U bent hier

Spijsvertering & Stofwisseling

Een goede conditie begint bij een goede voeding

Natuurlijke processen

Aan de basis van alle voedingsproducten van ECOstyle ligt het principe om de natuurlijke processen van het voeden van de kat niet te verstoren, maar uitsluitend te versterken. Dat is onze filosofie, dat is ons geloof in een gezond, vitaal en gelukkig huisdier.

Sinds mensenheugenis voedt een kat - algemener gesproken een katachtige - zich op geheel eigen, natuurlijke wijze. De spijsvertering en vervolgens de stofwisseling is niets meer en niets minder dan het opnemen van energie en bouwstoffen in het lichaam.

Het principe lijkt dan ook uiterst eenvoudig, maar is dat helaas niet! 

Vele diervoeders worden gemaakt op basis van berekeningen van de benodigde hoeveelheid energie en de daarvoor benodigde bouwstoffen. Deze hoeveelheden worden dan dagelijks aan de kat gevoerd. Dergelijke kattenvoeding kan leiden tot een groot aantal problemen.

ecostyle_doorsnede-kat-lc-2.jpg

Natuurlijke processen

Wij gaan uit van de natuurlijke processen van het voeden van de kat. Wij doen veel onderzoek naar de totale conditie en het spijsverteringsproces van het huisdier. Alle voeding van ECOstyle sluit zoveel mogelijk aan bij het totale welzijn van de kat. Een goede conditie begint bij een goede voeding.

Goede voeding versterkt en ondersteunt het natuurlijke proces van afbraak oftewel de stofwisseling van de kat. Net als bij de mens is een goede spijsvertering van levensbelang. Bij de spijsvertering en vervolgens de stofwisseling zijn vele organen en klieren betrokken, die in topconditie moeten zijn om hun werk goed te doen.

Jouw kat zet de voeding om in energie en waardevolle bouwstenen; de basis voor een gezond, vitaal en vrolijk huisdier in topconditie.

De spijsvertering van jouw kat

Van huis uit heeft de kat van alles meegekregen om de spijsvertering op natuurlijke wijze te laten verlopen. De juiste enzymen, spijsverteringssappen en bacteriën op de juiste plek in het gehele stofwisselingsproces. De kat heeft een natuurlijk afweersysteem tegen ziekteverwekkers mits de totale conditie van het dier in orde is. Voor een goede spijsvertering worden aan kattenvoeding onder andere de onderstaande eisen gesteld:

 1. Structuurrijk materiaal voor een goede maagvulling en darmwerking.
 2. Goede aanmaak van voldoende speeksel.
 3. De juiste stoffen in de goede verhouding voor de afbraak van verbindingen:
 • peptidase voor de afbraak van peptiden (eiwit)
 • lactase voor de afbraak van lactose (melksuiker)
 • fructase voor de afbraak van fructose (druivensuiker)
 • galvloeistof voor de afbraak van vet

bewegen-bij-katten.png

Voldoende beweging is belangrijk

Belangrijk is te realiseren dat de natuur echt heel efficiënt en simpel werkt. Wat niet gebruikt wordt, wordt ook niet gemaakt! Het is dus van groot belang om de klieren die de verteringsprocessen regelen, te stimuleren.

Dat geschiedt in feite door slechts één ding, te weten voldoende beweging in combinatie met voldoende ruwe celstoffen c.q. vezels! Dit kan zijn door voldoende activiteit in het maag-darmkanaal zelf, door een goede structuurrijke voeding of door de spieractie die inwerkt op de buik bij beweging.

Veel bewegen, oftewel een goede spierverzorging, is dus goed voor de spijsvertering! Dit principe geldt ook voor de mens, maar in belangrijke mate voor jouw kat!

Licht verteerbare voeding; goed voor jouw kat?

Een waarschuwing voor te snel verteerbaar voer is op zijn plaats. Waarom zal je je misschien afvragen? De belangrijkste redenen op een rijtje:

 1. De belangrijke “verteringsklieren’ worden onvoldoende gestimuleerd en geven hun sappen niet vrij.
 2. De doorstroomsnelheid in het darmkanaal gaat omhoog; dit is niet goed voor het huisdier. Dit, omdat de eiwitten onvoldoende afgebroken kunnen worden.

Opmerking bij 2) Het is een best ingewikkeld proces, maar zo eenvoudig mogelijk uitgelegd:

Eiwitten moeten eerst worden afgebroken in het lichaam. De eiwitten worden dan als aminozuren in het lichaam opgenomen en weer opgebouwd tot noodzakelijke eiwitten. Deze opgebouwde eiwitten zijn essentieel voor de gezondheid van het dier.

Als het spijsverteringsproces door (te) licht verteerbaar voedsel te snel verloopt, dan kan de afbraak van eiwitten niet goed plaatsvinden en de rest van de spijsvertering dus ook niet!

Dit betekent, dat de lever deze reststoffen moet afbreken en dat de nieren deze reststoffen moeten afvoeren, want het lichaam wil deze stoffen kwijt. Een kat kan deze afvalstoffen zelf verwerken, mits de gehaltes niet te hoog worden en er geen sprake is van een langdurige periode. Langdurig licht verteerbaar voedsel kan nadelige gevolgen hebben voor deontgiftings- en de uitscheidingsorganen.

Algemeen: Denk maar eens aan het verschil tussen 2 plakjes donker volkoren brood of 2 plakjes wit brood. Evenwichtige energie-afgifte en een voldaan gevoel voor een langere periode versus kortstondig energie en snel weer trek hebben.

Micro-organisme

Micro-organismen

Net als bij de mens zijn goede micro-organismen in de darmen van groot belang voor een goede gezondheid. Moderne inzichten van voedingsspecialisten onderstrepen het belang van micro-organismen voor mens en dier. Juist bij de kat waar het darmkanaal kort is, is de aanwezigheid van deze micro-organismen van het allergrootste belang.

Een goede en evenwichtige voeding draagt bij aan deze aanwezigheid. Het behoeft geen betoog dat alle ECOstyle producten geen chemische conserveringsmiddelen bevatten. Chemische toevoegingen staan immers een goede vertering in de weg.

Ook chemische kleur-, geur- en smaakstoffen leveren geen positieve bijdrage aan de micro-organismen. Vanzelfsprekend komen ook deze stoffen niet in de ECOstyle-voeding voor!

ECOstyle-producten voor de kat

Om het gehele proces van spijsvertering en stofwisseling niet te verstoren maar juist te versterken, kiest ECOstyle voor een voeder met - per gram - een iets lager energiegehalte en relatief meer vezels.

ECOstyle kattenvoeding is terughoudend in het eiwitgehalte, maar de kwaliteit van het eiwit is hoog en compenseert deze (iets) lagere waarden. Met andere woorden minder eiwitten, maar van een uitstekende kwaliteit. Precies op maat voor de kat.

Alle ECOstyle producten dragen bij aan:

 1. een optimale werking van de verteringsorganen
 2. maximale opname van de hoogwaardige eiwitten en overige voedingsstoffen
 3. efficiënte werking van de micro-organismen

Voeding voor kittens

De natuurlijke voedingswijze van de kitten bestaat uit snel afbreekbaar materiaal. Kittens hebben veel energie nodig om te groeien! In het darmkanaal van het jonge dier zijn nog niet alle micro-organismen in de juiste hoeveelheden aanwezig.

De verteringsorganen van jonge kittens zijn helemaal ingesteld op snel afbreekbaar voer (bijvoorbeeld door de aanwezigheid van het enzym lactase). En… zeker een kitten is nog volop de grote wereld aan het ontdekken en beweegt dus erg veel!

ECOstyle kattenvoeding is ook heel geschikt voor kittens. Alles zit erin wat zij nodig hebben. De grootte van het brokje is goed te behappen. In het begin de brokjes wat zachter maken met lauw water. De kitten zal gezond en evenwichtig opgroeien.

Vraag en antwoord

Zoekveld