0 Vergelijken
Emelten

Emelten, de larven van de langpootmug, hebben een lang dik lijf dat grijsbruin van kleur is. Je ziet geen duidelijke kop, maar een soort van zuignap. Ze hebben geen poten. Een emelt beschrijf je eigenlijk het beste als een kruising tussen een worm en een rups. De larven eten bovengrondse plantdelen en dan vooral van gras. Schade heb je dan ook het meest in weilanden, sportvelden en gazons. Je bestrijdt ze met aaltjes tegen emelten.

Ronde, kale plekken in je gazon

De emelten herken je aan de schade die vooral in het voorjaar (en de zomer)  in je gazon. Ze eten namelijk de bovengrondse delen van planten en dan met name van het gras. Vooral in weilanden, sportvelden en gazons zie je schade.

Mee in het holletje

's Nachts leeft de emelt boven de grond, dan richt hij schade aan. De rest van de dag leeft hij in zijn eigen holletje onder de grond. Ze eten plantmateriaal met bladgroen. Ze bijten een deel van de plant af en trekken het mee in het hol. Ze slaan de ondergrondse delen van planten niet over. Planten raken verzwakt en gaan dood of vallen om.

Je moestuin is ook niet veilig

Schade in het gazon veroorzaakt door emelten, herken je aan kale ronde plekken veroorzaakt door de vraat aan het jonge groen van het grasveld. Emelten eten verder ook uit de moestuin en dan vooral sla, aardbei, peterselie en kool. Mollen, muizen en vogels die emelten opeten kunnen ook voor veel schade zorgen.

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de larven van de langpootmug. In Nederland leven tientallen soorten langpootmuggen maar de emelten van de koollangpootmug (Tipula oleracea) en de weidelangpootmug (Tipula paludosa) veroorzaken de meeste schade.

De langpootmug

Volwassen langpootmuggen zijn niet schadelijk en leven slechts enkele dagen. In die periode kunnen ze echter wel enkele honderden eitjes leggen die vaak worden afgezet in kleine groepjes. Wanneer de eitjes precies gelegd worden en wanneer er dus emelten te vinden zijn verschilt van soort tot soort.  De weidelangpootmug vliegt alleen in de (na)zomer en legt dan ook haar eitjes. De koollangpootmug vliegt in het voorjaar én in de (na)zomer. Deze langpootmug legt op twee momenten in het jaar eitjes. Uit deze eitjes kruipen twee weken later de eerste emelten. De emelten kennen vier verschillende stadia waarbij met name de emelten in de laatste stadia veel schade kunnen veroorzaken. Het laatste larvale stadium verpopt en hieruit kruipt uiteindelijk weer een imago (volwassen insect). Dit moment is vaak goed waarneembaar omdat je dan grote hoeveelheden langpootmuggen boven het gazon of tegen je ramen ziet. 

Emelten hebben een grauwe kleur, geen duidelijke voor- of achterzijde, geen poten en kunnen wel 5 cm lang worden. Emelten leven van de bovengrondse delen van planten. Dit betekent dat ze ’s nachts naar boven komen en grasplanten met zich mee de grond in trekken. Dit resulteert in kale plekken in het gazon. Extra schade kan ontstaat door vogels die op zoek gaan naar de emelten. Naast het gazon kunnen emelten ook in de moestuin worden gevonden. 

Twijfel je of je emelten in je gazon hebt? Dan kun je ’s avonds een stuk donker plastic over het gazon spannen. De emelten hebben zo niet door dat het weer dag is geworden en zijn ’s ochtends in het gazon zichtbaar. Heb je last van emelten bestrijd deze dan met aaltjes van ECOstyle.

emelten-langpootmug-ecostyle.jpg

Vraatschade in het voorjaar, maar bestrijden kan alleen in het najaar

Emelten zijn actief vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vooral in het voorjaar veroorzaken zij schade maar deze vraatschade begint vanaf mei vaak al af te nemen, omdat de emelten zich beginnen voor te bereiden op hun verpopping, die in juli plaatsvindt. De bestrijding van emelten is alleen mogelijk in het najaar. In deze periode zijn de emelten kleiner dan 2 cm, waardoor ze goed aangepakt kunnen worden door aaltjes.

Vlucht van de langpootmug

Er zijn verschillende soorten langpootmuggen en daarmee emelten. Met elk hun eigen vluchtperiode en daarnaast een eigen periode waarin ze voor schade zorgen. Niet alle soorten zijn in elk stadium aan te pakken. Daarom is het belangrijk de vlucht van de langpootmuggen altijd goed te observeren, hierbij kun je al een deel van het probleem opvangen. 

Cyclus van de langpootmug

De emelt is de larve van de langpootmug. Een langpootmug veroorzaakt zelf geen schade, maar zijn nakomelingen, de emelten, wel. Meteen na het ontpoppen worden de vrouwelijke langpootmuggen bevrucht en vliegen zij uit. Na de vlucht duurt het nog 10 tot 14 dagen voordat de eitjes uit komen.

Bestrijd twee weken na de vlucht

Het is belangrijk om de vlucht van de langpootmuggen in de gaten te houden, omdat twee weken na de vlucht de beste periode is om te bestrijden. Nadat de eitjes zijn uitgekomen beginnen zijn aan de eerste twee stadia van hun cyclus dit is zo rond september/oktober, afhankelijk van de bodemtemperatuur. 

Winter

Daarna trekken emelten dieper de grond in, om zich voor te bereiden op de kou van de winter.

Voorjaar

In het voorjaar ontwikkelen de emelten zich verder en is ook de eerste schade te zien. Vanaf mei neemt de schade, veroorzaakt door de emelten, af. Ze eten minder, omdat zij zich voorbereiden op het verpoppen in juli. De pop komt uit in augustus en wordt dan vrijwel direct bevrucht. Vervolgens begint de cyclus opnieuw, zodra de langpootmuggen hun eitjes beginnen te leggen

Langpootmug_cyclus_ecostyle.jpg
Aanbevolen PRODUCTEN
€ 21,95
€ 21,95
€ 14,25
€ 9,95