U bent hier

Biostimulanten

De toekomst in gewasbescherming

Wat zijn biostimulanten?

Biostimulanten zijn stoffen en/of micro-organismen die aan het gewas of aan de bodem/het substraat worden toegevoegd. Biostimulanten hebben een gunstige invloed op het gewas doordat ze direct of indirect de opname van voedingsstoffen verbeteren en/of het gewas beschermen tegen abiotische stress. Hierdoor dragen biostimulanten bij aan een hogere opbrengst en een betere kwaliteit van het gewas. Biostimulanten zijn niet effectief tegen biotische stress (ziekte en plagen). Indien dat wel het geval is dient het middel geregistreerd te worden als een gewasbeschermingsmiddel.

Waarom biostimulanten gebruiken?

Het gebruik van biostimulanten is sterk in opkomst. Biostimulanten versterken de natuurlijke processen van het gewas en/of de bodem/substraat. Biostimulanten bieden dan ook een positief bijdrage aan het duurzaam en weerbaar telen. Hierdoor passen biostimulanten uitstekend binnen een strategie van het geïntegreerd telen.

 

Van natuurlijke oorsprong

Gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong is een verzamelnaam van ziekte- en plaagbestrijding met behulp van natuurlijke vijanden. Dit kunnen spinnen, insecten, nematoden, schimmels of bacteriën zijn. Zij bestrijden alleen of gezamenlijk de ziekteverwekkers (pathogenen) van gewassen. Soms zijn ze ook in staat om gewassen weerbaarder te maken. 

Zeewierextracten

Zeewierextracten hebben een hoog gehalte aan spoorelementen, vitaminen, planthormonen en enzymen. Vrijwel al deze elementen die van levensbelang zijn voor gewassen. Gewassen kunnen echter door allerlei omstandigheden belemmerd worden in hun groei. Een gewas dat niet goed gedijt is - naast stressgevoelig - ook vatbaar voor diverse ziekten zoals gebreksziekten en schimmelinfecties en stagneert in de groei. Dit komt de kwaliteit en opbrengst uiteraard niet ten goede. Door het inzetten van zeewierextracten wordt de weerstand van de plant verhoogt en zal daardoor minder last hebben van ziekten en plagen. Zeewierextracten hebben zowel een rol als meststof, maar ook als gewasbeschermingsmiddel.

Biostimulanten

Wij hebben zowel twee biostimulanten als een zeewierextract in ons assortiment:

ExSolP: Maakt organisch en mineraal gebonden fosfaten vrij en opneembaar voor de plant.
Agro-Fertiel: Activeert het microbiële bodemleven en zorgt voor een weerbare bodem.
Algeco: Algeco is een biologisch-organische groeistimulator op basis van zeewier (Ascophyullum nodosum) en rijk aan sporenelementen.  

Zoekveld