Drukke honden
Help, mijn hond is hyperactief!
Echte hyperactiviteit, vergelijkbaar met ADHD bij mensen, komt maar heel weinig voor bij honden. Deze honden komen nooit volledig tot rust en hebben lichamelijk ook afwijkingen in hartslagfrequentie (= aantal hartslagen per minuut), ademfrequentie (= aantal ademhalingen per minuut) en temperatuur. Bij zo’n hond moeten ook andere ziekte oorzaken worden uitgesloten door een dierenarts. Voor echte ADHD is vaak gedragsmedicatie nodig om het dier tot rust te brengen.
Overactieve hond
Meestal is er echter sprake van een overactieve hond of van een hond die te weinig beweging of uitdaging krijgt. En daar kun je als eigenaar gelukkig wèl wat aan doen. Het drukke gedrag van de hond kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld in: rusteloos gedrag in huis, niet gaan liggen, steeds maar door gaan met aandacht vragen of speeltjes brengen, niet moe te krijgen of veel blaffen.
Tussen de verschillende hondenrassen zijn er duidelijke verschillen in energieniveau. Zo zijn Jack Russel terriërs in het algemeen energieke, drukke, blafferige hondjes. Dat past bij de taak waarvoor ze oorspronkelijk gefokt zijn: jachthondjes die zelfstandig kunnen jagen op kleine dieren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Chow-Chow: een rustige, onafhankelijke waakhond. Maar ook binnen een ras kunnen verschillen in energie voorkomen. Zo bestaan er naast de bekende drukke Labradors ( is ook gefokt als jachthond), ook hele rustige varianten van dit ras.
Angst en onzekerheid
Overactief gedrag kan verschillende redenen hebben. In een aantal gevallen kan angst of onzekerheid een rol spelen. Als een hond bang is zal hij ook niet snel gaan liggen en tot rust komen. Hiervoor heb je namelijk vertrouwen nodig. En als je bang bent heb je dat niet.
Je ziet dit probleem nog wel eens bij honden die uit het buitenland komen via een opvangorganisatie. Deze honden zijn vaak niets of heel weinig gewend van wat honden bij ons meemaken: in huis leven, de drukte in het gezin, veel vreemde honden op straat die je tegenkomt. Deze honden (en hun eigenaren) moeten goed begeleid worden om van hun angst af te komen en dingen aan te leren.
Dit heeft tijd nodig en professionele begeleiding door een gedragstherapeut, eventueel ondersteund met gedragsmedicatie of homeopathie via een dierenarts.