U bent hier

Praktijkspeuren: mentale uitdaging voor hond en geleider

Wat lijkt het simpel. De hond werkt een spoortje uit en de baas loopt er wat achteraan. Het tegenovergestelde is waar, speuren is een hele uitdaging. Het versterkt daarbij de band tussen baas en hond. Liesbeth ging een dag praktijkspeuren en ze deelt haar ervaringen. Is het ook wat voor jou?

Je moet als baasje goed opletten. Zit mijn hond wel op het spoor van de sporenloper of is het toch dat interessante wild dat toevallig 10 minuten geleden deze route nam? Bij praktijkspeuren staat en valt alles met een goede band met je hond en het lezen van zijn/haar houding tijdens het speuren.

Speuren met je hond. Waarom zou je?

Maar waarom ga je eigenlijk speuren met je hond? Omdat honden fantastische en geboren snuffelaars zijn. Ze doen het zo ontzettend graag. Snuffelen voor de hond is hetzelfde als voor ons een boek lezen of het uitwisselen van telefoonnummers.

Een beetje achtergrond: honden en hun neus

Bij de mens is het hersendeel dat met geur te maken heeft 5 procent en bij de hond maar liefst 35 procent. Ook qua aantal reukcellen wint de hond het met 200 miljoen. Bij de mens zijn er circa 5 miljoen. Groot verschil hé?
Nog zo'n weetje zijn de geurreceptoren. Waar de hond de geuren verfijnt met ongeveer 1.100 receptoren moeten wij het doen met 390. Kortom, waar wij de groentesoep ruiken, ruikt de hond de wortel, het bouillon, het water en alle andere ingrediënten. Een hond snuffelt wat af.

Wat doe je tijdens praktijkspeuren?

Met praktijkspeuren loopt er een sporenloper het bos in die 'de vermiste persoon' speelt. Terwijl die persoon het bos in loopt verliest hij of zij zo'n 10.000 huidschilfers per minuut. Maar ook bijvoorbeeld haren en zweet. Deze ingrediënten in combinatie met menselijke vetzuren geven een uniek spoor voor je hond. Het grote zoeken kan beginnen.

Om op te letten bij het praktijkspeuren

Speuren moet zonder dwang of druk gebeuren. Lol staat absoluut voorop. Met speuren mag de hond trekken en daarom is het van belang dat de hond een goedzittend tuig aan heeft die hem of haar niet hindert in het trekken en ademhalen. Ook is het raadzaam om water mee te brengen voor de hond. Tijdens het speuren kan de ademhaling oplopen tot 200 keer per minuut. En we weten allemaal dat hitte het hondenlichaam verlaat via onder meer de bek. Daardoor word speuren met temperaturen boven de 25 graden ook absoluut afgeraden. De hond kan dan onvoldoende afkoelen. Voor sommige rassen geldt dit zelfs al voor temperaturen van boven de 20 graden.

Van chihuahua tot duitse dog

En last but not least.... werkelijk iedere hond kan speuren. Van chihuahua tot duitse dog.

Nieuwsgierig geworden of wil je nu graag kennis maken of het zelf proberen om te praktijkspeuren met je hond? Ik train met mijn eigen (herplaats)hond Must bij speurjuf Diana. In heel nederland zijn speurjuffen te vinden die staan te trappelen jouw speurneus tot actie aan te zetten.

Foto 1: ervaren hoe moeilijk het is om aan de hand van een geur een kruid te raden
Foto 2: de sporenloper staat via de portofoon in contact met de geleider. Vooral als je beginnend handler bent is dat contact erg belangrijk.Want als de hond verder speurt op een wildspoor kan een bos opeens erg groot zijn.
Foto 3: aanbieden van een geurlap
Foto 4: spoor uitwerken
Foto 7: koelen en drinken is heel belangrijk. Zorg dus altijd voor water.
Foto 8: de speurlijn. Onverhard wordt er met 10 meter gewerkt. Verhard (industriegebied/bebouwde kom) wordt er met 5 meter gewerkt.
Foto 9: de buit. De vermiste persoon vinden betekent heel veel knuffels en worst.