U bent hier

Het maaien van het gazon

 

Maaien zorgt ervoor dat de kwaliteit van de grasmat omhoog gaat en dat de groei van het gazon gestimuleerd wordt. Zo krijgt onkruid en mos minder kans om door te dringen. 

Tevens kan te lang gras ook voor problemen zorgen. Door te lang gras komt er minder licht bij de bodem waardoor het gras dunner wordt. Als u te lang met maaien wacht, kan het gras geel kleuren. Voor een siergazon is de normale maaihoogte 3 cm en voor een speelgazon 4 cm. Is het boven de 25 °C, maai dan niet korter dan 6 cm, want anders is er kans op verbranding van het gras. 

De beste manier om het gazon te maaien

Er kan het best gemaaid worden met een kooimaaier, cirkelmaaier, robotmaaier of mulch maaimachine, want deze snijden het gras in plaats van het er 'af te slaan'. Hoe gladder gras gesneden wordt, hoe beter het eindresultaat is. Met glad gesneden gras is er minder kans op ziekten en plagen in het gazon. 

Het is zeer belangrijk om de messen van de grasmaaiers, zowel kooimaaier, cirkelmaaier, robotmaaier of mulch maaimachine, scherp te houden.

Laat grasmaaisel vooral op het gazon liggen

Het maaisel zal in 24 a 48 uur omgezet worden door de micro-organismen in de Myco-Gazon. Hierdoor zijn een kooimaaier, cirkelmaaier, robotmaaier of mulch maaimachine goed te gebruiken in combinatie met Myco-Gazon. Zo zet het bodemleven het grasmaaisel om in voedingstoffen.

Onkruid in gazon
Mos en onkruid in het gazon

Vogels en/of wind kunnen onkruidzaden meebrengen naar het gazon, maar er kunnen ook nog onkruidzaden in de grond aanwezig zijn. Mos kan zich makkelijk uitbreiden wanneer het gras minder sterk en weerbaar is. 

Graszoden
Aanleg van het gazon

De ligging van het gazon ten opzichte van de zon en de andere beplanting is van groot belang bij het aanleggen van een gazon. Er kunnen namelijk grote verschillen ontstaan bij een natte of juist droge bodem, het ontstaan van mos op de schaduwrijke plekken of het dichtslaan van de bodem door waterdruppen uit bomen.

Zoekveld