U bent hier

Hoe kun je engerlingen bestrijden?

Engerlingen zijn de larven van de bladsprietkevers. De meest voorkomende soorten in Nederland en België zijn de engerlingen van de meikever, junikever en de rozenkever. Deze kevers hebben elk hun eigen cyclus en uiterlijke kenmerken. De engerlingen zelf zijn qua uiterlijk bijna gelijk aan elkaar, maar kunnen flink verschillen in grootte.

Hoe zien engerlingen eruit? 

Engerlingen hebben een rupsachtig lichaam, met een duidelijke vorm zoals de letter C.  Ze hebben een roodbruine kop en het lijf is over het algemeen geelwit van kleur. Het lijf kan ook donker gekleurd zijn, dit varieert tot een roomwitte kleur, naarmate de engerling in een ander stadium komt. Je kunt de poten duidelijk zien zitten, een engerling heeft drie paar poten onder zijn kop zitten en heeft duidelijke kaken. Engerlingen worden ongeveer twee tot vijf centimeter lang.

Wat is het schadebeeld van engerlingen? 

 Engerlingen veroorzaken vaak schade in het gazon, maar ook in bijvoorbeeld sportvelden. De wortels van de plant worden ondergronds aangevreten waardoor het gras geen voedingsstoffen en water uit de bodem kan opnemen. Het gras sterft af en er ontstaan dode, bruine plekken. Ook kan de grasmat gemakkelijk losgetrokken worden.  

De engerlingen worden door allerlei dieren gegeten zoals mollen, dassen, zwijnen en vogels. Een gazon waar engerlingen in zitten kunnen daardoor ook van deze dieren een bezoek krijgen. Hierdoor ontstaat extra schade, omdat deze dieren massaal op zoek gaan naar deze engerlingen. 

Hoe kun je engerlingen bestrijden? 

Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn de natuurlijke vijand van engerlingen. Zonder natuur en milieu te belasten kun je de engerlingenplaag aanpakken! Aaltjes zijn microscopisch kleine (rond)wormen die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn.   Ze komen overal ter wereld voor en leven onder de grond. Per vierkante meter kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, wel een miljoen aaltjes leven. Veel van deze beestjes leven van organische stof of planten, maar een selectief aantal is parasitair en worden door ons ingezet om plagen te bestrijden.  

Wanneer bestrijden?

Engerlingen worden vanaf half juni tot en met oktober bestreden en in een warm voorjaar soms eerder. Door de vlucht van de kevers in de gaten te houden, is het duidelijk wanneer de eitjes verwacht worden. De bodemtemperatuur moet ten minste een paar uur per dag 12 °C zijn.  De cyclus van de kevers verschilt. Daarom bestrijd je ze op andere momenten. 

  • De engerlingen van de mei- en junikever vier tot zes weken na de vlucht.  
  • De engerlingen van de rozenkever zes weken na de vlucht.  
  • Al last van de plaag? Engerlingen die groter zijn dan 2 cm, zijn niet gemakkelijk te bestrijden. De bestrijding zal dan een aantal jaar volgehouden moeten worden totdat de plaag geheel bestreden is.   

Tips & Trucs bij het bestrijden van engerlingen

  • Hoe kleiner de engerling,  hoe beter de bestrijding; 
  • Bij het toepassen in grasvelden is bij droge omstandigheden ook wenselijk om wetting agents te gebruiken of een dag voor toepassing het te behandelen perceel goed nat te maken. Onze aaltjes kunnen ook worden gemengd met de meeste wetting agents.
  • Overdosering met de aaltjes tegen engerlingen is niet mogelijk. 
Aaltjes tegen engerlingen bestellen?

Last van een engerlingenplaag die bestreden moet worden? Via onze webshop kunt u aaltjes tegen engerlingen bestellen voor professionele toepassing. Zo kunt u deze plaag natuurlijk & effectief aanpakken!

Aaltjes tegen engerlingen bestellen.