U bent hier

Kruiden in hondenvoeding

Daar is een kruid tegen gewassen!

Elke soort ECOstyle hondenvoeding bevat elk een unieke mix van tenminste 20 kruiden! Het doel van deze kruiden is de gezondheid van jouw hond op een natuurlijke wijze te ondersteunen of te verbeteren. 

Maar hoe werken kruiden eigenlijk? En hoe weet je nu welke kruiden je moet kiezen? En hoeveel moet je gebruiken?

kruiden-in-ecostyle-hondenvoeding.png

Metabolieten

Alles begint eigenlijk bij de plant, want kruiden zijn tenslotte planten!  Een plant zet voedingsstoffen uit de bodem om in stoffen om van te leven, o.a. suikers (glucose), eiwitten en vetten. Die stoffen worden ook wel primaire metabolieten genoemd. 

Dit zijn de belangrijkste stoffen voor een plant om van te leven. Daarnaast maakt een plant stoffen aan die de plant helpen te OVERleven! Een plant moet zich verdedigen tegen bijvoorbeeld insecten of vraat van andere dieren.

Of een plant moet ervoor zorgen dat ziekmakende bacteriën, virussen en schimmels hem niet fataal worden. Om dit te bewerkstelligen maakt een plant een heel groot aantal (werkzame) stoffen aan, ook wel secundaire metabolieten genoemd.

En het zijn nu juist deze secundaire metabolieten in planten, die zo interessant zijn voor de gezondheid van mens en dier!

Al sinds de Griekse oudheid weet de mens dat je met planten specifieke aandoeningen kunt verbeteren of genezen. Er bestaat al vele eeuwen aan ervaringskennis op dit gebied.

Maar pas de laatste  50-60 jaar is het de wetenschap die onderzoekt of deze ervaringskennis ook correct is en welke plantenstoffen in welke plantendelen bij welke aandoeningen werkzaam zijn. De geneeskunde die van deze kennis gebruikt maakt is de fytotherapie.

ECOstyle past wetenschappelijke kennis toe

ECOstyle past deze wetenschappelijke kennis op het gebied van planten en planteninhoudstoffen toe bij het samenstellen van de kruidenmengsels. De keuze wordt gemaakt voor Europese kruiden, die op een duurzame wijze geteeld worden.

Bekende planten als brandnetel, paardenbloem, rozemarijn en peterselie komen in de mengsels voor. Bij het samenstellen van de mengsel kijken we naar de specifieke behoefte van het dier (op een bepaalde leeftijd) en naar klachten die het dier heeft.

ECOstyle HUID+VACHT hondenbrokken

Je zou verwachten dat er alleen kruiden worden gebruikt die goed zijn voor de huid, maar daar ligt de nadruk helemaal niet op in dit mengsel! 

We kiezen er ook bewust voor om niet individuele werkzame stoffen uit planten te isoleren, zoals in de farmaceutische industrie voor de productie van geneesmiddelen wordt gedaan. We willen de kracht van alle stoffen in de plant te benutten.

Keer op keer worden we bij ECOstyle weer verrast door prachtige ervaringen van gebruikers en de goede effecten van de kruiden. Wondermiddelen bestaan niet, maar er is zeker wél een kruid gewassen tegen meer dan je denkt!

Heermoes, Duizendblad en Brandnetel

Ja, we gebruiken heermoes, dat rijk is aan een belangrijke bouwsteen van de huid, silicium. De focus ligt op het onderliggende probleem bij huid- en vachtproblemen; een slechte spijsvertering en een overbelasting van lever en nieren, door een overschot aan afvalstoffen.

Dus mengen we kruiden die de aanmaak van spijsverteringsenzymen stimuleren, zoals duizendblad, en we stimuleren de functie van de  nieren en lever, met bijvoorbeeld brandnetel en zaad van de (maria)distel.

Door het slim combineren van kruiden, die elkaar versterken krijg je het 1+1=3 effect!

Spijsverteringsspiraal van ECOstyle

Kruiden om de spijsvertering te stimuleren

Dus zo gezegd komen er in alle hondenvoeding van ECOstyle kruiden voor die de spijsvertering en spijsverteringsorganen stimuleren. Een goed verlopende spijsvertering is van groot belang voor het behoud van een goede gezondheid!

Mosterdzaad, anijs- en venkelzaad en brandnetel komen in alle varianten brokken voor. Daarnaast voegen we planten, delen van planten en kruiden toe, die de nier- en leverfunctie ondersteunen.

Het afbreken - de zogenaamde “stofwisseling” - en het afvoeren van de reststoffen van de spijsvertering is een belangrijke functie van deze organen. Het slecht functioneren van nieren en lever leidt vaak tot allerlei gezondheidsproblemen.

Het soort kruiden of planten die hiervoor toegevoegd worden kunnen verschillen al naar gelang de diersoort en de levensfase.

Naast kruiden voor de spijsvertering, stofwisseling en uitscheiding, worden aan elke variant specifieke plantendelen toegevoegd, al naar gelang de specifieke behoefte van het dier. Pups hebben bijvoorbeeld andere behoeften dan oudere honden of honden met specifieke problemen met de huid, vacht, darmen, spieren of gewrichten.

Het overgrote deel van de werkzame stoffen in geneesmiddelen komt oorspronkelijk uit planten! Een voorbeeld hiervan is Aspirine. Al vele eeuwen is bekend dat een afkooksel uit wilgenbast een pijnstillende werking heeft. In eerste instantie werd de werkzame stof in Aspirine dan ook uit wilgenbast gehaald. Tegenwoordig wordt deze werkzame stof chemisch nagemaakt.

Heb je hierover nog vragen, mail ons dan en wij beantwoorden graag jouw vraag.

Zoekveld