0 Vergelijken

Moestuin beginnen

Hoe kan ik een moestuin beginnen?

Een moestuin beginnen doe je door eerst een plan te maken. Hoeveel ruimte heb je? Welke groentes, fruit en kruiden wil je gaan verbouwen en wil je jaarrond moestuinieren? Moesmeisje heeft een mooie gastblog geschreven met alle ins en outs voor de aanleg van een eigen moestuin. Zorg er in ieder geval voor dat je duurzame en veenvrije grond hebt om in aan te planten, Moestuin-AZ hebt voor het voeden van je planten en bestrijd plagen op een natuurlijke manier met bijvoorbeeld aaltjes. Wil je een voedzame en gezonde oogst, kies dan ook voor biologische GMO-vrije zaden.

Alles voor je moestuin? Kies bewust voor ECOstyle 

Een moestuin vol met lekkere groenten en kruiden komt niet vanzelf. Maar met jouw groene vingers en onze natuurlijke producten is succes verzekerd. ECOstyle heeft alles op het gebied van duurzaam moestuinieren en moestuin aanleggen, zoals moestuin aardebodemverbeteraarsbemesting en het voorkomen en bestrijden van plagen. Met de producten van ECOstyle kun je ook snel en gemakkelijk je eigen moestuin beginnen. Of je nu ervaren bent of een beginner, iedereen kan met de producten van ECOstyle zijn eigen moestuin aanleggen. Ook voor het onderhoud van de moestuin heeft ECOstyle een oplossing. Van moestuin voeding tot moestuinaarde

Wil je meer moestuin tips? Bekijk dan snel onze laatste blog.

Moestuin onderhouden en gebreksziektes

Soms komt het voor dat een bepaald gewas een gebreksziekte vertoont. Zorg er altijd voor dat je de bodem goed voedt, want wat je in de bodem stopt, krijg je weer terug in je oogst. We leggen je graag uit welke gebreken je kunt aantreffen in je moestuin en wat je kunt doen om het te verhelpen.

Enkelvoudige meststoffen
Enkelvoudige meststoffen zijn meststoffen die bestaan uit 1 grondstof. Bloedmeel voor stikstof (N), beendermeel voor fosfaat (P), vinassekali voor kalium (K) en magnesium (Mg). Hebben planten een tekort aan een bepaalde elementen dan is dat vaak te zien aan de plant of het blad. 

Stikstoftekort (N)
Stikstof is een essentiƫle bouwsteen voor de groei van planten. Daarnaast bevordert het de fotosynthese. Heeft een plant te weinig stikstof dan is dat goed te zien. Oudere delen van een plant verliezen hun groene kleur. In plaats van groen vergeelt het blad. Om stikstoftekort tegen te gaan, strooi je met bloedmeel.

Fosfaattekort (P)
Fosfaat is nodig voor de energiehuishouding van een plant. Fosfaat wordt gebruikt om zonlicht om te zetten in voedsel. Een tekort aan fosfaat is dan ook snel zichtbaar. Een plant groeit minder snel (dwerggroei). Daarnaast kunnen delen van planten afsterven, dit is snel zichtbaar doordat delen van het blad een donkere kleur krijgen. Om fosfaattekort tegen te gaan, strooi je met beendermeel.

Kaliumgebrek (K)
Kalium is benodigd voor de waterhuishouding van de plant. Kalium zorgt ervoor dat een plant water beter vast kan houden, ook in moeilijke omstandigheden (bijvoorbeeld droogte). Een kaliumgebrek is te herkennen aan het afsteven van de rand van het blad. Heb je een moestuin? Een tekort aan kalium heeft ook grote invloed op o.a. de smaak, geur en houdbaarheid van vruchten. Bij kaliumtekort strooi je met vinassekali.

Magnesium / IJzergebrek (Mg)
Magnesium bevordert de fotosynthese. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van bladgroen. Een magnesiumtekort is dan ook te herkennen aan groen blad dat geel verkleurt tussen de nerven van het blad. Bij magnesiumgebrek, strooi je magnesium.

De enkelvoudige meststoffen van ECOstyle
Door voldoende te bemesten met de AZ-meststoffen kun je de verschillende gebreksproblemen voorkomen. Mocht je echter toch een tekort hebben dan kun je altijd bijvoeden met de enkelvoudige meststoffen.
 

Blog Links

aanbevolen producten