U bent hier

HOND & GEZONDHEID

Dierenarts Evelien en Dierenassistente Krissie leggen uit...

Informatie, tips en weetjes...
Vlooienallergie bij honden en katten

Behalve dat vlooien jeuk en overlast geven, kunnen ze ook leiden tot een vlooienallergie. In principe kan ieder dier, door regelmatig contact met vlooien, een vlooienallergie ontwikkelen, maar sommige dieren zijn hier gevoeliger voor. Deze dieren hebben een allergische aanleg.

Een teek?

Iedereen kent ze wel, het vervelende en gevaarlijke beestje: de teek. Teken vallen onder de orde geleedpotigen (dierklasse Arachnidae, subklasse Acarieken). De teek ondergaat vier levensstadia: ei, larve, nimf en een volwassen teek. Deze cyclus duurt ongeveer 1 tot 2 jaar.

Bewegingsproblemen bij honden

Op iedere leeftijd kunnen er klachten ontstaan. Bij jonge honden kan er sprake zijn van een aangeboren afwijking of een ontwikkelingsprobleem van de gewrichten of de botten. Dan zie je dus al op jonge leeftijd klachten met bewegen.

Bewegen is gezond! Toch?

Uit onderzoek blijkt dat honden gemiddeld maar 20 minuten per dag worden uitgelaten. Dit betekent dat een hond aanzienlijk minder lichaamsbeweging krijgt dan zijn voorouders, de wolven. Wolven zijn per dag minimaal 8 uur met jagen bezig zijn en zijn tot wel 16 uur actief.

Gebruik van prednison bij honden

Veel eigenaren hebben een negatieve associatie met het geneesmiddel Prednison voor gebruik bij hun hond. En dat is niet zo gek. Bij mensen wordt Prednison vooral ingezet bij de behandeling van ernstige ziekten. Zoiets wil je toch niet als behandeling voor je hond die jeuk heeft! Maar zo eenvoudig is het niet.

Komt jouw hond moeizaam uit zijn mand?

Loopt hij niet soepel en speelt hij niet meer zo graag? Veel honden hebben moeite met bewegen. Soms begint dat zelfs al op vrij jonge leeftijd. Het heeft er lang niet altijd mee te maken dat de hond oud(er) is...

Help mijn hond stinkt
Help mijn hond stinkt!

Iedere hondeneigenaar zal dit herkennen. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een hond stinkt. Sommige zijn onschuldig bijvoorbeeld in een vieze sloot gezwommen of door iets vies gerold, maar andere niet. Het is goed om te weten wat de oorzaak is. Een gezonde hond ruikt naar hond, maar een gezonde hond hoort niet te stinken...

Artrose bij de hond
Artrose bij de hond

Omdat honden dagelijks meerdere keren worden uitgelaten, merk je als eigenaar veel sneller dat er iets mis is met je hond. Als hij tijdens de wandeling steeds langzamer gaat lopen of er zelfs bij gaat liggen. Of als hij heel stijf is na een lange wandeling en moeite heeft om zijn mand uit te komen. Dan weet je dat er iets aan de hand is met je hond.

Zoekveld