U bent hier

Berkenblad

‘Dame van het woud’ of de ‘Witte vrouw met de groene sluier’

‘Dame van het woud’ of de ‘Witte vrouw met de groene sluier’. Deze benamingen laten bij jou wellicht niet direct een belletje rinkelen, maar de boom aan wie ze toebehoren ken je zeker! Het zijn omschrijvingen uit de literatuur voor de statige (zilver) berk. De berk is een bijzonder boom.  

Aan zowel de bast, het boomsap als de bladeren wordt een geneeskrachtige werking  toegeschreven. De gedroogde jonge bladeren van de berkenboom zijn een belangrijk bestanddeel van het kruidenmengsel in ECOstyle CARE kattenvoeding. Maar waarom?

Betula pendula

De naam berk is afgeleid van het woord Burgha (Sanskriet) wat betekent; ‘boom waarvan de bast gebruikt wordt om op te schrijven’.  Hiermee wordt natuurlijk verwezen naar de witte bast van de berk. Naar boven toe wordt de boom steeds witter en egaler, waarbij de kroon eindigt in een zeer fijn vertakt stelsel van twijgjes, die aan de uiteinden naar beneden hangen. Vandaar de tweede (soort)naam 'pendula', dat hangend betekent.

Berkenblad gunstig voor nieren en blaas

Berkenbladeren die in het voorjaar geplukt worden bevatten veel verschillende soorten (werkzame) bestanddelen, onder andere een hoog gehalte aan  kalium(zouten) en zogenaamde flavonoïden en terpenen. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de gunstige werking van berkenblad in ECOstyle CARE kattenvoeding.

 

Berkenblad heeft namelijk een gunstige invloed op de werking van de nieren en de gezondheid van de blaas en urinewegen. Het wordt traditioneel ingezet bij urineweginfecties en blaasontsteking. Berkenblad remt de groei van bacteriën en verhoogt de uitscheiding van urine, waardoor afvalstoffen in verhoogde mate worden uitgescheiden.

 

Met de verhoogde uitscheiding van urine verdwijnt ook een hoger gehalte aan  mineralen uit de blaas. Hiermee wordt de kans op blaasgruis (dat uit deze mineralen bestaat) verkleint. 

berkenblad-in-care-kattenvoeding_0.png

ECOstyle CARE kattenvoeding

Katten zijn gevoelig voor de ontwikkeling van urineweginfecties en de ontwikkeling van blaasgruis. Berkenblad, met haar gunstige effect op de urinewegen en blaas  is daarom een zeer geschikt kruid voor de kat. Tevens  is berkenblad een veilig kruid, met een milde werking en daarom voegen we het toe aan ECOstyle CARE kattenvoeding.

CARE voor katten met problemen
Jouw kat niet zo vrolijk meer?

Soms zit een kat gewoon niet lekker in zijn vel . Hij is niet vrolijk en actief en vaak glanst de vacht niet. De kans is groot dat de spijsvertering niet optimaal werkt, de kat is niet goed in balans. Tijd voor CARE kattenvoeding!

Zoekveld