U bent hier

Overgewicht bij de hond: een welvaartsziekte

Honden zijn van nature jagers en gemaakt om dagelijks lange afstanden te lopen. Ook kunnen honden er heel goed tegen om te vasten (een tijdje niet eten), want als je moet jagen lukt het niet altijd om een prooi te bemachtigen. In onze welvaartsmaatschappij worden honden echter enorm verwend. Ze krijgen iedere dag hun eten op een presenteerblaadje en hoeven er niet voor te werken. Net als voor mensen, geldt voor honden ook, er moet een balans zijn tussen de opname van energie uit je eten en het gebruik van energie door beweging. Als je niets doet en wel veel eet, word je vanzelf te dik.

Veel honden in Nederland zijn dan ook te dik. Ze krijgen meer dan voldoende voer en bewegen minder dan ze zouden moeten. Hoe kleiner je hond is, hoe moeilijker het is om hem/haar op het juiste gewicht te houden. Want een koekje lijkt niet zoveel, maar als je 5 kg weegt, is dat toch gauw hetzelfde als een forse hamburger voor ons. Veel baasjes doen erg hun best om hun hond zo goed mogelijk op het juiste gewicht te houden, maar dat is niet zo eenvoudig.

Wat is het juiste gewicht van je hond?

Dit hangt af van de grootte en de bouw van je (volwassen) hond. Als je een rashond hebt, kun je opzoeken wat het gemiddelde gewicht van een reu of een teef van dat ras zou moeten zijn. Maar je moet ook altijd naar het individu kijken. Sommige honden zijn wat groter of zwaarder gebouwd of juist kleiner en slanker dan het gemiddelde van het ras. En bij kruisingen is het nog veel lastiger om het juiste gewicht te bepalen. Er kan van alles in zitten aan rassen, dus wat moet je dan kiezen als vergelijking?

Body condition score

Een goede maat om te kijken of je hond op het juiste gewicht is, is de body conditie score. Dit wordt ook bij mensen en andere dieren gebruikt, om vast te stellen of iemand niet te dik of te dun is. Bij de body conditie score kijk je naar verschillende dingen:

  • naar de ribben aan de zijkant en de ruggenwerveluitsteeksels op de rug van je hond. Kun je deze goed voelen?
  • Hoe is het met de buiklijn & taille van je hond? Loopt de buiklijn na de ribbekast netjes omhoog? En kun je een duidelijke taille onderscheiden?

Als je de ribben en uitsteeksels goed kunt voelen en je hond een mooie buiklijn en taille heeft, dan heeft hij/zij een goed lichaamsgewicht. Er mag best een klein beetje vet opzitten, maar niet teveel. Omdat veel honden in Nederland te dik zijn, denken mensen vaak dat een hond met deze score te dun is. Maar een te dunne hond ziet er echt anders uit.

Een te dunne hond

Bij een te dunne hond steken echt alle botten en ribben uit en zit er geen spiermassa tussen. Gelukkig zien we in Nederland niet zo vaak echt te dunne honden. Soms nog wel eens bij opvanghonden uit het buitenland of honden met darmklachten, die niet voldoende energie kunnen opnemen uit hun voer.

Een te dikke hond

Bij een te dikke hond kun je de ribben bijna niet voelen en ook de uitsteeksels op de rug niet. Omdat ze verstopt zitten onder een vetlaag. Verder loopt hun buiklijn gewoon rechtdoor en is er geen taille te onderscheiden.

Hoe merk je als eigenaar of je hond te zwaar is?

Als je hond te zwaar is/wordt kun je dat soms wel merken in zijn dagelijkse activiteiten. Het kan zijn dat je hond niet meer goed bij alle onderdelen van zijn lichaam kan om zich te krabben of te likken. Het kan ook dat je hond minder energie heeft om te spelen en om te wandelen. Of dat hij veel eerder moe wordt tijdens een wandeling. NB: bij oudere honden (ouder dan 10 jaar) kunnen deze veranderingen ook komen door andere aandoeningen, zoals artrose of hartproblemen.

Gevolgen van overgewicht bij honden

Overgewicht heeft ook gevolgen voor de rest van het lichaam, onder andere voor de gewrichten en voor het hart en vaatstelsel. De organen van je lichaam zijn aangepast aan de grootte en het gewicht dat erbij hoort. Als je veel zwaarder bent dan de bedoeling is, hebben je gewrichten het zwaar. Ze moeten een veel zwaarder gewicht dragen en bewegen dan waarvoor ze gemaakt zijn. Hierdoor worden ze zwaarder belast en zal er eerder slijtage (en uiteindelijk artrose) optreden. Voor oudere dieren die al artrose hebben is een van de belangrijkste onderdelen van de behandeling dan ook afvallen tot een goed gewicht en zo de belasting te verminderen. Ook hart en bloedvaten, die ervoor zorgen dat bloed wordt rondgepompt door het lichaam, moeten harder werken bij overgewicht en kunnen hierdoor overbelast raken.

Wat kun je doen om overgewicht te voorkomen?

Pas de hoeveelheid en het soort voer aan op de energiebehoefte van je hond. Heb je een kleine hond die niet zo heel actief is, dan moet je een voer geven met een normale hoeveelheid energie en de juiste hoeveelheid, afgestemd op het lichaamsgewicht van je hond. Heb je een hond die zwaar traint in de hondensport, dan heb je juist een voer nodig met meer energie.

Tussendoortjes en extra's aanpassen op de grootte van je hond

Pas op met het geven van tussendoortjes en extraatjes. Het is prima om naast het gewone voer ook regelmatig kauwproducten te geven, maar pas ook hier de grootte van het product aan, aan de grootte van je hond. Het moet geen extra maaltijd worden.

Train met voerbrokjes

Train je veel met je hond voor gehoorzaamheid of hondensport en gebruik je dan veel beloningsbrokjes? Dan is het misschien goed om de hoeveelheid brokken/voer van de maaltijden van je hond wat te verminderen of te trainen met de voerbrokjes. Anders krijgt je hond mogelijk toch te veel calorieën binnen.

Laat je hond (deels) werken voor zijn voer

Je kunt je hond ook laten werken voor (een deel van) zijn voer. Er zijn tegenwoordig allerlei producten waar je voer in kunt doen en waar je hond dan iets mee moet doen, om het voer er uit te krijgen. Dit heeft als voordeel dat je hond er langer over doet en ook zijn hersenen moet gebruiken om het eten eruit te krijgen.

Loop veel (ook naast de fiets)

Tot slot is het belangrijk om voldoende met je hond te lopen. Heb je een jongere hond (wel ouder dan 1 jaar) dan kun je hem heel goed aanleren om naast de fiets te lopen. Zorg er wel voor dat je hond dan in draf loopt en niet in galop. Draf is namelijk de bewegingsgang die het minst belastend is voor de rug en de poten. Aan de fiets kun je in een kortere tijd een langere afstand met je hond afleggen en zal hij meer energie verbruiken. Je moet dit wel langzaam opbouwen in de tijd. Je kunt beginnen met 5 minuten per keer.

Liever up tempo lopen dan ballen gooien

Hoewel honden het fantastisch vinden, is het gooien van ballen niet zo’n goed idee. Bij het stoppen om de bal te pakken, komt er namelijk heel veel kracht op de gewrichten van heup en schouders en dat kan weer tot slijtage leiden. Het mooiste is gewoon om meerdere keren per dag voldoende lang en up tempo met je hond te lopen. Voor kleinere honden is drie keer per dag 30 minuten lopen meestal voldoende, maar voor grote honden met veel energie is het echt nodig om minimaal 2 uur per dag te lopen en liever nog iets meer. Het is dan ook goed om bij de aanschaf van een hond te kijken naar de behoeften van die hond en je eigen dagschema.

Hulp nodig bij afvallen

Afvallen is altijd moeilijker dan aankomen, dus ook hier geldt voorkomen is beter dan genezen. Heb je een hond die te zwaar is en die zou moeten afvallen? En vind je het lastig om het helemaal zelf te doen, dan kan je eigen dierenarts je ook op weg helpen met het behalen van een goed gewicht van je hond.

Is je hond te zwaar? Start vandaag met ECOstyle Overgewicht dieetvoeding

Start vandaag met ECOstyle Overgewicht dieetvoeding. Overgewicht is dieetvoeding voor een gezond gewicht van je hond. De speciale voeding komt in brokjes, vlees en traktatie.