U bent hier

Dierenarts Evelien

Honden zijn van nature jagers en gemaakt om dagelijks lange afstanden te lopen. Ook kunnen honden er heel goed tegen om te vasten (een tijdje niet eten), want als je moet jagen lukt het niet altijd om een prooi te bemachtigen. In onze welvaartsmaatschappij worden honden echter enorm verwend. Ze krijgen iedere dag hun eten op een presenteerblaadje en hoeven er niet voor te werken. Net als voor mensen, geldt voor honden ook, er moet een balans zijn tussen de opname van energie uit je eten en het gebruik van energie door beweging. Als je niets doet en wel veel eet, word je vanzelf te dik.

Het vaccineren van onze huisdieren is altijd een onderwerp van discussie. Er zijn fanatieke voor- en tegenstanders van vaccineren. In de praktijk is het, zoals vaker, een wat genuanceerder verhaal. In dit blog vertel ik je meer over de achtergrond van vaccineren en het nut ervan.

Een erfelijke aandoening is een aandoening die je meekrijgt van je ouders. Een of beide ouders heeft een bepaalde afwijkende eigenschap in hun erfelijke materiaal (DNA) en geven die door aan hun nakomelingen: de puppy’s. Het kan zijn dat de ouderdieren zelf geen klachten hebben, maar wel de afwijkende eigenschap bij zich dragen en doorgeven aan hun nakomelingen. Dit soort ouderdieren noem je dragers: ze hebben het wel, maar je ziet het niet. Het kan ook zijn dat de ouderdieren zelf de afwijkende eigenschap hebben en er ook last van hebben.

Is uw hond heel erg bang voor vuurwerk? Er zijn verschillende dingen die u zelf, als eigenaar, kunt doen om uw hond zo goed mogelijk door deze periode heen te helpen.

Giftige stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor honden en katten. Denk aan giftige stoffen die ze opeten van de straat (meestal bij honden) of die ze binnen krijgen via het likken van hun pootjes & vacht, als ze ergens doorheen zijn gelopen (meestal bij katten). Bij een (mogelijke) vergiftiging is snel reageren heel belangrijk! Hoe eerder hoe beter.

Vreemde eetlust of pica bij onze huisdieren

Naast eetbare zaken, zoals voer, gras, ontlasting van andere dieren, hebben sommige dieren de neiging om ook dingen op te eten die eigenlijk niet eetbaar zijn, zoals aarde, zand, plastic, sokken en stenen.

KAN JE HOND ALLEEN THUISBLIJVEN?

Zonder stress op het huis passen

Een hond is een echt gezelschapsdier. Bijna alle honden vinden het daarom best naar om alleen thuis te moeten blijven. Er zijn echter maar weinig mensen die hun hond overal mee naartoe kunnen nemen. Gelukkig zijn er manieren om een hond te leren dat het geen probleem is dat hij even ‘op het huis moet passen’.

Kennelhoest is een besmettelijke ziekte van de voorste luchtwegen: de neus, de keel en luchtpijp bij de hond. De ziekte kan veroorzaakt worden door verschillende ziekteverwekkers en komt echt niet alleen voor in kennels. Ook tijdens de dagelijkse wandeling kan je hond verwekkers van kennelhoest oplopen van andere honden in de buurt. In een kennel wordt vaak wel meer geblaft door honden, waardoor ze gevoeliger worden voor een infectie met kennelhoest verwekkers. Hetzelfde geldt voor een asiel. 

Laat je hond niet in de auto bij warm weer!

Iedere zomer gebeurt het weer. Mensen die hun hond “even” in de auto laten zitten. Niet doen! Dit kan heel gevaarlijk zijn voor je hond. Honden kunnen namelijk niet zweten, zoals wij mensen. De enige manieren om warmte uit hun lichaam kwijt te raken is via hun voetzolen en door te hijgen. Als het heel warm weer is en dan vooral in een afgesloten auto, kan de temperatuur van je hond zo hoog worden dat er in zijn/haar lichaam veranderingen gaan optreden in bepaalde eiwitten. Hierdoor kan er onherstelbare schade (aan de hersenen of de nieren) optreden en de hond kan zelfs doodgaan.

Ziekten bij pups en kittens

Ziekten bij pups en kittens

Niets is leuker dan een puppy of een kitten. Zo lief en zo klein. Je zou ze het liefst de hele dag willen knuffelen. Maar daar hebben ze helemaal geen tijd voor. Ze willen de wereld ontdekken en hebben ook veel slaap nodig om alles te verwerken. Helaas kunnen ook pups en kittens ziek worden. Soms al direct vanuit het nest en soms pas na een tijdje als ze bij jou, hun nieuwe baasje, zijn.

Pagina's