U bent hier

Witte vlieg: wat is het schadebeeld en hoe kunt u ze bestrijden?

Witte vlieg, ook wel motluis genoemd, is een soort plantenluis die in veel teelten voorkomt. De kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) is een van de bekendste soorten. Witte vlieg is een gevreesde plaag omdat het resistent is tegen veel gewasbeschermingsmiddelen. 

Hoe ziet Witte vlieg eruit?

Volwassen dieren zijn ongeveer 1-3 mm lang en zijn wit/geel van kleur. Witte vliegen hebben 7-ledige antennen en 4 relatief grote wasachtige vleugels. De vleugels hebben een spanwijdte van ongeveer 5 mm. Door aan een plant te schudden, vliegen de witte vliegen op. Witte vlieg zit vooral aan de onderkant van jong blad en ze leggen daar hun eitjes. De eitjes zijn eerst wit en worden na ongeveer 2 dagen zwart/donkergekleurd. De larven van de witte vlieg onttrekken hun voedsel uit de jonge bladeren. De poppen van de witte vlieg zitten veelal onder de oudere bladeren van de plant. 

hoe_ziet_witte_vlieg_eruit.jpg

Witte vlieg schade

  • Bij grote aantasting kan er groeivermindering optreden, worden de bladeren geel en trekken de jonge bladeren krom.
  • Vooral de grotere larven scheiden veel honingdauw uit. Hierop groeien vervolgens donkere roetdauwschimmels.
  • De larven produceren grote hoeveelheden was op en rondom hun rugoppervlak. Waardoor het gewas vervuilt.
  • Volwassen witte vliegen en de larven zuigen vloeistoffen uit de plant, waardoor de processen in de plant worden beïnvloed. Dit veroorzaakt een verstoring in de druk van de plantencellen en voedingsstoffen worden uit de plant onttrokken. Daarnaast reageert de plant op het giftige speeksel van de witte vlieg.
  • Witte vliegen brengen ook ziekteverwekkers over, die verzwakte planten kunnen besmetten.

witte_vlieg.jpg

Insect-Off en Raptol

Witte vlieg bestrijden

Witte vlieg is resistent tegen veel gewasbeschermingsmiddelen. Met plakvallen kunt u monitoren of er sprake is van een plaag. Als u last heeft van witte vlieg kunt u bestrijden met Insect-Off of Raptol, afhankelijk in welke teelt u gaat bestrijden. Insect-Off en Raptol zijn contactinsecticides zonder systemische werking.

De werkzame stof van Insect-Off beschadigt de celstructuur van de witte vlieg, waardoor deze uitdrogen. Ook worden de luchtwegen (trachea) beschadigd, wat de ademhaling bemoeilijkt. Zolang de spuitoplossing nat is, blijft Insect-Off werkzaam en zal de witte vlieg snel worden gedood. Insect-Off is effectief tegen adulten en het oudere larvale stadium (L3) van de witte vlieg. Om de jonge larven (L1 & L2) te bestrijden dient de bespuiting met een interval van 5-7 dagen herhaald te worden. Toepassing in de vroege ochtenduren is het meest effectief omdat de adulten dan nog roerloos op de bladeren zitten.

De werkzame stof van Raptol bestaat uit een voor insecten schadelijk natuur-pyrethrum en raapzaadolie. De olie heeft een verstikkende werking op zowel de eitjes, larves als de adulten. Met Raptol kunnen de eitjes dus wel bestreden worden. Dode insecten kunnen tijdelijk aan de bladeren blijven plakken. Zodra zij volledig uitgedroogd zijn, vallen ze van de bladeren af.

Zoekveld