U bent hier

Natuurlijke bestrijding met aaltjes

aaltjes

Emelten, engerling, larven van de taxuskever, buxusmotten...ze kunnen behoorlijke schade aanrichten in gazon en borders. Vaak is het al lastig om te herkennen om welk insect het gaat, laat staan hoe deze het beste te bestrijden zijn.

Wat zijn aaltjes/nematoden?

Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn minuscuul kleine, wormachtige beestjes die met het blote oog niet te zien zijn. Ze komen overal ter wereld voor en leven onder de grond. Per vierkante meter kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, wel een miljoen aaltjes leven. Veel van deze beestjes leven van organische stof of planten, maar een selectief aantal is parasitair en worden door ons ingezet om plagen te bestrijden.  Deze aaltjes zijn uitermate geschikt voor het bestrijden van plagen zoals hierboven beschreven. 

Hoe werken aaltjes?

Aaltjes zijn actieve jagers en ze herkennen plaaginsecten zoals engerlingen, emelten, taxuskevers of de taxuskeverlarven aan hun geur. Na toepassing gaan de aaltjes direct op zoek naar het plaaginsect en dringen naar binnen via een lichaamsopening. Eenmaal binnengedrongen infecteren ze deze met een bacterie. De bacterie doodt het plaaginsect en deze sterft dan binnen 2 tot 3 dagen.  Het dode insect wordt door de aaltjes gebruikt als broedkamer en voedselbron. Aaltjes vermenigvuldigen zich snel om na twee tot zes weken weer nieuwe plaaginsecten op te zoeken en te infecteren. Dit proces blijft zo doorgaan, net zolang als er voldoende plaaginsecten (voedselbronnen) zijn voor de aaltjes. In één engerling kunnen in twee weken tijd wel 100.000 nieuwe aaltjes ontstaan. Aaltjes bewegen zich voort via het vocht in de bodem. De bodem moet dus vochtig zijn om op zoek te kunnen gaan naar een nieuwe plaag. plaag. Aaltjes kunnen niet lang buiten een gastheer overleven dus zodra er geen prooien meer zijn, sterven ze.

Welke plagen kun je bestrijden met aaltjes?

Er zijn heel veel verschillende plagen die je kunt bestrijden met aaltjes. Van engerlingen, emelten tot aan rupsen en slakken. Bekijk in onze webshop een mooi overzicht van alle te bestrijden plagen.

Wanneer zet je aaltjes in? 

Het inzetten van aaltjes is afhankelijk van verschillende factoren: 

  • Het soort plaag  
  • Tijd van het jaar  
  • De temperatuur van de omgeving en bodem. 
  • Vocht in de bodem  

Voor aaltjes geldt, hoe hoger de temperatuur, hoe actiever, sneller en efficiënter ze werken. Bij lage temperaturen zijn ze misschien trager, maar zeker nog wel actief. De minimale bodemtemperatuur is 8°C.   

Zo pas je aaltjes toe

De toepassing en bestrijding is afhankelijk van de plaag. Maar over het algemeen geldt dat de doelinsecten het beste te bestrijden zijn op het moment dat ze zo klein mogelijk zijn. Zo hebben de meikevers een 3 tot 5 jarige cyclus en een rozenkever 'maar' 1 jaar. Daarom is het dus voor het moment van toepassing ook belangrijk om te weten om welke soort het gaat. Alleen dan is het mogelijk om effectief de plaag te bestrijden en de balans te herstellen. Het toepassen op zich is simpel door de aaltjes te mengen met water. Dit kan afhankelijk van het oppervlak gewoon uitgegoten worden met een gieter. Belangrijk is wel om de bodem daarna vochtig te houden omdat de aaltjes zich voortbewegen via water. 

Aaltjes gebruiken op sportvelden

Ook op sportvelden zien we de schade die ontstaat door insecten toenemen. Ook dan kunnen aaltjes de oplossing bieden voor het probleem. Op sportvelden kunnen aaltjes aangebracht worden met behulp van een speciale aaltjes-injecteur achter de tractor. Zo kunnen aaltjes makkelijk over grote oppervlakten verdeeld worden. Daarnaast worden de aaltjes rechtstreeks met water in de bodem gebracht en staan ze niet bloot aan UV-licht. Hierdoor is de werkzaamheid beter. >> Lees hier meer over het gebruik van aaltjes op het sportveld.

Tips en trucs voor een optimaal resultaat met aaltjes

  • Houdt de bodem vochtig! Aaltjes verplaatsen zich via het water in de bodem. 
  • Zet natuurlijke vijanden in op een bewolkte dag of in de avond. 
  • Overdosering kan niet. Twijfel over de dosering? Beter te veel toepassen dan te weinig. 
  • Kies het juiste aaltje voor de juiste plaag! 

Herken de plaag

Lees hiernaast meer kenmerken per plaag

bodemcheck
Bodemcheck

Vaak zijn plagen of gebreken een uiting van zwakke planten. De weerstand en bodemgesteldheid is niet optimaal waardoor de ideale omstandigheden ontstaan voor insecten. Door te zorgen voor sterke en planten en een weerbare bodem, krijgen insecten geen of veel minder kans om schade aan te richten.

Doe daarom onze bodemcheck om te zorgen dat de omstandigheden in de tuin zo optimaal mogelijk zijn. Hoe sterker en vitaler de bodem, hoe sterker de planten en hoe minder last van plagen. 

Bestel nu aaltjes via onze webshop