U bent hier

Bodemcheck®

Een vitale en gezonde bodem

In 5 stappen een probleemloze tuin

Elke hovenier of groenvoorziener wil een probleemloze en duurzame tuin, die gemakkelijk te onderhouden is. Zonder mos in het gazon, gebrekverschijnselen in de border, zonder ziekten of plagen. Dat kan! Volg de 5 stappen van onze bodemcheck en laat de natuur voor u werken! Duurzaam en 100% organisch!

 

1: Check de structuur

stap_1_bodemstructuur.jpg

Een goede bodemstructuur is het meest essentiële onderdeel van duurzaam bodemonderhoud. Belangrijk voor de water- en zuurstofhuishouding én een goede wortelgroei. Bij renovatie en nieuw aan te leggen tuinen is de grond vaak intensief betreden en flink samengeperst. Om de structuur te verbeteren biedt ECOstyle PlantProfessional diverse structuurverbeterende producten:

2: Check de zuurgraad pH

ph-bodemtest_2.jpg

Het verzuren van de grond is een altijd actueel thema bij tuinonderhoud. Het ontstaat door zure regen, maar vooral door natuurlijke afbraakprocessen in de bodem. Een te zure bodem (= te lage pH-waarde) heeft over het algemeen een nadelige invloed op de groei van planten en het gazon.

Een te lage pH-waarde zorgt ervoor dat:

  1. De ontwikkeling en activiteit van de bodemorganismen afnemen, wat tot gevolg heeft dat er minder organische voedingstoffen vrijkomen voor de plant.
  2. Zware metalen sneller worden opgelost in de bodem, waardoor de planten vergiftigd worden.

De ideale pH-waarde van de bodem ligt tussen de 5,5 - 7. Bij een te lage pH-waarde van de bodem kan deze worden ontzuurd door het toevoegen van OpMaat-kalk. De hoeveelheid kalk die nodig is, is afhankelijk van de zuurgraad en de samenstelling van de bodem. Voor indicatieve bepaling van de zuurgraad van de bodem kan de ECOstyle pH-Bodemtest worden gebruikt. Wij adviseren om bij twijfel altijd de zuurgraad van de bodem te testen.

3: Check het organisch stofgehalte

3_organische_stof.jpg

Een juist hoeveelheid organische stof (humus) is niet alleen van belang voor een goede bodemstructuur, maar vormt ook de voeding voor het bodemleven. En een actief bodemleven zorgt weer voor de afbraak van organische stof en voor een goede bodemstructuur.
 
Organische stof kan veel water opnemen en in droge perioden kan de plant hieruit het vocht opnemen. Zo zijn zandgronden met een hoog organisch stofgehalte minder droogtegevoelig dan humusarme zandgronden. Organische stof werkt daarnaast ook als een mineralen buffer. De voedingstoffen uit organische stof komen langzaam vrij zodat planten langer kunnen profiteren van deze voeding.

4: Check het bodemleven

stap_4_bodemleven.jpg

Een gezonde bodem bevat veel bodemleven. Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat:

1. Organische stof wordt omgezet in plantenvoeding.
2. De structuur wordt verbeterd.
3. De plant op natuurlijke wijze wordt beschermd tegen ziekteverwekkende bacteriën en schimmels.

Bodemleven kan worden ingebracht met de onderstaande ECOstyle-producten:

Aan de Myco-meststoffen zijn de belangrijke Mycorrhizae-schimmels, fosfaatvrijmakende bacteriën en/of composteringsbacteriën toegevoegd.

5: Verbetering van de voedingstoestand

stap_5_voedingsstoffen.jpg

Een goede voedingstoestand van de bodem is een garantie voor een gezonde plant. ECOstyle werkt met 100% organische meststoffen. De grondstoffen zijn van natuurlijke oorsprong en zorgvuldig samengesteld uit plantaardige of dierlijke ingrediënten. De organische meststoffen van ECOstyle spoelen niet uit, veroorzaken geen (verbrandings)schade en komen langzaam vrij. De vrijgave is afgestemd op de behoefte van de plant.

Wij hebben een compleet assortiment om de bovenstaande stappen met succes uit te voeren.

 

 

Zoekveld