0 Vergelijken
Eikenprocessierups

Elk jaar groeit de overlast van de eikenprocessierups. Mens en dier ondervinden oog- en huidirritaties bij contact met de brandharen van de rupsen. Specifieke aaltjes helpen deze rups in een vroeg stadium te bestrijden.

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn microscopisch kleine beestje die van nature in de grond leven. Zet je ze in voor een plaag, dan heb je grotere hoeveelheden nodig dan in de grond zitten. Aaltjes dringen hun prooi binnen en laten een bacterie los. Hierdoor sterft de prooi binnen 2-3 dagen. De aaltjes gebruiken hun prooi als voedselbron en broedkamer. Vervolgens gaan de aaltjes op zoek naar een nieuwe prooi, waar het proces zich herhaald. Op deze manier neemt de plaag af.

Hoe kan ik het beste eikenprocessierupsen bestrijden?

  • Pas de aaltjes vroeg in het seizoen toe, rond april. De rupsen zijn dan veiliger te bestrijden omdat ze nog geen brandharen hebben. Zonder de brandharen, die vaak in de loop van de maand mei ontstaan, zijn de rupsen tevens directer en dus beter te raken met de aaltjes.
  • De aaltjes niet overdag maar ’s avonds over de rupsen sproeien. Bij zonnig weer drogen de aaltjes namelijk snel uit en hebben ze niet voldoende kans om de rupsen binnen te dringen. De rupsen dienen, voor een optimaal resultaat, tot druipens toe bespoten te worden. 
  • Bij het signaleren van nesten van de eikenprocessierups met brandharen adviseren wij contact op te nemen met de gemeente of professionele bedrijven. In deze fase is het advies om de rupsen niet zelf te bestrijden.

Tips om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te helpen

Naast aaltjes heeft de eikenprocessierups meerdere natuurlijke vijanden, waaronder: Kevers, pimpel- en koolmeesjes, lieveheersbeestjes en spinnen. Met jouw hulp zorg je ervoor dat deze natuurlijke vijanden meer bij de eikenbomen in de buurt komen en hiermee voorkom je een mogelijke eikenprocessierups plaag.

  • Plaats verschillende soorten dichte of stekelige struiken in je tuin. Dit biedt een veilige (broed)plaats voor vogels en een leefgebied voor insecten.
  • Geef vogels en insecten een water in een platte schaal of graaf een vijvertje.
  • Hang een aantal nestkastjes op voor tuinvogels.
  • Zorg voor verschillende soorten bloeiende planten in de tuin.
Aanbevolen PRODUCTEN
€ 21,95
€ 9,99