Valeriana officinalis
Valeriana officinalis, in het Nederlands "echte valeriaan" genaamd, is in onze lage landen inheems. Hij groeit langs slootkanten en op drassige grond. Valeriana komt van het Latijnse woord ‘valere’ wat ‘gezond zijn’ of ‘sterk zijn’ betekent. Officinalis betekent 'geneeskrachtig' of ´afkomstig van de werkplaats van de apotheker'. De aantrekkingskracht van valeriaanwortel op katten wordt vooral veroorzaakt door de aanwezigheid van actinidine, een stof die ook voorkomt in wild kattenkruid (Nepeta cataria).
Wat doet valeriaan wortel nog meer?
Maar er bevinden zich nog veel meer actieve stoffen in de wortel van de Valeriaan! De meeste van deze stoffen hebben een werking op het zenuwstelsel. Ze werken rustgevend. Zo is Valeriaan een beproeft middel bij slapeloosheid. Verder werkt Valeriaanwortel krampopheffend op glad spierweefsel. Dit is het spierweefsel waar je zelf geen directe controle op kunt uitoefenen, in tegenstelling tot het dwarsgestreepte spierweefsel in je armen of benen.
Glad spierweefsel zit bijvoorbeeld in de wand van de maag en darmen, maar ook in de wand van de blaas. Deze ontkrampende, ontspannende werking heeft valeriaanwortel dan ook op deze organen in het lichaam van de kat. Zeker bij oudere katten, bij wie blaasproblemen en maagdarmproblemen zich relatief vaker voordoen, is Valeriaanwortel een uitstekende toevoeging aan de voeding. ECOstyle voegt daarom, uit liefde voor de kat, Valeriaanwortel toe aan ECOstyle SENIOR kattenbrokken.

Auteur: Yvonne van Hierden, Voedingsdeskundige