Gras bijzaaien - kale plekken in het gazon doorzaaien doe je zo – ECOstyle Gras bijzaaien - kale plekken in het gazon doorzaaien doe je zo

Gras bijzaaien: zo moet je kale plekken in het gazon doorzaaien

  • , door Isabelle van Geenen
Gras bijzaaien: zo moet je kale plekken in het gazon doorzaaien

Ondanks goed onderhoud van je gazon, kunnen er alsnog kale plekken in het gazon ontstaan. Het bijzaaien is dan een goede oplossing. Er zijn verschillende oorzaken voor een beschadigd gazon, denk aan intensief gebruik, een slechte bodemgezondheid, ziekten of plagen. Het zaaien graszaad helpt om je gazon jong en groen te houden. In dit artikel leggen we uit waarom bijzaaien zo belangrijk is en wanneer het beste moment is om dit te doen.


Gras bijzaaien

Doorzaaien, ook wel bijzaaien genoemd, is een methode om kale plekken in een bestaand gazon te herstellen. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor er kale plekken in je grasmat ontstaan, zoals intensief gebruik, onkruid, ziekten of ongedierte. Bijzaaien houdt in dat je extra graszaad aanbrengt om deze kale plekken op te vullen. De techniek van bijzaaien is vergelijkbaar met het inzaaien van een nieuw gazon.

Waarom gras bijzaaien?

Er zijn diverse redenen waarom je zou moeten bijzaaien. Bijvoorbeeld, als je een nieuw gazon hebt ingezaaid en niet al het graszaad is ontkiemd. Ook kunnen kale plekken ontstaan door onkruid, plagen zoals emelten, engerlingen of mollen of simpelweg door weersomstandigheden. Bovendien wordt elk gazon na verloop van tijd dunner.

Bijzaaien is een preventieve maatregel om kale plekken en dunner wordend gras te voorkomen!

Door tijdig bij te zaaien, zullen nieuwe grasplantjes groeien en de oude vervangen, waardoor onkruid geen kans krijgt om te groeien. Bovendien zijn jonge gazons beter bestand tegen ziekten en onkruid.

Wanneer gazon bijzaaien?

Er zijn twee geschikte momenten in het jaar om gras bij te zaaien.

  • Het voorjaar, van maart tot mei
  • Het najaar, van half augustus tot eind oktober.

In deze periode is het lekker vochtig waardoor graszaad snel ontkiemt. Het is belangrijk om de bodemtemperatuur in de gaten te houden, omdat graszaden ontkiemen bij een bodemtemperatuur van ongeveer 10 graden.

Welk graszaad gebruiken?

Gelukkig zijn kale plekken eenvoudig te behandelen. Heb je meerdere grote kale plekken in je gazon? Dan kun je deze inzaaien met Graszaad-Herstel. Dit graszaadmengsel is geschikt voor alle soorten gazons, zoals schaduw-, speel- en siergazons, waardoor je geen keuzestress hebt over welk graszaad je moet kiezen. Bovendien kiemt dit mengsel snel, zodat je gazon snel weer een frisse en gezonde uitstraling heeft. Het graszaad is voorzien van een natuurlijke kleicoating, waardoor vogels het minder snel zullen vinden en er minder snel van zullen eten. Hierdoor blijft het graszaad beter op zijn plek en kan het ongestoord ontkiemen.

Wil je het helemaal makkelijk hebben? Gebruik dan onze SowEazy herstelvellen of SowEazy herstelrol. Dit zijn graszaden op een mat waardoor je gelijkmatig gazon krijgt. De mat bestaat uit drie lagen: een coating, de zaden en de biologisch afbreekbare mat. De mat kan goed vocht vasthouden, onderdrukt onkruidgroei en lost uiteindelijk op in de bodem. De graszaadhulzen en afbreekbare mat zijn onwijs waardevolle bronnen van voeding voor het bodemleven.

Hoe kun je kale plekken in het gazon voorkomen?

Om een gezond gazon te hebben, is een goede bodem van essentieel belang. Zorg er daarom voor dat de bodem de juiste structuur heeft, de juiste zuurgraad (pH) en voldoende voedingsstoffen bevat.

Om de bodem van je gazon te optimaliseren, kun je deze een paar keer per jaar behandelen met AZ-Kalk en bemesten met Gazon-AZ. Het is ook aan te raden om de zuurgraad van de bodem te testen met een pH-Bodemtest, zodat je precies weet hoe de zuurgraad ervoor staat. Deze test is eenvoudig thuis uit te voeren en geeft binnen enkele minuten resultaat.

Vergeet ook niet om regelmatig je gazon te controleren op plagen zoals engerlingen of emelten. Door regelmatig de gezondheid van je bodem en gazon te monitoren, kun je proactief maatregelen nemen om een prachtig en gezond gazon te behouden.

Lukt herstellen niet?

In sommige gevallen zijn kale plekken in je gazon zo groot geworden of is het hele gazon zo beschadigd dat bijzaaien geen haalbare optie meer is. Ook kan het voorkomen dat je snel wilt genieten van een mooi gazon en zaaien simpelweg te lang duurt. In dergelijke situaties is het wellicht beter om een compleet nieuw gazon aan te leggen. Een efficiënte manier om dit te doen is door gebruik te maken van de SowEazy inzaairol. Zo leg je in één keer een prachtig groen gazon aan in je tuin.


Toe aan nog meer groene content?

  • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Lees meer 

  • Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

    Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

    Lees meer 

  • Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

    Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.