vliegt niet, maar is een hele goede kruiper. Als je larven van een taxuskever aantreft, zie een c-vormig romig witte larve zonder pootjes met een glanzende bruine kop. Volgroeide larven zijn zo’n 1 tot 1,5 cm groot.  

Waar zit de taxuskever in?

De taxuskever kan je in ontzettend veel planten vinden zoals Azalea’s, Rhododendrons, Hortensia’s, Taxus, Fuchsia’s, Rozen. Als je halfronde hapjes in de bladeren van de planten ziet, dan weet je zeker dat je last van taxuskevers hebt. Taxuskevers zelf maken niet de grootste schade, het zijn de larven die de meeste schade geven. Larven van taxuskevers eten de wortels van planten en kunnen complete wortelstelsels kapot eten van planten.

Hoe wordt een taxuskever volwassen?

Vrouwtjes kunnen buiten vanaf de maand mei zo’n 500 eitjes die na ongeveer 8 tot 20 dagen uitkomen. De larven graven zich vervolgens in de grond om aan de wortels te eten. Eenmaal volgroeid zijn ze zo’n 1 tot 1,5 cm groot. De larven overwinteren als larven in de grond en in de lente verpoppen ze om 3-4 weken later als kever naar boven te komen.

Larven snuitkever bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes en de natuurlijke vijand van de snuitkever. Ze dringen hun prooi binnen en laten een bacterie los waardoor de larve van de snuitkever sterft. Aaltjes gebruiken hun prooi als voedselbron en broedkamer. Vervolgens gaan ze op zoek naar een nieuwe prooi, waar het proces zich herhaalt. Hierdoor zal binnen een aantal weken de plaag afgenomen zijn.
Aaltjes worden geleverd in een bakje met een meelachtige draagstof. Omdat aaltjes levende organismen zijn, zijn ze beperkt houdbaar. Het is dus verstandig om ze zo snel mogelijk toe te passen, maar ze zijn ook enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Hoe gebruik ik de Taxuskeverval voor de snuitkever?

De val is een houten plankje met groeven. In de groeven zit een gel met aaltjes. De snuitkever houdt zich overdag schuil onder het plankje en zal daardoor in contact komen met de aaltjes. De aaltjes dringen vrijwel meteen de kever binnen, laten een bacterie los, waardoor de snuitkever binnen afzienbare tijd sterft.

Gebruiksaanwijzing taxuskeverval

  • Verwijder de folie en leg het plankje met de gel en aaltjes gevulde groeven naar beneden direct op de aarde onder de aangetaste planten.
  • Verwijder losliggende bladeren, de natuurlijke schuilplaats van de taxuskever.
  • Verplaatsen van het plankje gedurende de toepassingsperiode is mogelijk maar niet wenselijk.

Tips voor effectieve bestrijding

  • Je voorkomt een plaag door zowel de kevers als de larven te bestrijden
  • Volwassen kevers bestrijd je met een val, de larven met aaltjes.
  • Taxuskever val werkt het beste wanneer er geen alternatieve schuilplaatsen (bijv. afgevallen bladeren) voorhanden zijn.
  • De larven zijn ca. 1 tot 1,5 cm en daardoor goed te bestrijden. Echter, taxuskevers leggen gedurende de zomer hun eitjes. Heb je aaltjes vroeg in het seizoen ingezet? Herhaal de behandeling daarom in het najaar weer.
Aanbevolen PRODUCTEN
€ 21,95
€ 29,95
€ 4,99
€ 7,99