U bent hier

Oregano

Meer dan een pittig keukenkruid!

Origanum vulgare

Bij het kruid Oregano zullen veel mensen denken aan pizza of andere gerechten uit de mediterrane keuken. Het is een populaire smaakmaker! ECOstyle voegt oregano toe aan voeding voor jonge honden, maar niet vanwege het pittige karakter. Waarom dan wel?

Oregano of wilde Marjolein heet in het Latijn Origanum vulgare. Origanum is afgeleid is van het Griekse woord voor berg, Oros en van ganos, dat vreugde betekent. De samenvoeging origanum betekent daarom eigenlijk ´bergvreugde´. Het plantje groeit, net als Origanum Majorana, Echte Marjolein, het liefst op bergflanken in Zuid Europa. Vulgare betekent ‘gewoon of algemeen voorkomend’.

Oregano is een kruid dat  zich kenmerkt door een pittige bittere smaak. Dit in tegenstelling tot Origanum majorana of echte marjolein dat ook wel zoete oregano wordt genoemd.

De werking van Oregano

Oregano is een kruid dat zeer rijk is aan zogenaamde anti-oxidanten. Dit zijn stoffen die ‘vrije radicalen’ in het lichaam wegvangen. Vrij radicalen zijn stoffen die cellen in het lichaam beschadigen. Ze worden geproduceerd door het lichaam zelf en komen van buitenaf het lichaam binnen (bijv. via voedsel).

Anti-oxidanten vangen de vrije radicalen weg en maken ze onschadelijk. Voor honden in de groei is een gezonde ontwikkeling van cellen en weefsels van groot belang, oregano helpt daarbij.

Oregano heeft ook een sterke werking op het immuunsysteem, werkt bacteriedodend en ontstekingremmend. De darmontwikkeling en ook de spijsvertering worden door oregano positief beïnvloed. Al met al is dit pittige kruid een zeer nuttig kruid voor een jonge hond in ontwikkeling!

oregano-voor-een-jonge-hond-in-ontwikkeling.png

Auteur: Yvonne van Hierden, Voedingsdeskundige   yvonne-van-hierden-voedingsdeskundige.png

Oregano
Een pup moet nog groeien

Een pup staat aan het begin van zijn leven; hij moet groeien, de wereld ontdekken en nog heel veel leren! Botten, spieren, gewrichten, organen en gebit, alles groeit flink in een relatief korte tijd.  Een goede voeding is daarom heel belangrijk voor een gezonde groei zonder groeipijn. Zo kan de jonge hond zich lekker bezig houden met wat hij leuk vindt: lekker spelen en dollen en op zijn tijd een dutje. Op naar het volwassen hondenleven!

Vraag en antwoord

Zoekveld