U bent hier

Kattenbioloog Denise van Lent

Een hittegolf! Kunnen katten hier mee omgaan en zoeken ze zelf schaduw en koelte op? Elke kat gaat anders met de warmte om. Niets doen is volgens kattenbioloog Denise van Lent daarom niet altijd de beste strategie. (Her)lees haar advies voor katten bij hoge temperaturen. 

Ben je weleens wakker geworden van een klagelijk gehuil dat door merg en been ging? De kans is groot dat dit gehuil afkomstig was van een krolse poes. Voor haar is de krolsheid een belangrijke gebeurtenis die niet ongemerkt voorbij mag gaan. Ze laat op deze manier aan alle katers in de buurt weten dat ze bereid is om te paren. Een krolse poes weet heel goed wat ze wil: zwanger worden. Als kattenbaasje weet je wellicht minder goed wat je het beste kunt aanvangen met haar. Lees daarom deze blog!

De winter brengt kou. Veel dieren zijn verstandig genoeg om te migreren tijdens de koude wintermaanden. De dieren die zich goed hebben aangepast aan de kou, blijven in Nederland. Omdat katten een vacht hebben, lijken ze goed bestand tegen kou, maar dat is niet helemaal waar. Katten kunnen eigenlijk beter tegen warmte dan tegen kou.

Het komt in de beste kattenfamilies voor: ruzie tussen katten. Vaak gaat ruzie gepaard met gegrom, een pets of een stevig potje stoeien. Deze blog zet een aantal situaties op een rij die ruzie kunnen veroorzaken en geeft tips om het op te lossen.

Ongeacht of je nu een kersvers kattenbaasje bent of al jarenlang katten hebt - alle baasjes willen hun kat gezond en gelukkig zien. Het juiste kattenvoer is de basis van een goede gezondheid. Maar het valt niet altijd mee om te bepalen wat het beste is. Het aanbod in kattenvoer is zeer divers. Aan de ene kant is het fijn dat er voor elk wat wils is. Aan de andere kant is het lastig, zo’n kattenvoerwereld waarin zoveel valt te kiezen. Waaraan kun je zien dat je kat het goed doet op zijn huidige voer en wanneer kun je beter overstappen? Daarover gaat deze blog.

 

 

Eerste hulp bij een vlooienplaag

De meeste mensen krijgen al jeuk bij de gedachte aan vlooien. Maar een vlooienbeet zorgt niet enkel voor jeuk. Een vlooienbeet kan zorgen voor huidirritatie en allergische reacties bij zowel mens als dier.  Bij de kat kunnen ze ook zorgen voor haaruitval, huidbeschadigingen gevolgd door huidontstekingen en ziektes en parasieten overbrengen. Met hun lange pootjes kunnen vlooien heel goed springen, tot wel een meter ver. Hierdoor verplaatsen ze zich moeiteloos door het hele huis. Ook springen ze makkelijk van dier op dier.

De complottheorie achter kattenvoer ontrafelt

We willen allemaal het beste voor onze katten. Dus willen we hen ook het beste voeren. De kans groot dat je al snel de bomen door het bos niet meer ziet wanneer je jezelf verdiept in kattenvoeding. Op internet vind je tegenstrijdigge voedingsadviezen. “Rauw vlees is het meest natuurlijk want de kat is een obligate carnivoor” en “Graanvrije brokken zijn het meest gezond”. Inmiddels is het thema kattenvoer zo controversieel geworden dat er hele complottheorieën over bestaan. Hoe onderscheid je de zin van de onzin?

Kattenharen Recyclen

Als je aan katten denkt, denk je misschien ook aan kattenharen – overal in huis welteverstaan. Het is iets dat erbij hoort en wat je waarschijnlijk op de koop toe neemt. De vacht van de kat houdt hem en jouw schoot lekker warm. Dat komt niet door het materiaal waar de haren van zijn gemaakt. Een haar bestaat namelijk uit dezelfde stof (keratine) waar je nagels ook uit bestaan. De vacht van een kat bestaat uit een laag fijne haartjes (ondervacht) met daar bovenop nog een laag stevigere haren.

De biologie van katten

De kat woont nog niet zo heel lang binnenshuis. Pas sinds de jaren ’70 toen de kattenbak zijn intrede maakte, verhuisten onze buitenkatten naar binnen. Katten hebben duizenden jaren buitenshuis geleefd. Ze maken nog steeds deel uit van ons natuurlijke landschap en ze spelen een belangrijke rol in het balans houden van het ecosysteem. Ze beperken het aantal prooien (konijnen bijvoorbeeld) waardoor het landschap intact blijft.

Dat klinkt als muziek in mijn kattenoren

Muziek voor katten - ontwikkeld door professionele muziekmakers of door wetenschappers – bestaat al een tijdje. De muziek bestaat vooral uit geluiden die katten zou doen denken aan hun kittentijd: geluiden van kittens die gezoogd worden of het spinnen van een tevreden volwassen kat. Ook mensen muziek wordt ingezet door katteneigenaren om de kat wat gerust te stellen als hij alleen is. Omdat alle mensen wel iets met muziek hebben, is het bijna niet voor te stellen dat niet-menselijke dieren niets met muziek zouden hebben.

Pagina's