U bent hier

Denise van Lent is kattenbioloog bij Lekker in je Vacht

Denise van Lent is kattenbioloog bij Lekker in je Vacht

kattengedragstherapeut bij Lekker in je Vacht

Er leven zo’n 2,6 miljoen katten In Nederland. Nu denk je misschien dat het meerendeel van deze katten gelukkig is omdat ze een luizeleventje lijden. Immers, deze katten slapen de hele dag en krijgen op tijd hun natje en droogje. Als ik zou moeten schatten, schat ik dat 90% van de katten in Nederland– dus heel waarschijnlijk ook jouw kat – een groot deel van zijn dagen zo doorbrengt. Als kattengedragstherapeut weet ik dat er veel meer nodig is voor een écht gelukkige kat. De missie van Lekker in je Vacht is daarom ook, om alle katten van Nederland nog gelukkiger te maken dan ze al zijn. Dit doen we door meer inzicht te geven in de natuurlijke behoeften van de kat. Als jij ook je kat nog gelukkiger wil maken dan dat hij al is – dan is het zeker de moeite waard om Lekker in je Vacht te volgen!

Katten zijn stressgevoelig

Katten komen van nature niet voor in woonkamers. Het zijn zeer intelligente roofdieren die in het wild wel 6 uur per dag zouden jagen. Ze hebben een aantal primaire basisbehoeften: voeding, beweging, vertonen van natuurlijk gedrag, sociaal contact en voortplanting (dat laatste is enkel in het geval van ongecastreerde katten). Niet of onvoldoende voorzien in één van deze behoeften leidt tot stress - de kat ervaart hier ongemak door op psychisch en emotioneel vlak. Dit leidt vaak weer tot ziekte. Helaas komt het nog veel voor dat een kat deels of permanent niet wordt voorzien in één van deze behoeften. Dat komt niet voort uit onwil of slechte bedoelingen. Ook van die kattenbaasjes die alles over hebben voor hun lieverd(s) en zeker weten dat hij niets tekort komt- kan de kat gestresst zijn.

Katten zijn namelijk gewoon stressgevoelige dieren. In de natuur worden ze gegeten, oftewel ze zijn prooi. Ze maken daarom constant een risicoanalyse van hun omgeving: wat is er veranderd, en is dat gevaarlijk voor mij? Alle katten reageren daarom op veranderingen in hun omgeving. Maar de ene kat kan er beter mee omgaan dan de andere. Hoe stressgevoelig een kat is hangt oa af van 1) aangeboren eigenschappen 2) op welke leeftijd hij van zijn moeder is gescheiden 3) hoe hij als kitten is grootgebracht 4) Hoe goed aan zijn natuurlijke behoeften wordt voldaan. Een kitten die op de leeftijd van 5-8 weken is verhuisd kan dus slechter met stress omgaan zijn dan een kat die 12-13 weken bij zijn moeder en nestgenootjes is gebleven.

Omdat katten meesters zijn in het verbergen van ongemak zoals stress en ziekte blijft dit leed vaak verborgen. Er wordt dan onterecht gedacht dat de kat gelukkig is - immers hij eet en drinkt goed. Nervositeit wordt dan bijvoorbeeld afgedaan als karaktertrek – Ach ja, Simba is eenmaal een ADHD katje. In werkelijkheid staat Simba stijf van de stress. Om er zeker van te zijn dat je kat echt gelukkig is, loont het de moeite om meer kennis op te doen over kattengedrag en kattentaal. Lekker in je Vacht helpt je daar graag bij!

Lekker in je Vacht maakt katten nog gelukkiger dan ze al zijn

Lekker in je Vacht heeft kennisoverdracht heel hoog in het vaandel staan. Want wij denken dat hoe je omgaat met je katten, wordt bepaalt door wat je weet (of denkt te weten). Om alle katten van Nederland nog gelukkiger te maken dan dat ze al zijn, kun je ons op verschillende manieren volgen. Zo heeft Lekker in je Vacht als enige in Nederland een informatief Youtube kanaal over katten dat elke week een nieuwe kattenvideo uitbrengt. De video’s worden met heel veel liefde voor katten (en hun baasjes) gemaakt door een kattenbioloog gespecialiseerd in gedrag en obesitas bij katten. Hierdoor zijn de filmpjes ook nog informatief voor mensen die al 36 jaar hun leven met katten delen. Lees je liever? Dan kun je de blogs van Lekker in je Vacht volgen. Hoe meer filmpjes je kijkt en hoe meer blogs je leest, hoe meer je zult leren en begrijpen over je eigen katten. Speciaal voor alle kattenvragen is er een Facebookgroep. Hier kun je terecht met al je vragen over welzijn, gedrag en voeding.

Als je jouw kat nog gelukkiger wil maken dan hij al is, en je meer wilt leren over je kat, volg Lekker in je Vacht!

we ♡ katten!

Auteur: Denise van Lent, Kattenbioloog   denise-kattenbioloog.png

Volg Denise/ Lekker in je Vacht:

Website: www.lekkerinjevacht.com

Blog: www.lekkerinjevacht.com/blog

Twitter: www.twitter.com/Lekkerinjevacht

Instagram: www.instagram.com/lekkerinjevacht

Facebook: www.facebook.com/groups/KattenInformatiePunt/