0 Vergelijken

Aaltjes tegen larven fruitmot

Schade veroorzaakt door de rupsen van de fruitmot is te herkennen bij de oogst van het fruit. In de vruchten zijn gangen zichtbaar en vaak treedt vroegtijdig fruitrot op. De rupsen van de fruitmot zijn te bestrijden met aaltjes na de oogst, zo van september tot en met december. Toepassing van de aaltjes op de stam en in de vertakkingen van de fruitbomen geeft een effectieve bestrijding van de rupsen fruitmot.

  • Larven van de fruitmot bestrijden doe je met aaltjes
  • Volledig natuurlijke en biologische manier van fruitmot bestrijden
  • Werken 24 uur per dag

Aaltjes tegen larven fruitmot

100% natuurlijk larven van de fruitmot bestrijden

Vanaf mei zijn volwassen fruitmotten actief en start de vlucht. Tijdens de vlucht, die tot eind augustus duurt, legt het vrouwtje haar eieren op vruchten en bladeren. Na één tot twee weken komen de eitjes uit en boort de larve zich een weg door het fruit. Je herkent de schade aan ronde gaatjes in je vruchten. De gaatjes zijn afgedekt met een oranjebruine pulp. De schil van de vrucht om het gaatje kleurt vaak rood. De larve boort vervolgens een gang door de vrucht tot aan het klokhuis. Daarna eet hij de pitten. De vruchten vallen voortijdig van de bomen, zonder dat de vrucht rijp is. De larven fruitmot (en van de appelbladroller en perenbladroller) bestrijd je door een oplossing met aaltjes op de stam en de vertakkingen van de fruitboom nat te spuiten.

  • Larven van de fruitmot bestrijden doe je met aaltjes
  • Volledig natuurlijke en biologische manier van bestrijden
  • Werken 24 uur per dag

Wat is fruitmot?

Volwassen fruitmotten zijn zo’n 1,5 tot 2 cm groot, ze hebben een bruine uitstraling met een koperkleurige achterkant. Als fruitmotten eitjes leggen, zijn deze ongeveer 1 mm groot en transparant wit. Larven van de fruitmot zijn zo’n 2 cm lang en zijn wit, naarmate ze ouder zijn, worden ze lichtroze met een bruine kop. Als ze verpoppen hebben ze een geel-bruine of een donkerbruine kleur. De eerste vlucht fruitmotten verschijnt half mei, eitjes komen ongeveer na 10 tot 14 dagen uit.

Hoe ontwikkelt een fruitmot?

Via de kelk van het fruit, graven de larven zich in. Via de steel of zijkanten van de vrucht, dringen de larven naar binnen. Wanneer een larve fruitmot is volgroeid, verlaten ze de vrucht en spinnen vervolgens cocons onder de (losse) schors, in kieren van stammen of onder stengels. Er kunnen meerdere generaties per jaar volgroeien, dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. De laatste generatie volgroeide rupsen overwinteren en verpoppen zich weer in het voorjaar. Heb je rupsen in appelboom? Dan kan je er zeker van zijn dat dit de fruitmot is.

Schade door larven fruitmot

Als de rups eenmaal in de vrucht zit, zie je een kleine holte onder de schil. Het gaatje waar ze in zijn gekropen, stoppen rupsen dicht met uitwerpselen. Vervolgens eet de larve de vrucht van binnen leeg. Het gaatje in de schil wordt groter naarmate het vruchtvlees wordt opgegeten. Vruchten die zijn aangetast rijpen voortijdig en vallen op de grond.

Het middel tegen fruitmot: aaltjes tegen fruitmot

Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes. Ze zitten van nature in de bodem, maar je kunt ze ook inzetten op een plant of blad. Het zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan. Aaltjes dringen hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen dood gaat. Fruitmot bestrijden met aaltjes is de meest ecologisch verantwoorde manier van bestrijding.

Gebruiksaanwijzing

  1. Meng de verpakking met 1 liter water en giet de oplossing in een plantenspuit of drukspuit.
  2. Zorg ervoor dat de te behandelen planten al goed nat zijn.
  3. Verspreid met behulp van de plantenspuit of drukspuit het middel tegen fruitmot en richt goed op het insect. Het is een contactmiddel bij blad-en planttoepassing, dus je moet goed de plaag raken.
  4. Doseer hierbij 100 ml aangemaakte vloeistof per m2. Overdosering is met de aaltjes niet mogelijk. Een verpakking aaltjes is dus altijd te gebruiken voor een kleiner oppervlakte.

Tip: fruitmot kan je ook bestrijden met Sluipwesp tegen eiten van motten en vangen met de deltaval tegen fruitmot.

SPECIFICATIES
SPECIFICATIES
EAN nummer 8711731022514
Dosering Een gieter van 10 liter water is voldoende voor 10 m2.
Toepassing Bestrijd de larven van de fruitmot direct na de oogst. Zo van september tot en met december. Voor de toepassing van de aaltjes moet de omgevingstemperatuur tenminste 10 °C zijn.