U bent hier

Het neusje van de zalm!

Vette vis is gezond! Dat is algemeen bekend. Het is goed voor hart en bloedvaten en het schijnt ook wonderen te doen voor je hersenen! Wat is er dan zo gezond aan vette vis? En wat doet het voor honden? We duiken eens onder in de wereld van de vette vis en ander vet.

Omega 3-vetzuren

De reden dat vette vis zo gezond is wordt toegeschreven aan de aanwezigheid van zogenaamde omega 3-vetzuren. De bekendste omega 3-vetzuren zijn Alfa-linoleenzuur (ALA), Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA).

Alfa-linoleenzuur (ALA)

ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur, dat je niet zelf kunt maken maar je met de voeding moet opnemen. Dit heet daarom een essentieel vetzuur. Het komt voor in bijvoorbeeld lijnzaadolie en algen. EPA en DHA staan vooral bekend als visvetzuren. De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten. Vissen kunnen EPA en DHA niet zelf maken, maar halen die weer uit algen. Mensen, maar ook honden, kunnen ook zelf  EPA en DHA aanmaken uit ALA, maar dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. Het is dus efficiënter direct EPA en DHA op te nemen uit vis(olie).

Omega-6-vetzuren

Naast omega 3-vetzuren zijn er ook nog omega 6-vetzuren. Omega 6-vetzuren zijn, net als omega-3 vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren. Linolzuur komt het meest voor. Linolzuur zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en sojaolie. Linolzuur is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam linolzuur niet zelf kan maken en het via de voeding binnen moet krijgen.

Arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA)

Andere voorbeelden van omega 6-vetzuren zijn arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA). Het lichaam kan AA zelf maken uit linolzuur. Verder zit AA in eieren, gevogelte, orgaanvlees en vis. GLA komt voor in bepaalde plantaardige oliën zoals teunisbloemolie. AA en GLA zijn geen essentiële vetzuren, het lichaam kan ze zelf maken.

Wat doen omega-3 en omega-6 vetzuren voor hond en kat?

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat omega -3 vetzuren (EPA , maar ook DHA en ALA)  zorgen voor een goede werking van het immuunsysteem van hond en kat. Ze dragen bij aan een blijvende gezondheid van o.a. de huid  en de gewrichten.

Dieetvoeding ter ondersteuning bij osteoartritis

Afbraak van kraakbeen in de gewrichten leidt bij honden tot ontstekingsreacties en pijn (osteoartritis). EPA zorgt voor het behoud van (gezond) kraakbeen. EPA is dus een gunstig supplement voor dieren met osteoartritis ter ondersteuning van het metabolisme van de gewrichten. ECOstyle SPIEREN  + GEWRICHTEN  is speciaal ontwikkelde  dieetvoeding ter ondersteuning bij osteoartritis en bevat extra veel zalmolie (EPA +DHA)!

Sneller lerende puppy's

Ook voor jonge dieren, zoals puppy’s, zijn omega 3-vetzuren heel belangrijk! Met name DHA speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies (van het oog). Studies hebben aangetoond dat als je aan drachtige teefjes voeding  geeft met extra toegevoegde DHA, dit later bij de puppy’s leidt tot een betere ontwikkeling van de ogen. Maar opmerkelijk is dat het ook zorgt voor een betere ontwikkeling van de hersenen! Deze puppy’s leren sneller en onthouden beter tijdens training!

Dieetvoeding ter ondersteuning van de huidfunctie bij huidaandoeningen en overmatige haaruitval

Ook aan omega 6-vetzuren worden positieve eigenschappen toegeschreven. Een gezonde huid is gebaat bij voldoende inname van omega 6. Linolzuur speelt  een belangrijke rol in de vochthuishouding van de huid. Gamma-linoleenzuur (uit Linolzuur) is een belangrijk bestanddeel van de huid. ECOstyle HUID + VACHT is speciaal ontwikkelde dieetvoeding ter ondersteuning van de huidfunctie bij huidaandoeningen en overmatige haaruitval. Een belangrijk voedingskenmerk van deze voeding is dan ook een hoog gehalte aan essentiële vetzuren. Het bevat  omega 6 voor de directe invloed op conditie van huid en vacht en omega 3-vetzuren voor de ondersteuning van het immuunsysteem (in de huid).

Uw hond in topconditie

Omega-6 vetzuren zijn altijd rijkelijk aanwezig in diervoeding. Het is van belang voor de gezondheid van het dier, dat de verhouding van omega 3 - en omega 6- vetzuren in balans blijft! ECOstyle voegt extra zalmolie toe aan de voeding voor hond en kat, om deze balans te bewaken en uw hond in topconditie te houden!

yvonne-van-hierden-voedingsdeskundige.png