0 Vergelijken
Bodeminsecten

Zie je vraatschade aan de wortels van je (moes)tuin planten? Dan zijn er waarschijnlijk (larven van) schadelijke bodeminsecten aanwezig, zoals de veenmolmiljoenpootwortelvliegkoolvlieg of aardrups. ECOstyle biedt de juiste oplossing voor het natuurlijk bestrijden van bodeminsecten en de larven hiervan. Bestrijd ze duurzaam en effectief met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes, die van nature in de bodem leven. Het zijn de natuurlijke vijanden van diverse insecten en hun larven. Zet je ze goed in, dan ben je snel van de plaag af.

Schade door bodeminsecten 

Larven van bodeminsecten vreten voornamelijk aan de wortels van de planten. Hierdoor groeien planten slecht, verkleuren de bladeren of gaan ze zelfs dood. Bestrijd daarom tijdig en effectief. 

Waarmee bestrijd ik bodeminsecten? 

Veel bodeminsecten bestrijd je op een natuurlijke manier met aaltjes. Deze microscopisch kleine beestjes zijn de natuurlijke vijand van veel bodeminsecten. Ze dringen de hun prooi binnen en laten een bacterie los. De prooi sterft vaak al binnen 2 dagen. Vervolgens hebben de aaltjes volop eten en vermenigvuldigen ze zich. Hierna zoeken ze een nieuwe prooi en herhaalt het proces zich. Dit gaat door zolang er voldoende plaaginsecten zijn, de temperatuur hoog genoeg blijft en de bodem vochtig wordt gehouden.

Wat zijn veelvoorkomende bodeminsecten? 

Hier is een overzicht met schadelijke bodeminsecten:

  • Aardrupsen zijn lichtgrijs tot bruingrijs met donkere of lichte ruglijnen en zijn maximaal 5 cm groot. Raak je ze aan, dan rollen ze zich op. Jonge rupsen vreten bovengronds aan jonge planten. Je ziet dan allemaal kleine gaatjes in de bladeren. Wanneer ze ouder worden gaan ze de grond in en vreten aan wortels en ondergrondse delen van de planten. Planten groeien hierdoor slecht. Je kunt aardrupsen bestrijden met aaltjes tegen aardrups.
  • De koolvlieg lijkt op de gewone huis-tuin en keukenvlieg en is zo’n 4 tot 7 mm lang. De larven eten aan wortels van kool. De gevolgen zijn dode jonge koolplanten, slaphangende bladeren en oudere planten met gebrek verschijnselen. Bestrijd de koolvlieg met aaltjes tegen de koolvlieg.
  • De volwassen uien- en preivlieg is rond de 6 tot 7 mm groot en lijkt op een gewone huisvlieg. De larven eten aan de uien- en preiplant. Jonge planten gaan hierdoor dood en oudere uienplanten verkleuren geel. Uien- en preivliegen kun je bestrijden met aaltjes.
  • De wortelvlieg is een kleine vlieg van 4 tot 5 mm lang. De vlieg zet haar eitjes af in de plant en soms ook in het hart van de plant. De larven vreten vervolgens aan de wortels van de plant met als gevolg schade aan wortelen, oneetbare en dode planten. Ook de larven van de wortelvlieg zijn uitstekend te bestrijden met aaltjes.
  • De veenmol ziet eruit als een soort krekel van zo’n 3,5 tot 5 centimeter groot en leeft net als een mol grotendeels onder de grond en is vooral ‘s nachts actief. Hij eet ondergronds aan plantdelen en veroorzaakt vraatschade aan wortels en blaadjes. Door het maken van uitgebreide gangenstelsels vernielt hij zaailingen. Nestplaatsen van de veenmol herken je vaak aan verdorde of geel geworden planten. In het gazon zie je dorre plekjes en zandhoopjes. Bestrijden van veenmollen doe je met de aaltjes van ECOstyle
  • Miljoenpoten richten in eerste instantie geen schade aan, pas bij een gebrek aan voedsel zoals dood organisch materiaal eten ze van wortelpunten. Hierdoor ontstaat ook indirect schade door schimmels en bacteriën. Vooral jonge en kwetsbare planten (zaailingen) worden aangevreten. Last van miljoenpoten? Wacht dan niet en gebruik direct de aaltjes tegen miljoenpoten.

Hoe voorkom ik bodeminsecten? 

Een goede bodem en juiste verzorging is essentieel voor sterke en weerbare planten. Ziekten en plagen krijgen dan veel minder kans. Gebruik hiervoor onze veenvrije / organisch-bemeste potgrond. Onze Moestuin-AZ geeft 120 dagen voeding en is volledig plantaardig. Ook onze Gazon-AZ en AZ-Kalk dragen bij aan een gezonde bodem. 

Aanbevolen PRODUCTEN
€ 26,95
€ 26,95
€ 26,95
€ 26,95