U bent hier

Bemesten met micro-organismen

Ons unieke bemestingsconcept

Micro-organismen zijn onmisbaar voor een gezonde bodem. Zo hebben ze een positieve invloed op:

  • De structuur van de bodem.
  • De opname van water en voedingsstoffen.
  • De wortelgroei.
  • De weerbaarheid en vitaliteit van de plant.

En daarom werken wij al jaren uitsluitend vanuit het fundament van microbiële bemesting.

Een gezond bodemleven

Hoe meer verschillende soorten bodemleven, hoe gezonder het bodemsysteem. Juist de combinatie van verschillende micro-organismen zoals protozoa, bacteriën, gisten, schimmels en Mycorrhizae is onmisbaar in een gezond bodemsysteem.

Gisten

Gisten zijn eencellige schimmels. Ze plakken bodemdeeltjes aan elkaar en zijn daarom belangrijk voor de structuur. Omdat gisten voedsel zijn voor o.a. bacteriën, zijn ze onmisbaar voor een gezonde populatie bacteriën.

Bacteriën

Bacteriën zijn in de bodem verantwoordelijk voor de afbraak van verse organische stof, zoals grasmaaisel en bladeren. Verse organische stof bevat veel suikers en eiwitten die bij de afbraak worden omgezet in voor de plant opneembare voedingsstoffen. Daarnaast is de diversiteit aan bacteriën erg belangrijk voor een goed weerstandsniveau van de plant.

Schimmels

Schimmels zetten de moeilijk afbreekbare stoffen zoals cellulose en lignine (houtstof) om in suikers die vervolgens weer door bacteriën en gisten worden afgebroken. De voedingsstoffen die daarbij vrijkomen, zoals stikstof, fosfaat en kalium worden doorgegeven aan de planten. In ruil daarvoor geven de planten tot wel 40% van de suikers die ze produceren aan de bacteriën en schimmels die op de wortels leven. Aan al onze enkelvoudige- en samengestelde meststoffen zijn onder andere Mycorrhiza-schimmels toegevoegd.

> Meer weten over Mycorrhiza's?

 

bodemschimmel.png

Protozoa

Protozoa zijn eencellige micro-organismen die zich voeden met oude en inactieve bacteriën. In deze bacteriën liggen voedingsstoffen opgeslagen en komen door de protozoa vrij en beschikbaar voor de plant. Wij hebben daarom protozoa, ProtoPlus, aan onze meststoffen toegevoegd.

De 3 principes van een goed functionerend bodemleven:

1. Repertoire

Organismen in de bodem werken via stapsgewijze processen. Elke stap en de volgorde van die stappen in dat proces is essentieel. Bij de afbraak van een boom doen bijvoorbeeld eerst de schimmels hun werk. Schimmels zijn in staat om de moeilijk afbreekbare houtstof lignine af te breken. Nadat de schimmels hun werk gedaan hebben gaan de bacteriën aan de slag om de rest van het afbraakproces in gang te zetten. Alle afbraakprocessen zijn een opvolging van stappen. Haal je een stap weg, dan stopt het proces.

2. Interacties

In veel processen is de samenwerking tussen verschillende micro-organismen nodig om het proces te kunnen voltooien. Bijvoorbeeld een bacterie die zetmeel afbreekt heeft ook fosfaat nodig om nieuwe bacteriën te laten groeien. De combinatie met fosfaatvrijmakende bacteriën is dus nodig om de zetmeelafbraak te continueren.

3. Overvloed

Hoe meer verschillende soorten organismen er bij elkaar zitten, hoe groter de kans dat er organismen aanwezig zijn die een stap in het proces kunnen maken. En des te robuuster het systeem. Veel verschillende micro-organismen bij elkaar hebben een groter probleemoplossend vermogen.

Terra-Fertiel

Sterke en vitale planten met ECOstyle meststoffen en bodemverbeteraars.

Niet alleen voor de voeding zijn planten afhankelijk van een diversiteit aan micro-organismen. Dat geldt ook voor de weerbaarheid van planten tegen stress en allerlei ziekteverwekkers. Zo zorgen diverse schimmels en bacteriën er samen voor, dat schadelijke en ziekteverwekkende bacteriën en schimmels (pathogenen) onderdrukt worden. Ook geven ze planten een sterker afweermechanisme tegen deze pathogenen door allerlei biochemische processen. Kortom, een diversiteit aan micro-organismen is essentieel voor een gezonde bodem en plant.

Vanwege al deze goede eigenschappen voegen wij aan onze producten micro-organismen toe.  

Zoekveld