U bent hier

Organische meststoffen

Organische meststoffen en bodemverbeteraars versterken natuurlijke processen in de tuin en voeden niet alleen de plant, maar ook het bodemleven. Hierdoor ontstaat er een veelzijdig bodemleven en zullen de planten zichtbaar vitaler en weerbaarder worden. Organische meststoffen en bodemverbeteraars richten zich op preventieve bescherming van de plant. De weerstand tegen ziekten en plagen wordt op natuurlijke manier verhoogd.

Een gezonde bodem zorgt voor sterke planten. Na aanplant leidt het gebruik van organische bemesting en bodemverbeteraars dan ook voor minder uitval. Minder inboet resulteert uiteindelijk in lagere kosten voor u, als hovenier of groenvoorziener.

Verschillende soorten meststoffen

Planten, bomen en struiken hebben ieder een ideale samenstelling van voedingstoffen nodig en op het meest geschikte moment. Niet elke voedingsstof wordt namelijk op elk moment optimaal opgenomen en in de benodigde hoeveelheid (niet teveel, maar ook niet te weinig). Een voedingstekort kan door een passende bemesting opgelost worden. Maar waar moet u op letten bij het kiezen van een meststof?

Meststoffen zijn in te delen in drie soorten:

  • Organische meststoffen (100% natuurlijke meststoffen)
  • Organisch-minerale meststoffen (mix van organische en kunstmeststoffen)
  • Kunstmeststoffen (al dan niet voorzien van een coating)
100% organische meststoffen

Organische meststoffen zijn samengesteld uit 100% natuurlijke, organische grondstoffen (van plantaardige of dierlijke oorsprong). Natuureigen ingrediënten, die door het bodemleven worden omgezet tot opneembare voeding voor de plant. Het bodemleven is daarom een belangrijke schakel tussen de bodem en de plant.

Daarnaast wordt het bodemleven bevordert en verbetert de bodemstructuur. Door het bodemleven worden de voedingselementen uit de organische meststof geleidelijk ter beschikking gesteld, waardoor de kans op overbemesting en geforceerde groei nihil is. Organische meststoffen hebben een meervoudige werking: De bodem, het bodemleven en de plantengroei worden in vele opzichten gunstig beïnvloed. Daarnaast ook nog een voordeel: er kan geen verbranding plaatsvinden.

Organisch - minerale meststoffen

Organisch-minerale meststoffen zijn gecombineerde meststoffen (organisch en kunstmest). We noemen deze samengestelde meststof organisch tot een verhouding van 60% organisch en 40% kunstmest. Zodra het percentage organische bestanddelen lager wordt, dan mag het geen organische meststof meer heten. Het nadeel van organisch- minerale meststoffen, in tegenstelling tot 100% organisch, is dat de voedingsstoffen wél kunnen uitspoelen. Daarnaast vormen organisch-minerale meststoffen ook nauwelijks een stimulans voor het bodemleven. Door de combinatie met chemische ingrediënten worden namelijk bepaalde positieve elementen van de organische meststoffen teniet gedaan.

 

Kunstmeststoffen

Kunstmeststoffen zijn synthetische stoffen die chemisch geproduceerd worden. Het zijn zouten die snel oplossen in water. Dit zorgt ervoor dat als de plant water opneemt, de plant gedwongen wordt om de voeding op te nemen. Het opnemen van de voedingsstoffen gebeurt vaak niet in de juiste verhoudingen, waardoor dit een negatief effect kan hebben op de plant. Er ontstaat een geforceerde groei, wat op korte termijn voor een goed resultaat lijkt te zorgen. Maar vrij vlot wordt zichtbaar dat de plant minder weerbaar wordt en vatbaarder voor ziekten en plagen.

Daarnaast kan kunstmest zorgen voor verbranding van gazon en bladeren tijdens zonnig weer. Kunstmest kan snel uitspoelen waardoor het effect van tijdelijke aard is en de planten niet langdurig voeding tot hun beschikking hebben. Bovendien zijn de vele zouten in de kunstmeststoffen slecht voor het bodemleven en beschadigd het de bodemvitaliteit.

Gecoate kunstmeststoffen:
Het enige verschil met gewone kunstmeststoffen is dat de coating ervoor zorgt dat voedingstoffen trager en over een langere periode afgegeven worden. Hierdoor werken deze meststoffen langer, maar ook gecoate kunstmeststoffen stimuleren het bodemleven niet.

Organische kringloop
Natuurlijke kringloop

In de natuur spelen zeer veel processen een rol. Er is sprake van een organische kringloop. Onze organische meststoffen dragen bij aan deze organische kringloop.

De natuurlijke kringloop bestaat in hoofdlijnen uit:

  • Bladafval in de herfst.
  • Omzetting van organisch materiaal in humus, door micro-organismen.
  • Humus wordt omgezet voor de plant belangrijke voedingselementen.
  • Natuurlijke plantenvoeding.
  • Op gezonde wijze groeien en bloeien van planten, bomen en struiken.
Meststoffen assortiment

Organisch bemesten met ECOstyle PlantProfessional

Het in stand houden en versterken van deze organische kringloop vormt de basis voor al onze producten. Bent u benieuwd naar onze 100% organische meststoffen?

 

Zoekveld