U bent hier

Mycorrhizae

Nuttige schimmels in onze meststoffen

Mycorrhizae-schimmels (ook wel bekend als Mycorhizae) vormen een verlenging van het wortelstelsel van een plant en halen met dat uitgebreide schimmeldradennetwerk extra voedingsstoffen en vocht uit de bodem voor de plant. Een plant produceert bepaalde suikers die worden omgeruild voor deze voedingsstoffen en vocht. Er ontstaat een samenwerking tussen planten en schimmels in de bodem (symbiose). De Mycorrhizae-schimmels groeien vanuit het wortelstelsel de bodem in en vormen een netwerk van schimmeldraden. Hierdoor kan een plant uit een groter gebied voeding en water opnemen.

Voordelen van Mycorrhizae
  • Sterke planten, beter bestand tegen ziektes en plagen
  • Voedingsstoffen en vocht zijn langdurig en beter beschikbaar
  • Minder inboet bij alle soorten planten

Een gebrek aan Mycorrhizae

In veel bodemsoorten komen van nature Mycorrhizae’s voor, maar in sterk verdichte bodems, door bijvoorbeeld veelvuldige betreding, is de kolonisatie onvoldoende voor een geslaagde samenwerking tussen bodem en plant. Door een tekort aan vocht worden sommige voedingsstoffen niet goed opgenomen en zonder voldoende Mycorrhizae’s kan de plant minder voeding uit de bodem opnemen. Dat geeft op langere termijn gebreksverschijnselen bij de plant. Een gebrek aan Mycorrhizae’s kan ook ontstaan door overbemesting of bijvoorbeeld strooizout.

De werking van Mycorrhizae in de bodem

Mycorrhizae-schimmels zorgen vormen een verbeterde water- en voedselopname, maar ook de buffering daarvan in het schimmeldradennetwerk. De plant krijgt daardoor geleidelijk voeding en vocht binnen, waardoor er geen sprake is van geforceerde groei en de plant in droge periodes minder snel uitdroogt. De schimmels beschermen daarnaast het wortelstelsel tegen ziektes en plagen en verhoogt daarmee de stresstolerantie van de plant. 

ECOstyle meststoffen met Mycorrhizae

In al onze 100% organische, samengestelde- en enkelvoudige meststoffen zijn Mycorrhizae’s toegevoegd, maar daarnaast ook verschillende micro-organismen zoals protozoa, bacteriën en andere schimmels die samenwerken aan een gezond bodemsysteem. Aan onze bodemverbeteraar Terra-Fertiel zijn ook nog speciale gisten toegevoegd, voor een versnelde afbraak van organisch materiaal. Elke meststof heeft zijn eigen samenstelling en zo krijgt elke plant precies de juiste voedingsstoffen en micro-organismen.

ECOstyle bemesting

Benieuwd naar ons meststoffenassortiment?

Zoekveld