U bent hier

Haagbemesting

100% organisch met Myco-Haag

De gezonde bodem als basis

De bodem is de basis waarop de planten groeien, of dit nu een siertuin, gazon of haag is. Voedingsstoffen, een goede bodemstructuur en levende micro-organismen zijn van essentieel belang voor een vitale bodem. Als er niet goed voor de bodem gezorgd wordt, kunnen planten niet goed groeien en ontstaan er sneller ziekten en plagen.

Het beste is om te bemesten met 100% organische meststoffen. Zij voeden niet alleen de haag, maar zij bevorderen ook het bodemleven en verbeteren de bodemstructuur. Door het bodemleven worden de voedingselementen geleidelijk ter beschikking gesteld, waardoor kans op overbemesting nihil is. De bodem, het bodemleven en de plantengroei worden in vele opzichten gunstig beïnvloed. Het evenwicht wordt niet verstoord maar juist versterkt.

Kies de juiste bemesting voor uw haag.

Een goede voedingstoestand van de bodem is noodzakelijk voor gezonde planten. Wij werken daarom uitsluitend met 100% organische meststoffen en bodemverbeteraars verrijkt met specifieke micro-organismen.
De toegevoegde micro-organismen verbeteren de bodemstructuur, verhogen de weerstand en verbeteren de voeding en wateropname. Ze zorgen zo voor minder inboet en lagere kosten.

Speciaal voor de aanleg, onderhoud en renovatie van hagen hebben wij een assortiment ontwikkelt met:

Myco-Haag
Myco-Haag

Myco-Haag is speciaal ontwikkeld voor bemesting van alle soorten hagen. De toegevoegde specifieke Mycorrhizae schimmels zorgen door symbiose voor een groter bereik van het wortelstelsel, een betere voedingsopname en sterke planten.

Terra-Fertiel
Terra-Fertiel

Terra-Fertiel kan met recht een bodemactivator genoemd worden. Het bevat een groot aantal micro-organismen in de vorm van schimmels, bacteriën en gisten. Terra-Fertiel is tevens verrijkt met zeewier, kalk en kleimineralen. Terra-Fertiel stimuleert en activeert zo het bodemleven, waardoor belangrijke bodemprocessen zoals omzetting van organische stof en natuurlijke structuurverbetering optimaal verlopen.

Terra-Actif
Terra-Actif

Terra-Actif is een hoogwaardige bodemverbeteraar met micro-organismen bestaande uit compost van loofboomschors, en gecomposteerde naaldhoutschors en kokosvezels. De toegevoegde kokosvezels zorgen voor een luchtig en los product. Hierdoor wordt extra zuurstof en vocht vastgehouden in de bodem.

OpMaat Kalk
OpMaat Kalk

OpMaat Kalk is een 100% natuurlijke en CO2 neutrale kalk. OpMaat Kalk heeft een langdurige werking. Samen met de toegevoegde micro-organismen zorgt de kalk voor een verbetering van de zuurgraad en de bodemstructuur. Omdat OpMaat Kalk alleen oplost bij een te lage pH is overdoseren niet mogelijk en heeft daarom een lange bufferende werking.

Wanneer bemesten?

Om te voorkomen dat hagen kale plekken krijgen, verkleuren of uitvallen is het goed om 2 - 3x per jaar te bemesten (afhankelijk van de grondsoort). Bemesten kan het beste in het voorjaar (maart/april), zomer (mei/juni) en najaar (augustus/september).

Mocht de eerste bemesting in het voorjaar niet gedaan zijn, dan kan dit altijd nog na de eerste snoeibeurt.  

Hagen op zandgrond: minimaal 3x per jaar.
Hagen op kleigrond: minimaal 2x per jaar.

Aanplant

De beste periode voor het aanplanten van een haag is in het najaar. Het koele, vochtige weer in combinatie met een relatief hoge bodemtemperatuur zijn de beste omstandigheden voor de ontwikkeling van de wortels. Buiten de beste plantperiode is voor een mooie haag meer van belang. Allereerst de keuze voor een bepaald type haag en of de grondsoort waar de haag moet komen wel bij dit type haag past, maar ook de bemesting en bodemverbetering.

Bij jonge aanplant is het goed om naast Myco-Haag ook Terra-Actif en Terra-Fertiel te gebruiken. 

Terra-Actif:
Het gebruik van Terra-Actif adviseren wij als de bodemstructuur niet helemaal optimaal is. Voeg 1/3 deel Terra-Actif aan 2/3 deel grond toe aan de grond in het plantgat, hierdoor ontstaat een goede water- en luchthuishouding in de bodem en hebben de jonge planten een goede basis om te wortelen.

Terra-Fertiel:
Is erg belangrijk voor het enten van het bodemleven. Het activeert het microbiële bodemleven direct en geeft optimale groei, vitaliteit en weerstand. De micro-organismen zorgen ervoor dat de voedingstoffen vrijkomen en dat de wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen. 

Snoeien

Om een mooie en volle haag te krijgen is het belangrijk om regelmatig en goed te snoeien. Dit is vooral belangrijk in de eerste jaren na de aanplant. Over het algemeen kunnen hagen in het groeiseizoen van maart tot oktober gesnoeid worden. Wanneer en hoe vaak is afhankelijk van de soort haag.

 

U kunt het beste de haag snoeien met een gewone of electrische heggenschaar. Snoei altijd op een regenachtige of bewolkte dag zodat er geen verbranding van het blad optreedt en het is belangrijk om de bovenkant van de haag wat smaller te snoeien en de onderkant wat breder zodat de hele haag genoeg zonlicht krijgt.

Gebreksverschijnselen

Door niet, onvoldoende of eenzijdig te bemesten kunnen er ook bij hagen gebreksverschijnselen ontstaan. Een tekort aan bepaalde voedingselementen in de bodem zorgt ervoor dat de haag zich niet meer goed kan ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om de diverse gebreksverschijnselen te kunnen herkennen en daarop de bemesting aan te passen. Het kan dan nodig zijn om van een specifiek voedingselement meer te geven, zoals bijvoorbeeld extra stikstof, extra kali of fosfor.

Wij hebben diverse enkelvoudige meststoffen in ons assortiment om gebreksverschijnselen op te lossen. 

Voor extra stikstof:  OpMaat N11

Voor extra fosfor:   OpMaat P10

Voor extra kalium:  OpMaat K15 

Voor extra magnesium en sporenelementen: OpMaat MgO+ 
 

Ga hier naar het complete overzicht van gebreksverschijnselen en hoe u deze kunt herkennen.

 

Welke haag kiest u?

Voor een mooie haag is het belangrijk om vooraf te bepalen waaraan de haag moet voldoen. Hoe hoog? Welke kleur? Hoeveel onderhoud is nodig? Wel of niet bladverliezend? En de belangrijkste vraag: groeit de haag wel op de plek waar hij moet komen? Staat hij wel in de juiste grondsoort, in de zon of in de schaduw of in natte of juist droge grond?

 

Advies op Maat

Het geven van deskundig advies op maat vinden wij belangrijk. Elke bodem is anders, elke plant vraag specifieke bemesting en ieder probleem heeft zijn eigen oplossing. Met 50 jaar ervaring op het gebied van natuurlijke bemesting en bodemverbetering hebben wij veel kennis in huis. U kunt onze accountmanagers altijd bellen of een email sturen voor advies op maat. Van bemestingsplan, tot het direct beantwoorden van een korte vraag. Wij helpen u graag!

Haagbeuk

Een populaire soort die bekend staat als schuilplaats voor de meikever, maar waar ook veel andere dieren hun toevlucht zoeken. 

Meidoorn

Een prachtige, ondoordringbare haag, waar vogels zich graag in verschuilen. Als de haag niet gesnoeid wordt, bloeit hij uitbundig wit.

Buxus

Blijft het hele jaar groen. Ook makkelijk te snoeien in andere vormen. Momenteel komt er veel Buxusschimmel voor die de Buxussen aantast. Door de groei in de Buxus te houden met de juiste bemesting, kan dit voorkomen of tot een minimum beperkt worden. Een goede vervanger voor de Buxus is de Ilex crenata ‘Dark Green’. 

Beuk

Laat zich goed als haag snoeien, maar kan ook een grote boom worden. De verdorde roodbruine herfstblaadjes blijven tot na de winter hangen.

Liguster

Blijft in zachte winters groen, maar bij strenge vorst verliest hij toch zijn blad. In de zomer verschijnen op niet gesnoeide takken kleine witte bloempjes, die sterk geuren en insecten aantrekken.

Veldesdoorn

Een van de meest gebruikte hagen in het openbaar groen. De veldesdoorn heeft fijne handvormig gelobde bladeren, welke vlammend geel-oranje verkleuren in de herfst.

Gemengde haag

Meng de taxus, buxus en laurier, hazelaar, iep, meidoorn, gele kornoelje etc. Het grote voordeel van gemengde hagen is dat het erg goed is voor de biodiversiteit.

Ook belangrijk bij hagen:
Bodemcheck

Doe vooraf een bodemcheck

Voor een mooie en gezonde haag is een juiste bodem erg belangrijk. Wanneer de haag niet in de juiste grondsoort staat, de grond te nat of juist te droog is, of wanneer de pH-waarde niet goed is, zal de haag niet goed kunnen groeien. Om te bepalen welke haag het beste bij u past is het van belang om eerste de bodemcheck te doen. Met elke stap creeërt u de juiste omstandigheden voor de volgende stap en daarmee de beste basis voor de haag.

Doe hier de bodemcheck

Haagbemesting

Hoe een haag te bemesten

Het beste is om de Myco-Haag met de hand toe te passen. Let er op dat de haag gelijkmatig bemest wordt en er geen stukken dubbel of niet bemest worden. Bij de aanplant is het belangrijk om de meststof door de bovenste grondlaag te mengen of mee te geven in het plantgat. Dit kan het beste in combinatie met Terra-Fertiel om de bodemstructuur te verbeteren en het inboetpercentage te verlagen.

Biodiversiteit

Biodiversiteit

De rijkdom van biodiversiteit is niet altijd zichtbaar. Juist onder de grond speelt de verscheidenheid aan leven een essentiële rol! Een rijk bodemleven - met schimmels, bacteriën, protozoa, insecten en wormen - bepaalt voor een groot deel het succes van gazon, siertuin of openbaar groen.

Lees hier meer over biodiversiteit

Vraag en antwoord

Zoekveld