5 tips bij het maken van een moestuinplan | ECOstyle 5 tips bij het maken van een moestuinplan | ECOstyle

5 tips bij het maken van een moestuinplan

  • , door Isabelle van Geenen
5 tips bij het maken van een moestuinplan

Tuinieren, het zit vol verhalen. Iedereen krijgt er een ander gevoel van en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er is geen goed of fout! Om elkaar te inspireren met deze verhalen gaan wij met verschillende mensen in gesprek. Dit keer spreken we Linda, wij vroegen welke tips zij heeft voor het maken van een moestuinplan. Hieronder lees je haar 5 tips bij het maken van een moestuinplan.


Zelf een moestuin starten

Het voorjaar is eindelijk hier en dat maakt de nodige voorjaarskriebels los. Ik geniet enorm van de bloesem, de opkomende bollen én het feit dat er een nieuw moestuin-seizoen voor de deur staat. Ik ben graag omringd door de natuur. In de Dordtse kant van Nationaal Park de Biesbosch leef ik in mijn eigen groene bubbel. Mijn passie voor natuurlijke cosmetica, tuinieren, duurzame mode, tweedehands vondsten, reizen en de lekkerste veganistische recepten deel ik allemaal op mijn blog Linda’s Wholesome Life.

1. Een plan van aanpak

Of je nu een grote of kleine moestuin wilt, er zijn altijd mogelijkheden. Het begint met het bepalen van de locatie voor jouw moestuin. Zelfs als je geen grote lap grond hebt, kun je al aan de slag met enkele potjes op de vensterbank of een klein kasje op het balkon. Het zaaien van kruiden zoals dille, munt, tuinkers, bieslook en tijm in een pot of kasje is niet alleen leuk, maar zorgt ook voor verse ingrediënten bij het koken.

Een tafelmodel kas van plastic of glas past ook prima in een kleine tuin, op een (dak)terras of balkon. Zorg er wel voor dat je de kas binnen zet bij nachtvorst. Als je een kleine tuin hebt, kun je hier natuurlijk ook een moestuin maken. Er zijn diverse moestuinbakken en planttafels verkrijgbaar waarmee je kunt beginnen. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om jouw groene vingers te testen en te genieten van verse groenten en kruiden.

2. De juiste bodem

Wanneer je hebt bepaald waar je jouw moestuin gaat aanleggen, is het belangrijk om te investeren in de juiste bodem. Moestuinplanten gedijen goed op een bodem met een hoge pH-waarde, wat betekent dat voedingsstoffen gemakkelijker worden opgenomen bij een neutrale pH-waarde van 6,8.

Met een pH-bodemtest kun je eenvoudig de conditie van jouw grond bepalen en zien wat het nodig heeft. De meeste moestuinplanten groeien het beste in een bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5.

Als je nog geen grond hebt, is het verstandig om te kiezen voor moestuingrond in een zak. Hiermee geef je jouw planten de juiste voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien. Deze turfvrije potgrond geeft langdurig natuurlijke voeding af en houdt ook beter water vast, waardoor jouw planten goed kunnen groeien. Het is ideaal voor groenten, fruit en kruiden.

3. Poten of zaaien?

Het is tijd voor het leukste gedeelte: het planten of zaaien van je moestuin. Beide opties hebben hun voordelen. Als je zaait, kun je het hele proces vanaf dag 1 volgen. Het zaaien van tuinkers is vooral leuk, omdat deze snel ontkiemt en opkomt. Binnen enkele weken kun je al genieten van een heerlijk belegde boterham met tuinkers.

Als je te laat bent om te zaaien of na de IJsheiligen direct wilt beginnen met planten, kun je bij verschillende kwekers, tuincentrums en online ruilgroepen terecht om plantjes te kopen. Na de IJsheiligen kun je ook je zelfgezaaide plantjes in de volle grond zetten. Houd bij het kiezen van wat je dit jaar wilt telen in je moestuin rekening met de indeling van je tuin. Bedenk waar je de wortels en sla zaait, en waar de tomaten of fruitplanten zoals druiven of frambozen komen. Houd rekening met de verschillende behoeften van planten (volle zon of schaduw) en hun hoogte. Werk van klein naar groot, zodat je moestuin overzichtelijk blijft.

Wacht met het zaaien en planten in de volle grond totdat de laatste nachtvorst voorbij is. Als je binnen ruimte hebt of een kas, kun je al snel beginnen met zaaien onder glas en gaan planten zodra de vorst uit de grond is.

4. De indeling

Zodra je hebt besloten welke gewassen je dit jaar in je groentetuin wilt telen, is het tijd om de indeling te bepalen. Dit vergt enige planning en overweging. Denk bijvoorbeeld na over waar je wortels en sla wilt zaaien, en waar de tomaten of fruitplanten zoals druiven en frambozen moeten komen. Houd hierbij rekening met de verschillende behoeften van de planten, zoals de hoeveelheid zonlicht en de hoogte die ze bereiken. Om je moestuin overzichtelijk te houden, kun je het beste van klein naar groot werken.

Voor elk gewas kun je opzoeken wanneer het tijd is om te zaaien of te planten. Als je bijvoorbeeld sla gaat zaaien, is het raadzaam om dit in etappes te doen, zodat je gedurende een langere periode verse sla hebt om te oogsten.

Als dit je tweede jaar is of als je al langer een moestuin hebt, houd er dan rekening mee dat je de gewassen niet elk jaar op dezelfde plek kunt zaaien of planten. Wisselteelt heet dit. Deze rotatie is net zo belangrijk voor moestuinen als voor boerderijen!

Belangrijk om te onthouden: wacht met zaaien en planten in de volle grond totdat de laatste nachtvorst voorbij is. Als je binnenruimte of een kas hebt, kun je al snel beginnen met zaaien onder glas en vervolgens planten zodra de vorst verdwenen is.

5. De voeding

Wanneer je zaden ontkiemen en je plantjes uitgroeien tot volwassen planten, is het belangrijk om ze regelmatig te voorzien van water en voeding. Bij ECOstyle kun je kiezen uit verschillende soorten voeding, elk toegespitst op specifieke categorieën planten. Zo is er bijvoorbeeld de Moestuin-AZ, die geschikt is voor groenten en kruiden. Deze voeding geeft langdurig voedingsstoffen af, wat resulteert in een rijke oogst met heerlijke smaken. Voor fruit zijn er ook diverse varianten beschikbaar, zoals speciale voeding voor druiven, aardbeien en ander fruit.

🌱 Als je vegan bent en geen dierlijke mest wilt gebruiken in jouw moestuin, is dat ook mogelijk. ECOstyle biedt nu MoestuinGemak aan voor groenten, kruiden en fruit. Daarnaast is ook de Moestuin-AZ 100% plantaardig.

De oogst

Wanneer je alle vijf stappen van het moestuinplan succesvol hebt doorlopen en de planten liefdevol hebt verzorgd, is het tijd voor de laatste leuke klus: oogsten! Aardbeien en frambozen kun je gedurende lange tijd blijven plukken. Deze dankbare planten voorzien je van heerlijke smaken.

Andere gewassen zullen in de herfst klaar zijn om te worden geoogst. Het leuke hiervan is dat je de heerlijkste kruiden, groenten en fruit in etappes kunt verwerken in je gerechten. Er gaat niets boven de smaken van voedsel dat je zelf hebt geteeld!

Aan de slag met een moestuinplan?

Ik kan blijven praten over moestuinen. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het opstellen van een moestuinplan, zelfs als je geen groot landgoed hebt. Ben je op zoek naar nog meer tips om mee aan de slag te gaan? Lees dan nog meer blogs vol groene inspiratie.


Toe aan nog meer groene content?

  • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Lees meer 

  • Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

    Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

    Lees meer 

  • Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

    Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.